АИБА сложи трима наши боксьори сред фаворитите за отличия

Според специалистите най-голямото оръжие на България е Благой Найденов (81 кг)

АИБА сложи трима наши боксьори сред фаворитите за отличия
Официалният сайт на Международната боксова асоциация (АИБА) постави трима български състезатели сред фаворитите за отличия на световното първенство за младежи, което започна преди ден в столичната зала „Арена Армеец”.

Според специалистите най-голямото оръжие на България е Благой Найденов (81 кг), който спечели европейската титла на шампионата в София преди 2 години. „Той ще може да покаже своите възможности отново на родна земя и след първото място на мемориала „Данас Познякас” има реални шансове да спечели това класно състезание”, се казва в материала на АИБА.

Благой обаче ще има тежко изпитание още на старта на световното, като в първия кръг на 19 април среща руснака Ислам Текеев.
Наред с Найденов АИБА поставя сред фаворитите и европейския шампион Даниел Асенов (52 кг), и Душко Благовестов (56), който днес излиза за първия си бой на световното.

„Сигурен съм, че щом шампионатът е в София, България ще е приготвила силен отбор, с който да атакува квотите за Нанджинг и медалите от световното”, обяви преди ден и президентът на АИБА Чинг-Куо Ву.

Според сайта на световния бокс най-сериозните битки ще се водят в кат. до 60 кг, където са се събрали много талантливи и опитни боксьори. Световният юношески шампион и младежки първенец на Азия Абилайхан Жусуров е топ фаворитът за титлата. Конкуренция ще му правят европейскитя юношески шампион Тамерлан Батдиев от Русия, световният юношески първенец Алаин Лимонта Бузет от Куба и бронзовият медалист от европейското Франсиско Маиета от Италия. В тази категория България ще бъде представяна от Илиян Марков, който има 5-о място от континентално първенство.

Голямата звезда в отбора на САЩ е Шакур Стивънсън, който започва своята кариера на боксьор на 5 г. и оттогава се утвърждава като един от най-талантливите състезатели. US тийнейджърът спечели златото от световното първенство за юноши в Киев през септември. Той се пробори и с далеч по-имени от него съперник за титлата от шампионата на САЩ, който бе и квалификация за световното в София. Така 17-годишният Стивънсън се превръща в топ фаворит за титлата в категория до 52 кг, смятат от АИБА.

Световният юношески шампион от Австралия Сатали Теви Фуимаоно не е губил среща през последните две години и се ползва с огромен опит при 75-килограмовите. Други, заслужаващи внимание боксьори, които ще се качат на ринга в София, са двукратният европейски шампион за юноши Тимур Пирдамов (Рус) в кат. до 69 кг, както и неговият сънародник, непобедимият Марат Керимханов (+91 кг).

В отбора на Украйна пък личи името на двукратния юношески еврошампион и сребърен медалист от младежкото континентално първенство Виктор Петров. Той е спечелил 200 среща в своята досегашна кариера и е дошъл за титлата в София при 64-килограмовите, смятат специалистите.
Чакането свърши – вижте пълната бойна карта на SENSHI 21

Бойната карта на SENSHI 21 включва 14 силни двубоя с 28 мощни атлети от 17 страни

Стойка Кръстева: Развиваме се в правилна посока

Доволни и заредени с оптимизъм се прибраха от Европейското първенство за младежи и девойки в Пореч българските национали по бокс

Уайлдър: Ще разбия главата на Жан, а после идва ред на Джошуа

Американецът е оптимист

Голяма победа за Петко Петков в Рим, спечели престижно състезание

Родният футболист трупа успехи в бразилското жиужицу

Българин стана европейски шампион по бокс

Викторио Илиев триумфира при младежите в Хърватия

Страхотно! Отвори се нов шанс за български медал на Олимпийските игри

Натурализирахме световна звезда

Трима българи на финал на Европейското по бокс за младежи

Вижте подробности

Европейската федерация по бокс засне филм за Стойка Кръстева

Вижте подробности

Усик не може да се справи с мен, убеден е Тайсън Фюри

Британецът с поредно интересно изказване

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки