Допинг пробите на гребците ще се изследват в гръцка лаборатория

Без български лодки във финалите на световното в Пловдив

Допинг пробите на гребците ще се изследват в гръцка лаборатория

От днес (24 юли) на гребния канал в Пловдив започна работата си екипът за антидопингов контрол на състезателите от световното първенство по гребане до 23 години. Той се ръководи от представителя на FISA доктор Питър Кокас, а техническата работа по вземането на пробите ще бъде извършвана от български лекарски екип. Вземането на допинг-пробите ще става на случаен (лотариен) принцип, като механизмът на „лотарията” е известен само на доктор Кокас.

От досегашната практика в допинг контрола на сетовната федерация по гребане е известно, че чрез статистически методи се изчислява колко проби трябва да се вземат, за да бъде извадката представителна за всички състезатели. Под лупа ще бъдат гледани най-силните гребци, които ще се качат на стълбичката на победителите.

Ръководителят на българския медицински екип на световното първенство по гребане д-р Асен Шумков обясни какви ще бъдат техните задължения в осъществяването на допинг контрола. „Пробата от урината на състезателя се взема винаги в присъствието на офицер от FISA, а нашата задача е да я поставим в 3 стерилни съда, да ги запечатаме и да ги поставим в хладилни чанти”, каза докторът. „Всичко това се описва в стандартен протокол. После една от пробите отива за анализ в допинг лаборатория в Гърция, една контролна проба остава във FISA, а една е за състезателя и се предоставя на националните федерации по гребане”, заключи д-р Шумков.

Резултатите от пробите стават готови най-рано след месец. Те се изпращат във FISA и при нужда се отваря и анализира втората контролна проба в друга, независима лаборатория. При предишните две големи състезания по гребане в Пловдив (Евро 2011 и световното за мъже и жени в неолимпийските дисциплини и за младежи през 2012 г.) не бяха оповестени положителни резултати на нито един от гребците, участвали в тях.

Според доцент д-р Румян Христов  - директор по спортно-техническата част на първенство и преподавател в Националната спортна академия, състезателите по гребане имат много съвременни възможности за възстановяване след изтощителните състезания. Възможности, които нямат нищо общо с допинга. „Това, което забелязах на гребния канал в Пловдив, е, че след тренировка състезателите разгряват най-напред на вода, а после за около 30 минути и на специални тренажори, които симулират гребане”, каза той. „По време на състезание обаче се използва и друг ефективен начин - състезателите влизат във вана със студена вода, 14-16 градуса, и престояват в нея няколко минути. Целта е да бъдат стопирани микро кръвоносните разкъсвания, причинени от свръхнатоварването. Оводняването на организма с течности също е от огромно значение”, заключи Румян Христов. 

Българските надежди за достигане до финал на световното първенство по гребане за младежи до 23 години в Пловдив приключиха.
Скифьорът Рангел Кацарски направи добра гонка в репешажите, но достигна само до третата позиция и не успя да продължи на полуфиналите, за които се класираха Йоан Прундеану и (Румъния) и Джозеф Матеим (Унгария).

Двойка скул лека категория Иван Колев и Григор Манчев пък остана четвърта в своя репешаж, а за полуфиналите се класират първите три лодки от всяка серия. В гонката на нашите това са Германия, Холандия и Украйна. Надеждите за по-предно класиране на останалите ни представители също приключиха.

Комфорт доминира на ДП по тенис на маса

Вижте подробности

Расистки скандал се разрази около откриването на Париж 2024

Политици не искат музикална звезда на Франция да пее на Игрите

Легендарна треньорка от СССР: МОК ще убият Олимпийските игри

Вижте какво каза Татяна Тарасова

Макрон призовава Русия за мир по време на Олимпийските игри в Париж

Вижте подробности

Петкратна олимпийска шампионка прекратява кариерата си в колоезденето

Вижте подробности

В Белгия: Българският отбор 9-и на Световната купа по фехтовка

В надпреварата на сабя при жените участваха 20 тима от 20 държави

Сестри Стоеви отпаднаха на полуфинал във Франция

Вижте подробности

Йоана Илиева се класира шеста за Световната купа на сабя в Белгия

Тя се представя все по-добре с напредването на сезона

Аоияма с 5-а поредна загуба в Осака

Българинът стартира с две победи, но вече е с отрицателен баланс

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки