Грозданов: Ще прекъснем практиката треньорите да си прехвърлят лицензите

Асоциацията на треньорите в България ще бъде учредена на 23 февруари в НСА

Грозданов: Ще прекъснем практиката треньорите да си прехвърлят лицензите

На 23 февруари от 13:00 часа в НСА, официално ще бъде учредена Асоциацията на треньорите в България. Това обяви инициативният комитет за учредяването ѝ на пресконференция днес в пресклуб „България”.


Инициативният комитет се състои от г-н Стефан Грозданов, Георги Василев, Велислав Вуцов, Красимир Керезов – адвокат и юридически консултант на асоциацията, Станимир Стоилов и Стойчо Младенов, Тони Велков и още няколко треньори, заети с организационната дейност.

Станимир Стоилов не присъства на пресконференцията, заради лошото време в Истанбул, което не позволи на самолета му да излети.

„Идеята се създаде още преди Нова година при обновяването на лицензите на всички треньори. Енергията, която се създаде и всички треньори създадоха инициативен комитет, в който влизаха няколко треньори, някои от които искам да подчертая, че нямаха отбори, а други започваха зимната подготовка с тимовете си и не можеха да участват в създаването ѝ. Комитетът извърши доста тежка работа по създаването на асоциацията. Успяхме да разделим България на няколко области. Във всяка сложихме по един човек, който да запознае всички колеги с устава на организацията, да може да ги прикрепи към идеи ни. За първи път ми се струва, че това нещо ще се случи в България. А трябва да стане, защото единствените хора в процеса на футбола у нас са треньорите. Имат футболистите, имат съдиите, сега научаваме, че и мениджърите. Единствените без организация останахме ние", каза Стефан Грозданов.

"Тази идея не е нито сега, поне от 15 години винаги създаваме някаква организация и никога не се стига до финален край. И затова сме си виновни ние".

"99% от треньорите са бивши футболисти. Поне 15-ина години е дългият живот на един футболист, още 15-ина години се занимава с треньорство. Това е най-малко 30-35-годишна дейност, свързана с футбола".

"Крайно време е и е наложително футболните треньори да имат организация. Тя ще бъде свързана с всички подобни европейки организации, ще бъде регистрирана в УЕФА. Поканили сме заместник-председателя на италианската организация, вицепрезидент на организацията в УЕФА, ще почерпим най-добрия юридически казус, не само да защитаваме нашите треньори. Да можем да им помагаме в квалификацията, да се грижим и във футболния съюз да имаме хора, които да дават идеи, препоръки как и по-добре първенството да се движи, как по-добре да се лицензират клубовете и треньорите. Ще защитаваме такива уродливи ситуации при които един колега да предоставя лиценза на друг колега, който няма лиценз, а той води заниманията на отбора, ръководи отбора и в мача. Смятаме, че това явление трябва да се премахне", добави Грозданов.

На въпрос „Какво правите, когато някой треньор бива уволнен, феновете скачат срещу него да не вреди на отбора и да не си търси парите и той омекне?”, Грозданов отговори: „Не мога да отговоря, защото е много личен, тези случаи са много частни, ние много трудно можем да вземем решение. Ако човекът, който е засегнат, може и иска помощ – тогава да. Но сега, докато се научим до каква степен можем да защитаваме нашите членове, можем само морално да го защитим. От тук натам, когато се научим на юридическите неща след опита ни с европейските организации, тогава ще можем. Славия смени пет-шест треньори. От името на Асоциацията да попитам в тези сменени шест треньори вината им? Единият не им харесва, вторият, третият, четвъртия – пак не им харесва. Тогава не могат ли да намерят вината в организацията на този процес, ми се треньорът им е виновен. В Хърватия имат едно малко законче. На сезон може да смените само двама треньори. Когато един не ти харесва, няма успехите, идва вторият. Ама когато станат шест? Постоянно ги сменяш, не им даваш шанс да тръгнат по път, по който те мислят, че е правилен. Ще бъдем безкомпромисни, когато виждаме. Сега пристига треньор на Спартак (Варна). Идват 7 румънци, 5 италианци и 5 молдовци и пристига някакъв треньор, може да е завършил Кьолнската школа, но ако няма лиценз, ще претендираме щом няма лиценз, защо става треньор? Има още много примери, но понеже в Спартак е най-пресният”.

„Една много важна част от този процес са футболните президенти. Те дават, когато дават, възможност да се финансира клуба и да върви. Не искаме да бъдем в противоречия, но да има правила. Нека да са против. Не може да сме организация, на която всички да се радват”.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки