Цонга отстрани Родик от BNP Paribas Masters в страхотен мач

Мачът бе изпълнен с обрати, като почти до края на втория сет Родик изглеждаше бъдещият победител. На полуфинала роденият в Льо Ман невероятен талант ще срещне друг американец – Джеймс Блейк.

Цонга отстрани Родик от BNP Paribas Masters в страхотен мач
Жо-Вилфред Цонга е последният полуфиналист на „Мастърс” турнира в Париж. В страхотен и вълнуващ двубой французинът победи Анди Родик след 5-7, 6-4, 7-6(5). Мачът бе изпълнен с обрати, като почти до края на втория сет Родик изглеждаше бъдещият победител. За сравнение американецът спечели 9 точки повече от своя съперник и имаше 17 точки за пробив, от които обаче реализира едва 3.
Двубоят започна с размяна на пробиви от самото начало. След това Анди направи нова, решителна крачка към спечелване на сета и поставяне на основните за победата – 7-5.
Вторият сет тръгна трудно за Цонга и свърши фатално за Родик. Етническият конгоанец едвам успяваше да си вземе всеки път подаването и спаси изобилие от възможности за пробив в неговия сервис. Кулминацията дойде в деветия гейм, когато Родик имаше нова възможност брейк и след това да сервира за мача. Цонга обаче отново спаси подаването със смела игра и след това проби подаването на американеца.

В третия сет Родик отново изглеждаше по-близо до победата, след като спечели сервиса на финалиста от Australian Open 2008. Цонга обаче се мобилизира и под бурната подкрепа на родната публика в зала „Берси” успя да върне подаването си.
Така се стигна и до справедливата кулминация – тайбрекът. В него французинът показа изключителна психика, с която напомни на съперника си един техен тайбрек от Australian Open 2007, когато Цонга спечели с 20:18 точки. Цонга не успя да реализира три мачбола преди да спечели последния му останал с перфектно воле на гонещия като Надал топките в този мач Родик.

Мачът бе белязан и от един уникален гаф. Малко преди тайбрека, Родик поиска „ястребово око” за една точка. Реферът Мохамед Лиани даде своето съгласие, докато инженерите казаха, че той вече е използвал своите възможности. Настана суматоха. След дълъг разговор между тенисистите и съдията, накрая дойде и супервайзерът на състезанието Карлос Санчес. Проблемът беше в това, че техниците на „ястребово око” не вярваха, че Родик е използвал само една от възможностите си и има още един опит. Така се стигна до твърдата намеса и на Карлос Санчес, който накрая послуша мнението на Родик и рефера Лиани и повторението, на което се вижда дали Родик е прав в дадената точка, бе пуснато.

На полуфинала роденият в Льо Ман невероятен талант ще срещне друг американец – Джеймс Блейк.
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки