Уникална отборна лига по плажен волейбол стартира у нас

Създателите очакват други държави да копират модела

Уникална отборна лига по плажен волейбол стартира у нас

Днес в Пресклуб “България” бе представен иновативен проект за отборна лига по плажен волейбол без аналог в света. Новата формация и вижданията за нейното бъдеще бяха изяснени от Милко Багдасаров – председател на специализираната комисия към родната федерация по волейбол, Николай Марков – промоутър на лигата и пресаташе на ВК Марица /Пловдив/, състезателки от 4-те отбора, с които ще дебютира лигата – Марица /Пловдив/, Раковски /Димитровград/, Славия София и Божур Волей /Божурище/. 

 
Всеки отбор ще се състои от две двойки плюс резерви и всяка двустранна среща (премера) между два клуба ще се състои от четири стандартни мача, като всяка от двойките на единия отбор ще играе срещу всяка от двойките на другия отбор.  Във формат, широко познат най-вече от футбола и други колективни спортове, ще се играе само редовен сезон по системата всеки срещу всеки, отборите ще трупат точки за класирането, а първенецът ще бъде коронован като отборен шампион на България по плажен волейбол. Това, което прави формата уникален в света на плажния волейбол, е най-вече размененото гостуване. Във всяка една премера ще има отбор домакин, което ще привлече повече местни фенове на спорта да гледат пясъчните битки и да подкрепят своите съгражданки.  За да не се стига до струпване на прекалено много мачове в рамките на малък период от време, както е в стандартните турнири по плажен волейбол, всяка премера ще се провежда в два поредни състезателни дни – вторник и сряда от 18 часа, със само два мача на вечер.  Така зрителите ще могат да комбинират летните си разходки със семейството и приятели след работа с гледане на спорт на открито във възможно най-подходящото време.
 
Революционна в пясъчната дисциплина е и възможността да се правят смени в отбора по време на дадена премера, което ще сведе до минимум служебните резултати, причинени от контузии или неразположение на състезатели.
 
Ако пилотната версия на НОЛ се окаже успешна, Лигата ще бъде разширена до шест отбора през 2017 година.  Ще бъде създадена такава и при мъжете. Очаквам други държави да копират модела, сподели Н. Марков.
Попов: Среброто не е утеха

Треньорът на ЦСКА поздрави Левски за титлата

Николай Желязков: Тези деца играха като мъже

Треньорът на "сините" със силни думи след триумфа

Владо Николов с призив към феновете на Левски

Вижте какво каза президентът на "сините"

Бленджини обяви състава на България за Лигата на нациите

Вижте 30-те избраници на новия селекционер

Левски удари ЦСКА и е на победа от титлата (ВИДЕО)

„Сините“ биха с 3:1 и са пред първи волейболен триумф от 15 години насам

Контузия приключи сезона на Алекс Николов

Вижте подробности

Марица (Пловдив) е шампион на България за десети пореден път

След успех над ЦСКА

Левски с обрат срещу ЦСКА в първия мач от финалната серия (ВИДЕО)

"Сините" изоставаха с 0:2 гейма, но се окопитиха и победиха

Жените на България до 18 г. поемат към Гърция

Тимът на Антонина Зетова във Втора група

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки