Красен Кралев: ЦСКА нямаха пари и манипулираха феновете, че има проблем с базите

Казусите с ЦСКА и щангите бяха най-тежките през първата ми година като министър, казва Кралев

Красен Кралев: ЦСКА нямаха пари и манипулираха феновете, че има проблем с базите

„Казусите с ЦСКА и Българската федерация по щанги бяха най-тежките през първата ми година като министър. Просто, защото решаването им е извън възможностите на държавата и в частност на нашето министерство". Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в интервю за „Дарик”.

„Целият ми екип се опитва да помогне. И по двата казуса, каквото можахме направихме, за да бъдат облекчени и да има светлина, когато се решават такива процеси”, каза още Кралев.

Министърът допълни, че откакто е заел поста, всяко негово интервю, пресконференция или публична изява започва с въпроси за ЦСКА.

„Мисля, че бях достатъчно ясен през тези 12 месеца. Единственият казус, който държавата трябва да разреши е въпросът с базите. Но през 2013-2014 г., използвайки кризата в управлението на държавата, тогавашното ръководство на ЦСКА умело успя да изманипулира феновете и да им обясни, че има проблем с базите. А всъщност истината е, че те нямаха пари и оправдаваха безпаричието си с това, че нямат собственост върху тях, което не е така. Договорът е подписан през 2012 г. по времето на министър Нейков със специално решение на МС и Парламента. Базата се отдаде на ЦСКА за срок от 25 г. Тогава е направен много голям компромис, защото знаете, че в момента може да се отдават под наем спортни съоръжения за 10 г., а тогава парламентът взима решение да се удължи този срок за 25 г. само за казуса ЦСКА, за да имат право да управляват своя дом за по-дълъг период", разясни Кралев.

Спортният министър изрази увереност, че ЦСКА ще реши проблемите си, защото българският футбол има нужда от този легендарен клуб.

По въпроса с българските щанги, Кралев заяви, че е разочарован от ръководството на федерацията, което го е подвело за участието на нашите състезатели на Световното първенство в Хюстън.

„Ръководителите на федерацията не са коректни с министерството. Аз съм много разочарован от тях, ние направихме всичко възможно, повярвахме им, че наистина Тамаш Аян им е казал да отидат на това първенство и е много важно за България и за бъдещето на българските щанги да участват. Аз им зададох въпроса дали тези 5 щангисти, които пращаме са готови, тренирали ли са и те отговориха с „ДА”. А седмица по-рано ми се обади един журналист, който ми каза преди първенството, че двама ще се контузят и един ще се разболее. Наистина така се случи. И платихме една хубава екскурзия, като уговорката беше съвсем друга – отиват подготвени състезатели. От една година се занимаваме с тях и се опитваме да им помогнем, въпреки че безобразието в българските щанги продължава цели 40 г. Поведението на нашите щангисти на Олимпийски игри и на Световни първенства е най-големият срам в спортната история на България”, отсече Кралев.

От Българската федерация по вдигане на щанги са скрили от министъра, че според устава на Международната централа, при 9 и повече уличени в употреба на допинг състезатели, съответната държава няма право да участва на следващите Олимпийски игри. Кралев заяви, че държавата няма да плаща глобата от 500 хил. долара и изрази съжаление, че на Световното първенство не са заминали подготвени щангисти, с чийто трансфер в друга държава да се набавят средствата за погасяване на санкцията.

По повод одита на Сметната палата, според който Национална спортна база е натрупала задължения в размер на 22,4 млн. лв., министър Кралев уточни, че половината от тези дългове са амортизационни отчисления само за Арена Армеец, а най-големите финансови грешки са допуснати при управлението на предишния изпълнителен директор Марио Примджанов.

„Най-интересното обаче е, че имаме подобен казус в другото търговско дружество – „Академика”, по който българският съд е осъдил по друг начин. Сметната палата съставя актове на НСБ и на нейния директор Примджанов за това, че не са провели обществени поръчки. В „Академика“ пак по време на управлението на Орешарски са сключили договор за отдаване на плаж в Равда на фирма Х без обществена поръчка. Ние заведохме дело и се аргументирахте  с това, че не е проведена обществено поръчка - така както изисква Сметната палата. И преди няколко дни съдийката Радостина Данаилова от Софийски градски съд решава, че това дружество не е създадено за постигане на обществени цели. Дружество, което е 100% държавна собственост, на което 100% от дейностите му са свързани да обслужва българския спорт, не било създадено за постигане на обществени цели. Е такава дивотия не може да има!”, възмути се Кралев.

Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки