Иван Василев: На 99% мо­га да кажа, че Локомо­тив ще играе в "Б" гру­па

"Ако успеем да изградим боеспособен тим, който да завърши над средата на класира­нето в "Б" група, ще е много хубаво"

Иван Василев: На 99% мо­га да кажа, че Локомо­тив ще играе в "Б" гру­па

Президентът на "Локомотив" (София) Иван Василев винаги е интересен събеседник. На фона на всички смислени и безсмислени драми около ЦСКА това лято, "червено-черните" и тех­ният шеф очакват решението на БФС дали ще ги допусне до завръщане в професионалния футбол и участие в "Б" група, след като 1 година ритаха по селата в четвърта дивизия. "Стандарт" гостува на Василев в офиса му близо до стади­он "Локомотив" за да внесе повече яснота око­ло бъдещето на "железничарите", развитието на ДЮШ на отбора, както и ситуацията в род­ния футбол като цяло.

Да започнем с най-важния въпрос за фено-вете на "Локомотив" (София). В коя група ще играе отборът през но­вия сезон?
- Искрено се надявам да започнем в "Б" група. За там и се подготвяме. Целият ни план - трени­ровки, мачове, футбо­листи, са насочени към втория ни ешелон. Нап­равили сме всичко необ­ходимо. Днес (б.р. вчера) ще подадем и последни­те документи, нужни за лиценза. Надявам се да няма проблем и да стар­тираме в "Б" група.

Кога ще стане ясно?
- На 25 или 26 юли. Очакваме от БФС да се произнесат и да ни дадат право на участие. Смя­там, че няма да има ни­какви проблеми, защото сме изрядни. На 99% мо­га да кажа, че "Локомо­тив" ще играе в "Б" гру­па.

А след това?
- Бъдещето ще пока­же. За "А" група не мо­жем да мислим към мо­мента. Цел номер 1 пред "Локомотив" е да се ста­билизира финансово. То­ва е много лесно да се ка­же, но е изключително трудно постижимо. В последната година хвър­лихме с моите партньо­ри огромен труд за "Ло­комотив". Направихме безброй срещи и разго­вори. Доста съм уморен, признавам си. Но все пак направих­ме нещо, изградихме ед­на основа. Цел номер 2 е отборът да бъде на ниво. Знаете, че има голяма разлика между четвърта дивизия на България и "Б" група. Ако успеем да изградим боеспособен тим, който да завърши над средата на класира­нето в "Б" група, ще е много хубаво.

Търсите ли още по­мощ?
- Да, непрекъснато. Но няма много, да си призная честно. За съжа­ление към момента ня­маме ясен бизнес план за години напред. Но има­ме огромно желание. Вярвам, че нещата ще се оправят. За момента най-важно е и държава­та да помогне.

Разкажете за треньорската рокада?
- Антон Велков поис­ка да се развива на друго място. Нямаше никакви противоречия, нито негативни емоции. Прове­дохме с него подробен разговор и той заяви сво­ето желание. Аз му бла­годаря за отличната ра­бота, която свърши и му пожелавам успех в бъде­ще. Надявам се новият треньор Ангел Колев да свърши още по-добра ра­бота.

Преди време казах­те, че ще имате сили да се оправяте до "В" група с "Локо". Сега как са не­щата?
-
Трудно ми е. Но то­ва е положението. Със сигурност няма просто ей така да се откажа. Ис­кам да видя "Локомотив" обратно където му е мяс­тото. В елита. И да зала­га на таланти от школа­та си, както винаги е пра­вил.

А как върви именно възраждането на ДЮШ?
- Нещата се случват. Построени са доста не­ща вече. Искам да из­ползвам възможността да благодаря искрено на Иво Паргов и целият екип на "Актавис", без който това нямаше да е възможно. Заради тях в момента знаете, че децата ни са на световното клубно първенство за малчугани, каквото представлява "Готя Къп". Сега преди малко ми се обадиха, че отново за победили. За четвър­ти път.

Разкажете повече за самия турнир "Готя Къп", бяхте там минала­та седмица.
- Нещо уникално е. Организацията е на по­вече от световно ниво. Има страхотно много публика. Само на откриването имаше над 60 000 души. А това е турнира за де­ца. В него участват на 1700 отбора. Представе­те си. Мечтая си някой ден и България да орга­низира нещо подобно, разбира се в по-малки мащаби. Но важното е, че самите деца са радват. Усмивките им не слизат от лицата. Направо се раждат наново като дой­де време за мач. Горд съм наистина. Освен то­ва "Готя Къп" е ценен опит за тях. Мирогледът им се разширява.

Като заговорихме да детски футбол, смя­тате ли, че в България има достатъчно квали­фицирани треньори, ко­ито да подготвят млади­те играчи за професио­налния футбол?
- Първо искам да ка­жа, че за треньори на мъжки тимове имаме отлични специалисти. Вижте Станимир Стои­лов, Димитър Димит­ров, Стойчо Младенов и други. За малка страна като нас това е голямо богатство. Има обаче един проблем. Всички те са българи и като таки­ва трудно пробиват на запад. Ако да речем Мъ-ри Стоилов беше герма­нец, то със сигурност лесно щеше да си наме­ри работи и в отбор от Висшата лига на Анг­лия, да речем. Колкото до треньорите при под­растващите имам наб­людения, че има жела­ние за работа. По-скоро методиката е сбъркана. Сега в "Локомотив" се опитваме да наложим такава от "Аякс". Ще изисквам треньорите на работят по строго опре­делен ред за всеки тре­нировъчен ден. А не, който както прецени. В последните години всич- ки треньори вече изпол­зват интернет, за да обо­гатяват арсенала си от познания. Но това не е достатъчно. Ако нямаш строго изградена мето­дика на работа, трудно може да се получи нещо. Например имам наблю­дения, че треньорите просто отиват на трени­ровката, хвърлят топка­та на децата и им казват: "Играйте мач" или "тре­нирайте тази и тази ком­бинация". Според мен това не е правилният на­чин. Освен това самите треньори трябва да бъ­дат още по-добре под­готвени. Сега отново благодарение на "Акта­вис" ще изпратим наши специалисти в чужбина да се учат. Но те не могат прос­то да отидат и да гледат. Трябва да знаят език, да имат по-подробна пред­става за това, което ще видят. Всичко това изис­ква подробна програма и план.

Как гледате на нас­тоящите събития в ели­та на българския фут­бол и по-специално то­ва, което случва на ст. "Българска армия"?
- Като всеки човек, който следи подробно футболът у нас имам мнение. Вчера ми звън­наха хора от ЦСКА да ми кажат, че почнат на чис­то, както и нас. Аз мина­лата година ги чаках 3 кръга да започнат с нас от четвърта дивизия и не ги дочаках. Ако тогава го бяха направили сега вероятно и двата отбора щяхме да сме в "Б" гру­па. И пътят щеше да е много по-лесен и бърз към "А" група. Но те из­браха друго развитие. Това е тяхно право.

А какво е мнението ви за представянето на нашите отбори в евро-турнирите?
- Положително. "Лудогорец" дава сериозна заявка. Смятам, че мо­гат да отстранят "Цървена Звезда". Играят мно­го силен футбол. Прия­тен за гледане. Надявам се на добро представяне от "Левски" и "Берое". "Славия" направи много силен първи мач срещу "Заглебие". Бях на стади­она и останах много при­ятно изненадан. Хваля "белите", защото те нала­гат много юноши. Пре­ди време те построиха терени и сега започнат да обират плодовете. Целта е на "Локомотив" също е такава. Да изкар­ва максимално много де­ца и да ги продава. Вина­ги е било така.

Какво мислите за внезапните изисквания за стадионите в "А" гру­па, които реално остави­ха половината отбори без дом поне до Нова го­дина?
- Одобрявам го с две ръце. По-хубаво така да стане и клубовете да оп­равят стадионите си. За­щото ако не бяха затег­нали правилата, клубо­вете отново щяха да се ослушват. Правилата трябва да се спазват и се­га вече нямат избор и ще си оправят стадионите, което е много добра но­вина. Но отново го каз­вам - много е важно дър­жавата да помогне.

Легенда на Спартак Вн с емоционален призив към феновете на тима

Асен Михайлов отправи ясно послание към всички симпатизанти на отбора

„Соколите“ пробват трима чужденци

Те ще тренират няколко дни с тима

Марек призова феновете си за подкрепа

В предстоящия домакински мач от Втора лига срещу Септември (София)

Иван Иванов: В ЦСКА 1948 има много талантливи млади футболисти

"Зарадвах се, когато се отвори тази възможност..."

Павлин Николов обяви бъдещето на Росен Кирилов

Треньорът на отбора ще продължи да бъде на поста си и следващия сезон

Официално: ЦСКА 1948 представи Иван Иванов

Той ще води дубъла, а Алвеша се връща начело на третия отбор

Ясни са съдиите за кръгa във Втора лига

Вижте кой ще свири Марек – Септември (София)

Митов се завръща в Септември

Опитният специалист сменя Иван Гешев

Монтана има нов треньор

Петър Колев смени Митов на "Огоста"

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки