Сензациите в пресата: Закриват "А" група, ЦСКА-Литекс е в елита

Локо (ГО), Нефтохимик и Верея във Висшата лига; ЦСКА измъкнали Китанов под носа на Левски; Сменят Петев заради молове и шопинг

Сензациите в пресата: Закриват "А" група, ЦСКА-Литекс е в елита
„24 часа”: Закриват "А" група, преобразуваният на ЦСКА-Литекс е в елита
 
“А” група ще бъде закрита от изпълкома на БФС, за да може да се направи тоталната реорганизация на първенството. Днес от 14 ч се събират клубовете, за да решат окончателно формата на шампионата.
 
В елита е преобразуваният “Литекс”, който вече се нарича ЦСКА-София. Останалите, които влизат допълнително, са “Дунав”, “Локомотив” (Горна Оряховица), “Верея” (Стара Загора) и “Нефтохимик” (Бургас).
 
Така отборите са 14. След изиграването на 26 кръга първенството се разделя на първа шестица и втора осмица.
 
Първата шестица в още 10 мача определя шампиона и участниците в евротурнирите.
 
Втората осмица се разделя на две групи, като в едната влизат 7-ият, 9-ият, 11-ият и 13-ият в класирането, а останалите ще са в другата. След това те играят по 8 мача и започват плейофи.
 
Първите два от всяка група определят след 1/2-финали и финал отбора, който играе в един мач за място в Лига Европа с последния от тези, които имат право на участие в турнира.
 
Третият и четвъртият от групите пък ще определят изпадащите и тези, които ще отидат на бараж. Клубовете обаче трябва да решат дали два тима да изпадат директно и колко да отидат на допълнителен мач.
 
Много вероятно е да има един изпадащ и още един, който да се бори с втория от “Б” група.

 
 
„Меридиан Мач”: Локо (ГО), Нефтохимик и Верея във Висшата лига
 
Три нови клуба ще попълнят състава на новата „А" група. Това се очаква да обявят днес от БФС на сбирката с отборите. Въпросните тимове са Локо (ГО), Верея и Нефтохимик.
 
Хибридът ЦСКА-Етрополе-Литекс също може да се промъкне в елита. Обединеният клуб ще участва в новата Висша лига с лиценза на ловчанлии. Почти сигурно обаче отборът на Гриша Ганчев няма да играе в Европа през следващите 3 години, защото си сменя името, местоположението и цветовете. Все още не е ясно и на кой стадион ще домакинства хибридът. Засега е заявен този на Славия, защото докато съществува истинският ЦСКА, само той може да провежда своите срещи на „Българска армия", тъй като стадионът и базите му са отдадени за ползване на дългосрочна концесия.
 
Както е известно, за „А" група лиценз вече получиха Лудогорец, Левски, Берое, Славия, Локо (Пд), Черно море, Ботев (Пд), Пирин (Бл) и Монтана. Съвсем скоро такъв ще вземе и победителят в „Б" група Дунав.
 
Така Висшата лига ще е съставена от 14 отбора. Днес в хотел „Експо" ще Се проведе среща, на която ще се определи форматът на първенството за сезон 2016/17. За момента клубовете предпочитат през следващия сезон да се играят 26 кръга редовен сезон. След това ще има разделение на първа шестица и втора осмица. Първите шест ще се борят за титлата и местата в Европа. Втората осмица ще е разделена на две -първите четири тима ще гонят бараж за Европа. А останалите четири - за оцеляване. Макар и това да е сигурният формат на новото първенство, все пак на гласуването днес нещата може да се преобърнат. Със сигурност обаче първенството няма да е  разделено на две седмици, както вече бе изпробвано неуспешно преди години.
 
 
„Тема Спорт”: Измъкнали Китанов под носа на Левски
 
ЦСКА е изпреварил вечния съперник Левски 8 битката за подписа на вратаря Георги Китанов. Най-перспективният страж в родната А група (21 г.) е бил в плановете на двата родни гранда, но армейците са действали по-бързо и настоятелно и са го измъкнали под носа на сините. 31-кратните шампиони привлякоха стража от Черно море, като той подписа за 3 сезона.
 
От Левски искаха вратаря на няколко пъти в предходните години. При почти всеки трансферен прозорец имаше информация, че сините сондират ситуацията около стража, но те така и не съумяха да го привлекат.
 
Вратарят работи със спортния директор на Левски Георги Иванов, докато Гонзо беше треньор на "Тича" в периода 2013-2014 г.
 
Талантливият вратар има 110 мача за Черно море 8 А група, както и още 5 участия за Купата на България. Той направи дебюта си в елита едва 17-годишен - на 14 май 2012 г. при 2:1 над Видима-Раковски.
 
 
„Меридиан Мач”: Сменят Петев заради молове и шопинг
 
 
Мачът срещу Дания за третото място в курнира „Кирии Къп" тази сутрин ще реши съдбата на Ивайло Петев. По информация на „Меридиан Мач" ново конфузно поражение дори с по-малко цифрово изражение от това, което записахме срещу Япония, ще доведе до смяна на селекционера. Президентът на БФС Борислав Михайлов е останал крайно разочарован от информацията, която е получил от членовете на делегацията ни в страната на изгряващото слънце, начело с вицепрезидента Михаил Касабов. Той е държал да разбере каква е обстановката в отбора след поражението с 2:7 от до макините в петък. Очакванията да чуе, че играчите ходят с наведени глави, не са оправдали.
 
Михайлов е разбрал, че настроението е такова, все едно нищо не се е случило. Футболистите се отдали на разходка по молове и пазарували подаръци за близките си. Шегите не преставали.
 
Боби бе сред застъпниците за Петев пред Изпълкома и няма претенции относно вижданията му за играта и развитието на отбора. Шефът на футболната ни централа обаче отчита, че и при Кмета продължават проблемите с дисциплината в първия отбор. Желанието на управленците в БФС е да се намери специалист с по-твърда ръка, който да сложи край на разбирането на повечето национали, че събирането им за лагерите и мачовете с представителния отбор си е един вид ваканция и възможност бивши съотборници отново да прекарат повече време заедно.
 
Безспорният фаворит за нов селекционер е легендата Красимир Балъков. Той бе в основата на последното ни класиране за голям форум като играч и в момента е без работа като треньор. Той е школуван в Германия и със сигурност държи изключително много
на дисциплината. Балъков бе част от делегацията за контролата с Португалия и още тогава се заговори, че вече е съгласен да седне на горещия стол.
 

Другото име, което се споменава заедно с това на 50-годишния търновец, е това на бившия му съотборник в звездното поколение от 1994 г. Петър Хубчев. Доскорошният треньор на Берое е известен като тотален перфекционист в отношенията си с играчите, от които очаква пълна отдаденост и спазване на зададените от него изисквания и правила на работа. 

„Соколите“ пробват трима чужденци

Те ще тренират няколко дни с тима

Марек призова феновете си за подкрепа

В предстоящия домакински мач от Втора лига срещу Септември (София)

Иван Иванов: В ЦСКА 1948 има много талантливи млади футболисти

"Зарадвах се, когато се отвори тази възможност..."

Павлин Николов обяви бъдещето на Росен Кирилов

Треньорът на отбора ще продължи да бъде на поста си и следващия сезон

Официално: ЦСКА 1948 представи Иван Иванов

Той ще води дубъла, а Алвеша се връща начело на третия отбор

Ясни са съдиите за кръгa във Втора лига

Вижте кой ще свири Марек – Септември (София)

Митов се завръща в Септември

Опитният специалист сменя Иван Гешев

Монтана има нов треньор

Петър Колев смени Митов на "Огоста"

Дунав повали Септември Сф с 2:1 след греди и червен картон (ВИДЕО)

Русенци се изкачиха до десетото място в класирането на Втора лига

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки