Адреналин и бръмчене на мотори край Кърджали

"Кърджали офроуд фест" слага началото на сезона на ендуро-спортовете

Адреналин и бръмчене на мотори край Кърджали

Два заседнали джипа, три обърнати ATV-та и един изхвърчал мотор – тези гледки спряха дъха на участници и публика в най-голямото за годината офроуд състезание край пистата до село Сипей край Кърджали, предаде БГНЕС.

Днес следобед там стартираха тестовете на общо 146 машини от България, Гърция, Турция, Македония и Сърбия. Състезателите трябваше да преодолеят кална яма, пълна с вода, но за някои тя се оказа тежко изпитание. Пилотът на джип "Лендроувър" загуби контрол върху управлението, излезе от трапа и се заби встрани от него.

Водач на ATV три пъти се преобръща в калната вода, а когато най-после потегли, се заби във вратата на джипа. Той обаче не се отказа от теста, върна се и успя да преодолее препятствието. Малко след него обаче още една подобна машина се преобърна с колелетата нагоре и само шлемът на главата предпази водача му от фатален удар. Моторист пък успя да преброди с бясна скорост трапа, но излитайки от него се преобърна и падна.

"Нива" с кърджалийска регистрация заседна в ямата, след кратко суетене уазка рискува да забави собствения си старт и се притече на помощ. Потъналата руска джипка бе изтеглена на заден ход с помощта на дебело въже.

След тестовата яма машините бръмчаха по стръмните скатове на планината. "Трасето не е от най-тежките, то е универсално за машини от различен клас. Но е сложно за стандартни машини, те трудно биха стигнали до финал", коментира Гълъбин Колев, координатор на "Кърджали офроуд фест". Около 8 000 лева струва на екипаж състезанието, стартирало днес край село Сипей, само за гориво е нужна хилядарка, посочи той. Мотоциклетистите са най-многобройни, но състезанието за тях е особено тежко – от 37 участници миналата година едва 7 са стигнали до финала, обясни Колев.

"Кърджали офроуд фест" слага началото на сезона на ендуро-спортовете и на републиканския шампионат. Домакини са община Кърджали и местният "Крос клуб". Утре екстремното състезание ще бъде по трасето от разклона за село Купците по пътя Кърджали-Джебел. В неделя е финалът, тогава ще бъде обявено класирането.

Испанец пренаписа историята на Мото GP

Вижте подробности

Маверик Винялес спечели спринтовото състезание в MotoGP на пистата в Остин

Вижте подробности

Рекорден брой отбори на "EKO 12 часа на България"

Вижте подробности

Потвърдено: Собствениците на Формула 1 взеха и MotoGP

Сделката ще бъде завършена до края на календарната година

Севлиево ще бъде домакин на кръг от републиканския шампионат по мотокрос

Вижте подробности

Цолов 21-и на спринта в Мелбърн

Основното състезание е в неделя

Цолов с шесто място в квалификацията в Мелбърн

Той ще стартира девети в спринта след наказание

Никола Цолов с глупост в Мелбърн, наказаха го с три места

Българинът умишлено избута съперник в стената

Александър Томов: За мен е чест да участвам в Европейския рали шампионат през 2024г.

"Амбициран съм да се представя достойно и се надявам да зарадвам всички българи с изявите си", сподели рали талантът от Плевен

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки