Румънски съдии, представящи се за българи, свирят нагласени контроли в Кипър и Анталия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Четирима румънци се представяли за българи и изумили с отсъжданията си

Румънски съдии, представящи се за българи, свирят нагласени контроли в Кипър и Анталия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Част от зимните контроли в Кипър и турския курорт Анталия намирисват на черно тото според медиите в Румъния.

От организацията „Федербет”, която се занимава с превенция срещу уредените мачове, вече разследват контроли на Астра, ЧФР Клуж, Пандури и Ботошани. Съмненията стават явни заради три дузпи, които са пропуснати, но съдиите нареждат те да бъдат пребити по неясни причини.

„Федербет” информира за няколко контроли с аномалии при залозите. Първата е Астра – Урал (4:2). На полувремето резултатът е 1:1, но изведнъж залозите за победа на Астра и над 3,5 гола на румънците в мача скачат необяснимо.

Три дни по-късно Астра играе с полския Погон (Шчечин) (1:3). През първата част съдията дава напълно измислена дузпа за Астра, при която желаният преди време от Левски Кристиян Сапунару просто подава на вратаря. Съдията нарежда дузпата да бъде изпълнена отново и Даниел Никулае сякаш нарочно бие в аут, за да покажат на съдията, че дузпата е несъществуваща. В края на първата част и поляците получават дузпа, която също изпускат.

„Ти залагаш ли? Какво правиш? Просто свири край на полувреме”, крещи треньорът на Астра Мариус Шимудика към съдията преди края на първата част. Съдията на мача е с почти гола глава и брада, но никой не знае всъщност кой е той.

След почивката при резултат 1:1 коефициентът за над 3,5 гола в мача направо се срива до 1,55 и вратарят на Астра прави две груби грешки за 3:1 в полза на поляците.

Интересно е, че според медийни публикации съдията на този мач е българин, но организаторът на контролата – Антонио Антониу от Кипър твърди, че не знае каква е националността на съдийската бригада.

Кристиян Катана с бръсната глава и брада

„Газета Спортурилор” се сдобива с информация, че съдията се представя за българин, но всъщност е румънец и се казва Кристиян Катана, арбитър в Лига 3 на Румъния и е шеф на съдиите в окръг Дъмбовица, регион Влахия в северната ни съседка.

Журналист от „Газета Спортурилор” се обажда по телефона  на Катана и го пита къде се намира. Съдията твърди, че си е в Румъния, отрича да е в Кипър, казва да му се обадят след 10 минути, защото е зает и повече не вдига телефона, дори блокира номера на журналиста. В същото време Емил Тудор, шеф на футболния съюз в Дъмбовица, потвърждава, че Катана е на ваканция в чужбина и бил казал, че заминава за Лондон за две седмици.

Кристиян Катана

Румънските медии разкриват, че Катана просто си е сменил прическата, подстригал се е късо и е пуснал брада. Асистентът вляво до него също е румънец – Лауренциу Николае.

Кристиян Катана и Лауренциу Николае вляво до него

Николае участва като асистент и в друг набеден за уреден мач. На 17 януари ЧФР Клуж побеждава руския Уфа. Двата отбора играха контрола и миналата година, която също се разследва. В този мач съдиите дават нелогично 7-минутно продължение на първата част, свирена е странна дузпа за Клуж в третата добавена минута, която се превръща в гол. „Федербет” отчита, че огромна част от залозите са били за над 0,5 гола до почивката и над 1,5 гола за целия мач. Руснаците не са доволни и дори техният коментатор за мача казва, че „някой се нуждае от гол до почивката”.

Насименто изпуска дузпата, но съдията нарежда тя да бъде бита отново без причина. „Шокиращо, не съм виждал такова нещо”, казва руският коментатор, а Буд вкарва от втория опит за 1:0.

„Мислех, че съдиите са от Литва. Не, бяха българи. Нямаше никакви техни имена в тимовия лист, не ги чух да казват нито дума”, казва президентът на ЧФР Клуж Юлиу Мурешан, но после в друго интервю споделя: „.Разбрах, че са били словенци”.

Организаторът Антонио Антониу признава, че той е довел реферите, но не знаел от коя държава са. „Дойдоха заедно, но не говорят румънски”.

Дан Петре в средата

Но от снимките от мача пак се разбира, че съдиите са румънци. Асистент е Лауренциу Николае, а главен е Дан Петре, друг съдия от окръг Дъмбовица. Президентът Мурешан изглежда, или поне се прави на изненадан: „Пффф... всички знаеха, че са българи. Сериозно, били са румънци?”.

Изненадите не свършват. На мача ЧФР Клуж – Уфа съдиите са изцяло румънски. Към тях се прибавя Кристиян Григорашку, бивш съдия и настоящ вицепрезидент на съдийската колегия в Дъмбовица.

8 дни след този мач се играе контрола между Ботошани и Амкар (Перм). Ботошани на Пламен Илиев и Ради Димитров бие с 3:0 след две дузпи през първата част, едната от които шест минути след 45-ата.

Организатор на мача е Анатоли Шарпе, молдовец. Той твърди, че съдиите са турци. Журналист от Румъния го пита за техните имена. Шарпе казва „Ще ви се обадя след две минути и ще ви ги кажа”. Повече никога не се обажда и не отговаря на обажданията.

Съмнителните контроли:







 

Черно море се прицели в Пламен Илиев?

Иван Дюлгеров най-вероятно напуска след края на сезона и "моряците" се оглеждат за заместник

ЦСКА ще удари за втори път Левски в дербито

Вижте подробности

НКП обяви, че ще има шествие преди дербито с ЦСКА

Двубоят на "Васил Левски" е от 16:15ч. в събота

БПФЛ благодари на депутатите за визите на чужденците

С промените се слага край на бавната процедура по издаване на работни визи на футболисти извън ЕС

Звездите на България и Етър сътвориха шоу с 8 гола на "Ивайло"

Сборният отбор на Краси Балъков отстъпи пред водените от Стоичков легенди

Димитър Шалъфов: Стадион "Георги Аспарухов" не може да бъде отдаден на концесия

Вижте какво разясни председателят на СОС

Гонзо против дерби без публика: Трябва да решим проблема с футболното хулиганство

Президенът на БФС предупреди, че ако казусът не бъде решен, полицията ще затвори секторите

Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки