Бора Милутинович: Радвам се, когато българите бият

Велибор-Бора Милутинович не пропусна световно. Без значение дали води отбор или не. Известният по цял свят сърбин единствен е бил начело на 5 отбора на 5 мондиала. Равен с него е само Карлос Алберто Парейра, нойто също има 5 световни нато селекционер. За последно на голям форум Бора водеше в колоритния си стил Иран на Купата на Конфедерациите миналата година пан в ЮАР. След турнира замина за Катар, където сега е гуру в юношеските им футболни школи. Иначе резиденцията му е в Мексико сити, където е менен за мексиканка. Като добър приятел на „Труд" Милутинович не само даде интервю, но влезе и в ролята на преводач с аржентинската звезда от близкото минало Оскар Руджери (б.р. - разговора публикувахме вчера). След което отдели време за пратениците на „Труд".

Бора Милутинович: Радвам се, когато българите бият

Велибор-Бора Милутинович не пропусна световно. Без значение дали води отбор или не. Известният по цял свят сърбин единствен е бил начело на 5 отбора на 5 мондиала. Равен с него е само Карлос Алберто Парейра, нойто също има 5 световни нато селекционер. За последно на голям форум Бора водеше в колоритния си стил Иран на Купата на Конфедерациите миналата година пан в ЮАР. След турнира замина за Катар, където сега е гуру в юношеските им футболни школи. Иначе резиденцията му е в Мексико сити, където е менен за мексиканка. Като добър приятел на „Труд" Милутинович не само даде интервю, но влезе и в ролята на преводач с аржентинската звезда от близкото минало Оскар Руджери, след което отдели време за пратениците на „Труд".



 - Ще се класира ли за фазата на елиминациите родната ви Сърбия, г-н Милутинович?

- Ааа, това не е въпрос, а приятелски огън! Иска ли питане, братя българи? Не смятате ли, че отбор, който е победил Германия, заслужава да играе на осминафинал? Да, започнахме слабо, по балкански, срещу Гана. Не е нужно да го признавам, защото всички го видяха. Но когато стигнахме пропастта, показахме що за класа сме. Направихме страхотно силен мач с немците и сега трябва да победим Австралия (б.р. -мачът се игра снощи) и сме вътре, в голямата игра.

- Ще успее ли Радомир Антич пак да извлече максимума от отбора?
- Не се съмнявам в професионализма и качествата на моя приятел Радомир. И грам не се съмнявам! Имаме много опитни футболисти, които знаят какво да направят с Австралия. Няма от какво да се страхуват, защото няма да играят ръгби, нали?

- Говори се за много вътрешни скандали в лагера на Сърбия...
- Приказки много, истини малко. Важно е в крайна сметка какво става на терена. А вие да сте видели някой да се бие в репрезентацията? Не сме като французите, те се карат и не тренират. И да е имало нещо, аз не го знам. Не съм в кухнята и не искам да коментирам. И да ви кажа - ако бием и другите велики отбори, както Германия, нека и шамари да има.

- Защо виждаме толкова много изненади тук?
- Силите във футбола се изравняват. Великите вече не са толкова велики, а джуджетата не са джуджета. Е, сега заедно гледаме как Португалия громи Северна Корея, но това е нормално. За този тип отбори като севернокорейците успехът е дошъл с класирането на мондиал. Да, Северна Корея игра първия път срещу колоса Бразилия, а сега срещу Роналдо и компания. Да - не ги гледа по телевизията, а игра срещу тях пред целия свят.

- Но определено се изложи с това 0:7?
- Е, футбол е това, не е математика. Въпреки че понякога футболът е математика. След мача с Бразилия медиите много хвалиха севернокорейците, сега ще ги иронизират. Това е футболът. Горе и долу. Асансьор! Като в живота, приятели мои.

- Какво е мнението ви за схемите и за тактиката на отборите на мондиала?
- О, тази тема се преекспонира твърде много. Тактика, схеми? Когато имаш добри играчи, имаш и тактика. Играчите, с които разполагаш, ти правят тактиката, а не обратното. Всичко се върти около класи ката 4-4-2. Ако искаш да играеш „на сигурно", да затвориш играта, използваш двама дефанзивни халфа и един нападател. Наричат го модерното 4-2-3-1. Но за мен това вече е повече страхлива, отколкото модерна схема.

- Не сте пред треньорската скамейка в ЮАР. Липсва ли ви тръпката от професията?
- За мен нещата не са вече толкова емоционални. Пет пъти съм бил на финали на световно първенство. То е вече като навик при мен (б.а. - разперва ръце и се усмихва като американски президент). Водил съм различни отбори, печелил съм мачове, в които малцина биха залагали на мен. Не съм уморен, но и не съм тъжен, че не съм там долу, на скамейката. Ето, сега съм свободен и чакам оферти. Ако дойдат, обещавам да ви изненадам пак приятно. Ако не дойдат - няма проблеми, животът продължава. Аз съм окей. Каквото е трябвало да взема от футбола, съм го взел. Слава на Господа.

- Кой футболист ще е номер едно на световното?
- Рано е да се каже. Трябва да стартират елиминациите. Но като прогноза - Меси ще вкара, когато трябва за Аржентина и ще е голямата звезда.

- Какво мислите за треньора Марадона?
- Аз искам да успее. Ще е добре за футбола, защото какво е футболът без Марадона? Едно е да си клубен треньор, а съвсем друго да водиш национален тим. И аз мисля, че той е сега на точното си място и ако не го подведат играчите, ще направи добро първенство, което за Аржентина означава седем мача на мондиала.

- Кой е най-добрият треньор на световното?
- Въпросът е много лесен - това съм аз!

- Преди година на „Конфедерейшън къп” водихте Ирак и ни казахте, че бихте водили и България. Сега така ли е?
- Казал съм го, значи е било така. Едно интервю не значи покана за работа, нали? Никой не ми се е обаждал, а аз не съм се натискал. Обичам българите, радвам се, когато бият. Сега съм ангажиран с работата си в Катар, където се занимавам с юноши. И мога да приема само привлекателна от всички страни оферта. Изкушавам се за последно да класирам шеста страна на мондиала в Бразилия през 2014-а. Там за мен ще е един добър финал, даже не добър, а отличен! Шест страни - шест мондиала, отличен! Но и да не стане, наработил съм се достатъчно. От 1977 година съм треньор. Не е малко, нали? А това, което не знам във футбола, значи не си струва да се знае.




Владимир Памуков, Боян Бойчев, пратеници на вестник „Труд”

 

 

 

Уеб доволен от съдийството си на финала

Англичанинът Хауърд Уеб е доволен от своето съдийство на финалния мач на Мондиал 2010 между Испания и Холандия.

Ериксон остава начело на Кот д'Ивоар

Футболната федерация на Кот д'Ивоар ще предложи нов договор на селекционера на националния тим Свен-Йоран Ериксон, въпреки провала на световното първенство в Република Южна Африка

Вече сме 43-и в света, зад „световните сили” Габон, Перу, Япония

Националният отбор на България падна с още 4 позиции в месечната класация на ФИФА

Интересни факти за Мондиал 2010 - в цифри

Феновете са инжектирали общо 5 млрд. долара в икономиката на Южна Африка

Дел Боске никога не провесва мустак

Синът на железничаря донесе най-голямата радост на Испания

Иниеста: За момент помислих, че съм в засада

"Да направиш милиони хора щастливи е наистина безценно чувство", смята испанският национал

Пуйол се отказа от "Ла Фурия" на върха

Испанският бранител изигра за страната си 90 мача

Уругвайците бяха посрещнати от "синьо" море в Монтевидео

Около 150 хиляди души посрещнаха националния отбор по футбол на Уругвай, който се прибра в родината си след изненадващото класиране на четвърто място на световното първенство в Република Южна Африка

Хауърд Уеб: Това бяха най-тежките два часа в живота ми

„Изтощих се физически и емоционално. Всъщност, ФИФА ме подкрепи след мача”, сподели Уеб.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки