Левски губи по над 400 хил. лв. на месец

В момента основният проблем на клуба не са разходите, които са свити до нива на бюджетите на клубове като Беоре и Черно море, а приходната част, според икономиста от Института за пазарна икономика Петър Ганев

Левски губи по над 400 хил. лв. на месец

Левски губи по над 400 хиляди лева на месец в резултат на понижението в приходите в последно време, показва анализът на тръста "Синя България", пише "Дневник".

 
Днес тръстът провежда общо събрание, на което трябва да реши дали да премине към придобиване на 15% от акциите на клуба.
 
Средно месечно приходите на "Левски" за тази година са по около 220 хиляди лева, а разходите са по 650 хиляди лева, съобщи икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев, който е анализирал финансовото състояние на клуба.
 
Само разходите за заплати на представителния отбор са по 230 хиляди лева на месец без да се смятат данъците и осигуровките. Тази сума е с 40% по-ниска от миналата година и след въвеждането на изискванията на УЕФА за намаляване на разходите по това перо. 
 
В приходната част влизат 110 хиляди лева от реклама, около 40 хиляди лева от билети, 35 хиляди лева от телевизионни права и 20 хиляди от продажба на стоки.
 
"Очевидно е, че се получава дупка от около 430 хиляди лева на месец, които понастоящем се покриват както и досега - чрез заеми от собственика", коментира Петър Ганев.
 
Според него в момента основният проблем на клуба не са разходите, които са свити до нива на бюджетите на клубове като "Беоре" и "Черно море", а приходната част.
 
Приходите от спонсорство от "Мтел" и "Лев инс" са по-малко, отколкото преди години "Левски" е получавал само от "Мтел". "Очаква се след Нова година да има голям международен спонсор ("Газпром"), но според мен е редно да се придържаме към негативния вариант, в който спонсорът го няма", коментира Ганев.
 
Неговият анализ показва, че клубът не може да си позволи да не играе в Лига Европа, откъдето биха могли да идват свежи приходи. Освен това се увеличава делът на глобите, които клубът плаща към БФС при почти никакви приходи от мачовете заради постоянните наказания.
 
"За завършването на трибуната на сектор А са необходими 2 милиона лева, но тази трибуна би могла да носи по 2 милиона лева на година приходи. Важно е тя да бъде завършена, както и да спре тенденцията "Левски" да играе мачове без публика. "Левски" не само, че не печели, но и губи от домакинските мачове. А неучастието в Европа е финансово самоубийство", коментира икономистът.
 
В момента таванът на заплати е 10 хиляди евро при 15 хиляди преди година. "Левски" пести и от договора за екипировка, според който плаща 240 хиляди лева на година или 30% от стойността. Останалата част се изплаща чрез бартер за реклама.
 
Нарастват задълженията и към НАП и НОИ за данъци и осигуровки, сочи анализът на икономистите в "Синя България". Краткосрочните задължения - 3.3 милиона лева за данъци и осигуровки, 1.3 милиона към персонала, 1 милиона лева към доставчици, около 2 милиона лева към "Главболгарстрой" за строежа на сектор А и някои други са в размер на годишния бюджет на "Левски".
 
"Ако приложим принципите за действащо предприятие по всички показатели "Левски" в момента няма как да оцелее", коментира Александър Чакъров, който е направил одит да данните за целите на тръста.
 
Според него е реалистично да се смята, че загубата тази година ще е 3.8 милиона лева, при 8.5 милиона лева за 2013 г. Очаква се през втората половина загубите да са по-малки от първата половина заради раздялата със скъпоплатените футболисти и намаляването на фонда работна заплата за първия отбор.
 
Друг от експертите Ивайло Тасев обаче смята, че е по-реалистично да се очакват още 1 милион скрити разходи и загубата да е близка до тази от 2012 г. - 5 милиона лева.
Балъков: Надявам се на подкрепа от феновете

Новият наставник на Локомотив София говори пред медиите след назначаването си

Куп отбори с оферти за Кордоба

Лил е последният европейски клуб, който желае защитникът на Левски

ЦСКА подписа с Иван Тасев за три години

Младата звезда на Пирин Благоевград ще се присъедини към "армейците" през лятото

Арда е пред сделка с Емил Виячки от ЦСКА 1948

В началото на седмицата футболистът е бил в Кърджали

Черно море подписва с халф от Пирин след края на сезона

Аюб Абу е впечатлил Илиан Илиев

Пьотровски с предложения от три отбора в Германия

Според информации, Лудогорец ще иска поне 10 милиона евро за полузащитника

Пирин и Ботев Враца откриват плейофната фаза в първенството

Срещата е днес от 20:00ч.

Черно море се прицели в Пламен Илиев?

Иван Дюлгеров най-вероятно напуска след края на сезона и "моряците" се оглеждат за заместник

ЦСКА ще удари за втори път Левски в дербито

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки