Иванков: Мечтая да опазя Бербо и да вкарам на Ван дер Саар

"Дано Димитър размисли и се върне в националния, за мен е късно. Левски е с по-големи шансове в Европа, отколкото Бурса", споделя вратарят на турския шампион

Иванков: Мечтая да опазя Бербо и да вкарам на Ван дер Саар

Димитър Иванков е роден на 30 октомври 1975 г. в София. Юноша е на "Левски", където играе 10 години. През 2005 г. преминава в "Кайзериспор", а оттам в "Бурсаспор" три години по-късно. През това лято влиза в историята - става шампион с "Бурса". Навръх 3 март 2010 г. слага край на кариерата си в националния отбор с 0:2 от Полша. Иванков много често отчайва и колегите си вратари - има 43 отбелязани гола от дузпи - постижение №3 в света и №1 в Европа от всички още състезаващи се стражове. В сряда Митко ще се изправи срещу адаша си Бербатов и легендата Едвин ван дер Саар в сблъсък от Шампионската лига срещу "Манчестър Юнайтед". Преди да тръгне към "Театъра на мечтите", Иванков разкри своите мечти пред "24 часа".

- Предстои здрава битка между двамата Митколви, които се отказахте от националния отбор. Чухте ли се с Бербатов и какво очакваш от срещата с него и "Юнайтед"?

- Не сме се чули. А за очакванията - "Манчестър Юнайтед" е абсолютният фаворит. Разликата в класите е очебийна - ние сме дебютанти, а те са в световния топ 5. Ще ни бъде доста тежко. Надявам се да покажем добър футбол. И ако имаме късмет, да измъкнем нещо. Но ще е адски трудно, по простата причина, че те са изравнени по точки с "Рейнджърс", а "Валенсия" има три - с една по-малко. За "Манчестър" ще е жизнено важно да вземат трите точки срещу нас.

- Как си представяш дуела Иванков - Бербатов?

- Всеки от нас ще иска да покаже най-доброто от себе си. На него най-вече желая да се предпази от контузии и да покаже какво може. Естествено, аз ще гледам също да се представя на ниво срещу него и съотборниците му. Но "Манчестър" ни превъзхожда по всеки показател. Съвсем нормално е да ни победят.

- И Бербатов ли е топфаворит срещу Иванков, както "Юнайтед" срещу "Бурса"? Готов ли си за много работа?

- Бербатов е доказано име и един от топнападателите в Европа в момента и играе за отбор като" Манчестър". И съм сигурен, че ще имат много положения. Лошото за мен и „Бурса" е, че като гледам от началото на сезона, когато му се удаде възможност да се разпише, той го прави. Но се надявам в сряда вечерта да няма този късмет. Да се справя с положенията и дай боже да изкопчим нещо.

Трудно ще е, но за нас е изключително важно да трупаме опит като футболисти и като отбор в именит турнир като Шампионската лига. Защото преди години малцина са си мечтали "Бурса" да играе в Европа, а едва ли някой си е позволявал и да мечтае за Шампионската лига.

- Обикновено разучаваш вратарите на съперника, за да им вкараш от дузпа. Ван дер Саар няма нужда от проучване. Знаеш ли как да му вкараш?

- Ще съм наистина щастлив, ако ми се удаде такава възможност и дай боже да я реализирам. Но поведението ни в Манчестър ще е да играем по-затворено и да използваме максимално положенията си за контраатака. Ако имам шанс да се изправя срещу такъв именит вратар, като Ван дер Саар, ще е чест за мен. И голямо предизвикателство да отбележа.

- Не е ли много голям шансът точно такъв сериозен вратар да спре сериозната ти серия от 43 гола от дузпи?

- Всичко е възможно. Аз отивам там с една единствена мисъл - да видя топката в мрежата на противниковия вратар. Но не е лишено от логика вратар от класата на Ван дер Саар да спаси мой удар.

- Яд ли те е, че на "Айброкс" срещу "Рейнджърс" съдията подмина поне две положения за дузпа?

- Там не започнахме по най-добрия начин. Бяхме стъписани. Но второто полувреме бяхме доста добре. И съдията имаше всички предпоставки поне в случая, когато защитник на шотландците игра с ръка, да даде дузпа. Хиксът щеше да е логичен завършек. Вярвам, че в домакинството срещу "Рейнджърс" ще вземем нещо.

- Ще е сладка мечта да вкараш 44-и гол на "Юнайтед" и да надминеш Рене Игита, който също има 43...

- Е, дано да се случи. Ако не сега, пак ще стане. Ще е чест да надмина и вратар като Игита. В Турция постоянно пишат, че съм №1 по голове в Европа от действащите вратари.

- Кой е най-добрият вратар, на когото си отбелязвал?

- Вкарвал съм на Плетикоса от Хърватия, на Волкан Демирел и на много други. Все още не съм имал шанс да играя и отбележа срещу толкова класен, колкото е Ван дер Саар.

- Руни изглежда импотентен, поне на терена. Но има стимул да изригне във всеки миг. Кой е по-опасен - Уейн или Бербо?

- Целият им отбор е опасен. Във всеки момент може да изригне различен играч. Силата им е в колектива. Голям отбор вкарва и от едно положение. Надявам се и нападателите им, и другите да нямат този късмет да ми отбележат и да се представим достойно на "Олд Трафорд".

- И все пак - кой е по-опасен сега? Бербо или Руни?

- И от двамата съм респектиран. Като българин се възхищавам на Бербатов, че прави великолепен сезон. Всички българи само могат да се гордеят. Надявам се да продължава така. Жалко единствено, че се отказа от националния отбор. Без него е тежко. Той е от футболистите, които придаваха класата на България. Надявам се, ако може, Бербатов да размисли и да се върне.

- Има ли шанс за размисляне пред теб?

- Не. Аз съм на такива години, на които не се знае дали ще играя още футбол. След две седмици правя 35 години. Това, което стана, е логично. Не напразно го обявих още в последните квалификации миналата година. А и националният отбор в момента не изпитва никакви трудности откъм вратарския пост. Михайлов и Стоянов са млади, амбициозни и добри вратари, които тепърва ще радват българската публика.

- След като дойде Лотар Матеус, той ходи да убеждава Бербатов да се върне, някой опитвал ли е да промени твоето "не"?

- Имаше опити. Аз затова и уважих искането на тогавашния треньор Мъри Стоилов - отидох да играя приятелския мач с Полша. Тогава седнахме и съвсем коректно им казах моето виждане. За мен съм взел правилното решение. Във футбола няма вечни. Хубаво е да се даде път на млади вратари, които пазят за добри отбори. Дай боже да продължават все така. Аз ще се радвам много да нямаме проблеми с вратарския пост.

- Какво е мнението ти за назначението на Матеус?

- Не мога да кажа нищо. голямо име като футболист. Двете победи с него са добре за самочувствието на националния отбор. Дано продължава добре. Да не се заблуждаваме, ще бъде трудно. Но пожелавам успех на момчетата.

- Какво ще кажеш на тези, които плюят Гошо Петков?

- Това е лошото, че в България няма реалисти. Ние сме или големи оптимисти, или големи песимисти. За такъв доказан вратар трябва по-голямо уважение. Жалко. Но няма начин - професионалисти сме и трябва да превъзмогваме и това.

- Кой има по-голям шанс да продължи в елиминациите на Лига Европа - "Левски" или "Бурса"?

- Естествено, че "Левски". В момента са втори и при поне равен във Франция преминаването ще е реално. Решаващи са следващите два мача с" Лил". На нас ще ни е много по-трудно да сме трети в групата в Шампионската лига.

Де Бройне: Фоудън играе по-добре, защото има свобода

Белгийският халф похвали отличния сезон на английския си съотборник

УЕФА налага странни забрани по стадионите за Евро 2024

Забраняват се вкарванията на плодове на трибуните

Де Йонг е под въпрос за Евро 2024

Нидерландецът със сигурност е аут до края на сезона, а "лалетата" са притеснени

Гуардиола: Не отписвайте Ливърпул за титлата

Според мениджъра на Сити, мърсисайдци все още са в борбата

Юнайтед и Арсенал също са петите на Зиркзее

Нидерландският нападател направи фурор в Серия А този сезон

Ел Маестро поема третия в Австрия?

Доскорошният треньор на ЦСКА е напът бързо да си намери нов отбор

Кандидатите за треньор на Милан се увеличават

Франческо Фариоли е последното име, което е свързано с "росонерите"

Историческо: Интер - Торино ще се свири от изцяло женска бригада

Мария Капути ще бъде главният рефер на срещата

Коман няма да е готов за Евро 2024

Французинът се контузи тежко срещу Кьолн и трябва да почива още няколко месеца

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки