"Ла Фурия" взе и този финал - светът е в краката на Испания! (видео)

Иберийците надвиха Холандия с 1:0 на финала в ЮАР след продължения и станаха за първи път световен шампион

"Ла Фурия" взе и този финал - светът е в краката на Испания! (видео)

Светът си има нов шампион и неговото име е Испания. На финала на Световното първенство в ЮАР „Ла Фурия” победи храбрата Холандия с минималното 1:0 след гол в продълженията на Андрес Иниеста. Високото темпо, качественият футбол и мъжките единоборства доминираха по зеления терен на стадион „Сокър Сити” в Йоханесбург, където близо 85 хиляди станаха свидетели на един изключително драматичен и оспорван финал. В крайна сметка обаче победителят е само един – тимът на Висенте дел Боске, който успя дори да надмине успеха си от Евро 2008 и да сбъдне мечтата на цяла една футболна нация – първа световна купа за Испания и абсолютна доминация в света на футбола, а Холандия ще трябва да се задоволи с второто място и сребърните медали, въпреки че записа само победи по терените в ЮАР.

Още снимки от мача можете да видите ТУК.
Фотогалерия от награждаването на Испания можете да видитеТУК
 
Началото на мача бе изцяло за Испания – „Ла Фурия” успя да наложи натиск и стигна до първия си точен удар още в 5-ата минута. Шави центрира остро от пряк свободен удар, а Серхио Рамос изпревари Ван Перси, стреля с плонж и видя как Стекеленбург спасява сигурен гол със сетни усилия.

Холандия пък отговори с удар на Каут от дъгата, който обаче попадна право в ръцете на Касияс. В 12-ата минута пък Серхио Рамос направи страхотен пробив отдясно, преодоля Каут и стреля по диагонала, но защитник в оранжево изчисти в ъглов удар, който бе разигран от Шави и Иниеста, а центрираната топка попадна в Давид Вия на далечната греда, който опита удар от воле с левия крак, но за негово нещастие кълбото срещна външната страна на мрежата.

Постепенно играта се накъса от непрестанни нарушения, а Хауърд Уеб раздаваше картон след картон. Следващата по-интересна ситуация дойде чак в 38-ата минута, когато Педро направи впечатляващ пробив в половината на съперника и стреля силно с левия крак от дъгата, но топката излезе в аут. В самия край на полувремето Касияс спаси техничен удар на Робен, който влизаше в долния ляв ъгъл. След това не се стигна до нищо по-интересно и двата отбора се оттеглиха на почивка при нулево равенство.

Второто полувреме започна по същия начин, по който завърши първото – с техничен удар на Робен от далеч, който обаче отново бе спасен от Касияс. Испания пък отговори с изстрел на Шави от фаул, който облиза външната страна на мрежата.



Най-чистото положение в мача дойде в 62-ата минута и се откри пред отбора на Холандия. Уесли Снайдер изведе по брилянтен начин Робен сам срещу вратаря, крилото имаше всичкото време на света да преодолее Касияс, но стреля технично покрай него, а испанският страж закачи с крак в последния момент и кълбото премина покрай десния страничен стълб за ужас на Робен – невероятен пропуск за „лалетата”.




В 70-ата минута пък испанците можеха да стигнат до гол. Резервата Хесус Навас проби отдясно, центрира остро по земя, Хейтинга не се намеси по най-добрия начин и топката попадна в краката на Вия, който моментално пробва да я вкара във вратата, но Хейтинга поправи своята грешка и от легнало положение изби в ъглов удар. След неговото изпълнение кълбото попадна в Капдевиля, той пробва шут с левия крак от около 20 метра, но Стекеленбург внимаваше и спаси без проблем.

По-добрата игра на Испания продължи, а за няколко минути Давид Вия нанесе три неточни удара, за да се стигне до 77-ата минута, когато Серхио Рамос отново бе близо до гола. Той се извиси над всички в полето на Холандия след центриране от ъглов удар, стреля с глава, но кълбото профуча опасно над вратата.



В 83-ата минута отново Робен пропусна златен шанс за „лалетата”. Той се откъсна от защитата на Испания, излезе сам срещу Касияс и този път опита да го финтира, но отново сгреши и вратарят му изби топката. До края на редовното време двата отбора не предприеха рискове и оставиха нещата да стигнат до продължения.

Още в петата минута на първото положение Испания стигна до страхотно положение. Отлична контраатака премина през Иниеста, който изведе резервата Фабрегас сам срещу вратаря, ударът с левия крак на капитана на Арсенал бе спасен от легналия Стекеленбург. Само 2 минути по-късно пък Йорис Матайсен остана непокрит на далечната греда при едно центриране от ъглов удар, но не успя да намери очертанията на вратата с удар с глава.

В 101-вата минута пък нова добра контраатака на „Ла Фурия” този път стигна до Хесус Навас отдясно, той опита удар, последва рикошет в крак на бранител и топката отново срещна външната страна на мрежата за радост на Стекеленбург, който се бе метнал в другия ъгъл. Малко след това отново Фабрегас пробва своя шанс, но стреля в аут от дъгата, след като направи отличен пробив, като това бе и последното по-интересно положение за първите 15 минути.

Във 109-ата минута дойде и неизбежният червен картон в мача. Хейтинга задържа Иниеста при поредната контраатака на „Ла Фурия”, получи втори жълт картон и бе отстранен от игра. След това Шави стреля опасно от фаула, но кълбото прелетя над вратата.

Така останали с човек повече на терена испанците наложиха натиск и логично стигнаха до заветния гол. В 116-ата минута Фабрегас се пребори за една топка пред наказателното поле на Холандия, изведе Иниеста в наказателното поле, а той овладя по перфектен начин и със силен удар с десния крак матира Стекеленбург за крайното 1:0 – титла и злато за Испания, и разочарование и сребро за Холандия.



Холандия – Испания 0:1
0:1 Иниеста 116’

Холандия (4-2-3-1): Стекеленбург – Ван дер Вийл, Матайсен, Хейтинга, Ван Бронкхорст (к) (Браафхайд 105’) – Де Йонг (Ван дер Ваарт 99’), Ван Бомел – Каут (Елиа 71’), Снайдер, Робен – Ван Перси
Селекционер: Берт ван Марвайк

Испания (4-3-2-1): Касияс (к) – Рамос, Пуйол, Пике, Капдевиля – Бускетс, Алонсо (Фабрегас 87’), Шави – Иниеста, Педро (Хесус Навас 60’) – Вия (Торес 106’)
Селекционер: Висенте дел Боске

Жълти картони: Ван Перси, Ван Бомел, Де Йонг, Ван Бронкхорст, Хейтинга (2), Робен, Ван дер Вийл, Матайсен (Холандия), Пуйол, Рамос, Капдевиля, Иниеста, Шави (Испания)
Червени картони: Хейтинга 109’ (Холандия)
Съдия: Хауърд Уеб от Англия
Стадион: „Сокър Сити” в Йоханесбург, 84 490 зрители

Кандидатите за треньор на Милан се увеличават

Франческо Фариоли е последното име, което е свързано с "росонерите"

Историческо: Интер - Торино ще се свири от изцяло женска бригада

Мария Капути ще бъде главният рефер на срещата

Коман няма да е готов за Евро 2024

Французинът се контузи тежко срещу Кьолн и трябва да почива още няколко месеца

Барселона иска да продаде четирима, но те се дърпат за трансфер

Вижте подробности

Слот заяви: Искам да водя Ливърпул

"Фейенорд и Ливърпул преговарят в момента и чакам да видя какво ще излезе от това", обяви специалистът

Ливърпул си хареса звезда на Палмейрас

Луис Гилерме ще струва на мърсисайдци около 20 милиона евро

Рома матира Удинезе в последните секунди при доиграването (ВИДЕО)

Браян Кристанте вкара в 95-та минута на "Блу Енерджи"

Анчелоти: Шави взе правилното решение

Треньорът на Реал Мадрид коментира горещата тема в Барселона

Алваро Мората отново се връща в Ювентус?

Испанецът може да бъде напусне Атлетико Мадрид през лятото

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки