Има един в ЦСКА, чиято работа аз дълбоко уважавам, но той не спира да говори глупости и небивалици, смята Иво Тонев

Струва ми се, че на моменти Кирил Домусчиев си изкриви представата за това какво е първенство

Има един в ЦСКА, чиято работа аз дълбоко уважавам, но той не спира да говори глупости и небивалици, смята Иво Тонев

Още от интервюто на Иво Тонев за ТВ+:

-Как бихте определили собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев?
-Познавам го лично, в никакъв случай не бих казал, че сме приятели. Много агресивен и амбициозен човек, който не се спира пред нищо.Струва ми се, че на моменти си изкриви представата за това какво е първенство, и се надявам да си промени мисленето, тъй като това няма да го доведе до нещо добро в следващите години.

-Чувства ли се подкрепа към Лудогорец от фактори в БФС?
-Е, това и слепите го виждат. Нормално.

-Защо да е нормално?
-Всеки иска да е близко до силните на деня, а още повече, когато говорим за човек с финансовите възможности на Домусчиев. Братята Домусчиев са много сериозни в бизнеса си. На много хора им е приятно да са близо до тях, да усещат лукса.

-Какъв е смисълът от първа и втора шестица?
-Много внимателно слушах какво каза Кольо Спасов от Черно море, много е прав човекът. Нещата се случиха по български. Изпълкомът на футболния съюз започна нещо и го спря, за да угоди на някого. Крайната идея беше да има 10 отбора в първенството, които да играят 3 или 4 пъти помежду си. В Изпълкома има умни хора, един от най-изявените безспорно е Венци Стефанов. Не мога дакажа защо се спряха на 12 отбора и две шестици. При 10 отбора във втората половина са Левски, Черно море, Славия и Локо (Пловдив). Давате ли си сметка, че един от тях ще изпадне, а друг ще играе бараж с втория от “Б” група. И тогава вероятно няма да се получават такива леки победи на някои отбори при гостуванията им с 3-4 гола. 4 отбора пък ще играят в евротурнирите и така конкуренцията ще стане много сериозна. Не е чак толкова трудно да има 10 добри стадиона в България. Съответно това ще акумулира по-голям интерес от телевизиите, и от публиката. А тогава всички клубове ще можем да предявим по-големи претенции към финансовите условия. А продуктът, който предлагаме в момента, не е толкова качествен, че да предяваваме изисквания за повече пари. А сумата, която е договорена сега, не е никак малка.

-Господин Тонев, защо никой не инвестира в базите?
-Е, Левски инвестира. За мен стадионът е най-важното, за да можеш да накараш едно семейство с децата да дойде на мач. Работа на спортно-техническото ръководство е с играта да привлече хората на трибуните. Не съм толкова съгласен, че не инвестират хората.

-Какво да кажем за стадион “Локомотив”?
-Много добре съм запознат с темата “Локомотив”, до 2011-а година бях там. На няколко пъти правих опити да направим нещо там. Налице са обаче доста сериозни със собствеността, водят се и дела, имат реститути, които предявават претенции към част от терена. Не знам как са нещата сега, но преди да напусна, нещата бяха много сложни документално. Сега теренът е в отвратително състояние, не е коректно да говоря, но да си стегнеш терена струва 200 хиляди лева, не струва 15 милиона. Смея да твърдя, че за времето, в което аз ръководех Локомотив (София), теренът беше добър.

-Защо моделът с един собственик на футболен отбор не е печеливш?
-Много пъти съм казвал - най-голямата грешка и глупост беше създаването на тези акционерни дружества през 90-те години. Защо? Ето, Левски има в момента проблеми, защото господин Батков не може да си позволи да отделя такива суми, каквито е отделял преди няколко години. В ЦСКА нещата са подобни. Започвам да изброявам. Хипотетично – утре си тръгва Гриша Ганчев от Литекс. Максимум след около два месеца Литекс ще бъде само един спомен в българския футбол. Ще продължи да го има, но няма да бъде това, което е днес. А в Ловеч се работи също много сериозно, от 6-7 години се налагат млади футболисти. Лудогорец – махат се братя Домусчиеви, да ви кажа, че най-късно в рамките на година и половина отборът ще бъде вероятно във “В” група. Същото важи и за Локомотив (София), ако си тръгне Гигов, и за Славия, ако Венцислав Стефанов и Младен Михалев не дават средства. Виждате какво се случва с пловдивските отбори. Това е много грешно. Има модели в Европа, по които се управляват клубовету, трябваше преди много години футболният съюз да наложи такъв начин на управление. А едно от най-важните неща, които бих искал да кажа на президента на БФС е, че БФС не е националният отбор на България. Националният отбор е едно следствие на това, което се случва в българския футбол на местно ниво. И ако първенство ни е под всякаква критика, ако няма основа да се изграждат добри футболисти, няма как да има и добър национален отбор. То се вижда и в момента. Ние имаме едни футболисти, които играят в средняшки отбори, и то някои играят. На какво основание тогава искаме силен национален отбор? Когато България имаше силен тим, футболистите ни бяха в големи клубове, и то се явяваха водещи личности, а не дълбоки резерви в средняшки отбори.

-Как да завършим този разговор?
-Както и да завършим, предстои да видим какво ще се случи. Едно трябва да се знае – Левски има велика история, има и публика, на която й предстои в следващите месеци да покаже, че обича отбора - и като присъствиевъв втората шестица, и като участие в кампанията “Левски е твой”. Докато хората в българския футбол на всякакви нива не си дадат сметка, че с омраза, негативизъм и хитрости няма да вървим напред. Винаги има някой по-хитър от този, който си мисли, че е най-хитър. Докато всички тези хора не си дадат сметка, че трябва да се работи честно, достойно и правилно, за да направим един добър футбол и добър продукт. За да създадем добра атмосфра на стадионите. Не може да няма агитка, аз самият съм наясно колко е важна тази подкрепа, но вандализмът и хулиганщината са отделни неща. Всичко е от поведението, от начина на говорене и на мислене на ръководителите, а и на треньорите, естествено. Има един в ЦСКА, чиято работа аз дълбоко уважавам, но той не спира да говори глупости и небивалици. Винаги гледа другите и винаги в грешната посока. Правилно работи като треньор, но грешно разсъждава извън треньорските си задължения

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки