Кройф: Ако Лапорта не спечели, Барса ще загуби

"Съмнявам се, че Пол Погба ще направи този отбор по-добър"

Кройф: Ако Лапорта не спечели, Барса ще загуби

Йохан Кройф прие екипа на "Марка" на игрище за голф в Палма де Майорка. Тук той обича да прекарва времето си през лятото. Облечен изцяло в оранжево, легендата на Барселона и холандския футбол не скри пристрастията си и подкрепи Жоан Лапорта в предстоящите избори за президент на каталунците.

 

Йохан, как гледате на кампанията за изборите в Барселона?

- Това са неща, които в момента трудно се коментират, защото трябва да видим кои ще са окончателните кандидати и как ще се развие всичко. За мен най-важни са ценностите, а не парите, финансите винаги трябва да са на второ място, а на първо да са принципите.

 

Вярвате ли, че бе нужно свикването на избори?

- Разбира се. Това е много важно. В спортен план годината бе невероятна, отборът показа добър футбол и спечели титли. Всичко мина перфектно... Но това не е цялата история, защото в същото време се загубиха много от достойнствата на клуба. Като например школата Ла Масия. Не може да се продължава с непрекъснатите съдебни дела, от които страда имиджът на клуба. С желанието да се помага на света чрез УНИЦЕФ Барса спечели приветствие в социален аспект, но всичко това сега го няма.

 

Сигурно ви боли най-много за Ла Масия?

 

- Когато Барселона не играеше добре, се взеха две много важни решения от гледна точка на начин на игра и мислене. Става въпрос за назначенията на франк Рийкард и Пеп Гуардиола. Двамата прекараха 8 години начело на първия отбор, като развиха проект, в който Ла Масия бе магическата дума. За жалост сега вече не е така. Не зная защо се стигна до тази ситуация, но е проблем.

 

Какво ви е мнението за наказанието, което получи Барса от ФИФА да не картотекира нови играчи до 2016 година?

- Има си правила, които не бива да се прекрачват. От доста години никой играч от школата не се е наложил в първия отбор. Не зная защо го правят. 

 

Това със сигурност оказва негативно влияние на клуба...

- По цял свят се радват на стила на игра на Барса, но всеки път в отбора играят все по-малко собствени кадри. Да купуваш готови играчи, това всеки го може. Искам да се разграничават нещата. Едно е как се управлява първия отбор, съвсем друго е как работи клубът като цяло. Разликата е голяма. Докато звездите на Барселона спечелиха всички възможни трофеи този сезон, в същото време дублиращият тим изпадна от Сегунда дивисион. Този проблем не бива да се пренебрегва.

 

Всеки ден излиза нещо ново по скандала с трансфера на Неймар от Сантос. Толкова ли е била лоша операцията?

- Не мога да кажа детайли, защото не съм запознат, но е много жалко за футболиста, че му се налага винаги да е в окото на бурята заради проблеми извън спорта. Неймар трябва да се съсредоточи само върху футбола, защото има още много аспекти, които трябва да подобрява в играта си. Вместо да се развива, винаги го свързват с негативни неща.

 

Вие не бяхте оптимист за партньорството на Неймар и Меси, а сега към тях се присъедини и Суарес. Изненадаха ли ви?

- Не е въпросът дали съм го очаквал. Очевидно и тримата са много добри футболисти, но им помогна голямата мотивация, че година по-рано не бяха спечелили нищо. Тримата направиха перфектна година.

 

Промяната през януари на какво се дължи?

- Става въпрос за детайли, в които няма смисъл да навлизаме. Както си спомняте, преди това Реал Мадрид играеше много добре и побеждаваше наред. Смяташе се, че Белия балет ще спечели без проблем всички трофеи, но после всичко се обърна.

 

Едно време вие докарахте Луис Енрике в Барселона. Какво видяхте в него?

- Има характер, който го караше винаги на 100% да търси своето. Това е важен фактор, когато набелязваш някой играч. Взимаш не имена, а този, който ще ти помогне да подобриш отбора.

 

В момента Енрике е герой, но през януари едва не бе уволнен...

- Аз виждам нещата различно, защото много от това, което се пише по медиите, няма нищо общо с истината. А тя е, че Луис Енрике си свърши работата повече от добре.

 

Той можеше да разчита на феноменален Меси, който за поредна година успя да се надскочи...

- Гледам статистиката му, но гледам и ситуацията в личния му живот, защото всяко нещо оказва влияние на един спортист от високо ниво. Трябва всичко да бъде перфектно, за да дава най-доброто от себе си. Ако не е така, трябва да се види кое не е наред. Защо цяла година игра добре, а после не може да вкара нито един гол с Аржентина? Не казвам, че с националния отбор играе лошо, но в Барса е много по-добър. Това са детайли, които правят разликата.

 

За какви точно детайли става въпрос?

- Не бих могъл да отговоря, защото не съм вътре. Ако кажа нещо, после мнозина ще се надпреварват да го оспорят.

 

Защо правите кампания в полза на Лапорта?

- Аз съм за Лапорта най-вече заради неговите ценности. Спомнете си в какво състояние той завари Барселона, когато дойде в клуба през 2003 година. И сравнете със ситуацията при напускането му през 2010-а. Има разлика, нали? Вижте какво е направил и го оценете сами. Деца от цял свят носеха фланелката с надписа на УНИЦЕФ, а академията Ла Масия се развиваше. Това са ценностите на клуба и аз ги подкрепям. Лапорта е нещо то, от което Барса има нужда 8 момента. Ако той не спечели изборите, Барса ще загуби. Имиджът на клуба в момента е наранен.

 

Със сигурност ситуацията през 2010-а е по-добра от 2003-а при идването на Лапорта, но може ли Барса от 2010-а да се сравнява с днешния?

- С толкова много съдебни дела и скандали, с които е засипан клубът, изчезването на УНИЦЕф и намаленото влияние на Ла Масия... Можете да си отговорите сами на въпроса. Не казвам какво трябва да направят, но е факт, че преди имаше ценности, които днес ги няма.

 

Ще влезете ли отново в клуба, ако Лапорта ви покани?

- Не бих приел да се върна. Аз съм само съветник и винаги ще давам мнението си, ако някой го пожелае.

 

Може ли някой да спечели изборите, без да уреди подписа на Пол Погба от Ювентус?

- Аз говоря за философия, не за конкретни имена. Няма смисъл да се гледа толкова близо в бъдещето, трябва да се правят планове за дълги години напред. Не ме интересува циркът, който се разиграва толкова дълго време с трансфера на Погба. Иначе като футболист е много добър, познавам го, симпатичен е. Но не може с един трансфер да се печелят изборите, тъй като мандатът продължава 6 години, в които трябва да се върши работа. Съмнявам се, че Погба е в състояние да направи този отбор подобър.

Кандидатите за треньор на Милан се увеличават

Франческо Фариоли е последното име, което е свързано с "росонерите"

Историческо: Интер - Торино ще се свири от изцяло женска бригада

Мария Капути ще бъде главният рефер на срещата

Коман няма да е готов за Евро 2024

Французинът се контузи тежко срещу Кьолн и трябва да почива още няколко месеца

Барселона иска да продаде четирима, но те се дърпат за трансфер

Вижте подробности

Слот заяви: Искам да водя Ливърпул

"Фейенорд и Ливърпул преговарят в момента и чакам да видя какво ще излезе от това", обяви специалистът

Ливърпул си хареса звезда на Палмейрас

Луис Гилерме ще струва на мърсисайдци около 20 милиона евро

Рома матира Удинезе в последните секунди при доиграването (ВИДЕО)

Браян Кристанте вкара в 95-та минута на "Блу Енерджи"

Анчелоти: Шави взе правилното решение

Треньорът на Реал Мадрид коментира горещата тема в Барселона

Алваро Мората отново се връща в Ювентус?

Испанецът може да бъде напусне Атлетико Мадрид през лятото

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки