Шоуто тепърва започва

В деня на шегата завършва регулярният сезон и започва главоблъсканицата

Шоуто тепърва започва

Ако на някого му е скучно с българското първенство и смята всичко за рутинно, много се е ооъркал. След има-няма три седмици свършва регулярният или редовният сезон и тогава започва нещо, което ще Влезе във футболната история на света. Не на България, а на света, защото такъв експеримент не е провеждан или поне на мен не ми е известен. Написалият този невероятен сценарий ще да е бил изключително изобретателен. И явно твърде далеч от реалностите в българския футбол. 

 

Но трябва да сме му благодарни, защото без никакви продукти е направил ястие. Дали ще е вкусно или пълен буламач, е въпрос на преценка. И така - докато отборите се разделят на първа шестица и втора осмица, е ясно на всеки. Това го гледахме преди 12-13 години и беше пълна пародия. Главно в долната осмица, която всъщност е проблемната, защото тя е зависима от много фактори и почти Винаги изпада в затъмнение. Така е навсякъде, където я предлагат - от Казахстан, през Кипър до Уелс. Нашата родна иноВация обаче преобръща всичко. И връща интригата. Нашето изобретение може да бъде наречено пъзел или кръстословица. Поне такъв е принципът, без да си запълнил едното местенце, не може да се продължи напред. А парчетата от пъзела са много трудни за откриване, защото идват от няколко посоки. И усложнението е главно заради турнира за купата.

 

По старшинство минавам през първата шестица и обстоятелствата, които може да възникнат по време на вторичната кампания. Първото и второто място в крайното класиране са изключително важни, защото ти спестяват мъките и сметкитe по-нататък. При положение че първото място при нас е ясно, битката за второто съвсем не е без значение и е скачена за турнира за купата на страната. Примерно, ако Лудогорец дублира купата с титла, нещата се поставят по един начин и по-коренно различен, ако купата бъде спечелена от друг отбор. Така че примерно за своето европейско спокойствие Левски и ЦСКА са силно заинтересовани Лудогорец да върви добре и за купата (ако разградчани спечелят трофея, на плейоф за влизане в ЛЕ ще играе завършилият четвърти). В същото време двата вече отпаднали за купата гранда са под напрежение някой измежду Дунав, Локомотив Пловдив или Черно море да спечели трофея и да прати един от тях на допълнителния мач за европейски излаз срещу шампиона на втората осмица. Значението на купата обаче не свършва дотук. Става много интересно, ако бъде вдигната от отбор, попаднал във втората осмица, а такива претенденти могат да са поне три тима.

 

Това налага да се навлезе вдебритена втората осмица. След 1 април там нещата няма да продължат рутинно всеки срещу всеки в 14 безсмислени мача. Първо отборите ще изиграят по шест двубоя на разменени начала в две групи. Много важно условие е, че точките от редовния сезон се запазват. Това също дава силно предимство на интригата. Ако не се променят съществено нещата, три от отборите в дадената група ще водят епична битка помежду си за първото и второто място. Не толкова заради миража европейско участие, колкото за да избегнат прякото изпадане или баражите.

 

По много оригинален начин е запазен ритъмът от мачове, който силно касае телевизионните права. След редовния сезон са осигурени още 8 пълни кръга с по 7 мача. Чак тогава два от отборите, класирани на 9-о и 10-о място, приключват предсрочно и за тях сезонът завършва. Абсолютно правилно евентуалният несъществен сблъсък за 9-ото място е спестен. Това е интересната иновация, в едно и също първенство ще има отбори, които са изиграли различен брой мачове. Най-малко 34 и най-много 37.

 

И след изчерпването на европейските бонуси стигаме до най-съществената част -принципа за изпадане. Тук също е безумно любопитно. Не случайно треньорът на Монтана непрекъснато повтаря, че мачовете му не са от значение. И това е точно така, за Монтана следващите 9 мача са само тренировка. Отборът е последен в редовния сезон, остава последен и в своята група, защото изостава на 12,14 или дори 18 точки от най-близкия отстоящ при влизането в кампанията. И за Монтана сакрални са последните 4 мача от сезона. Наблягам на Монтана, защото смятам, че това е слабият момент на цялата иновация. Несправедливо е смисълът на целия прекалено дълъг сезон да бъде събран в четири мача за две седмици. Един тим, който се е борил до последно за влизане в първите шест, след това се е бил, за да попадне в първите два на групата, останал е трети нещастно, може накрая да изпадне за сметка на отбор, който цял сезон е бил червен фенер. Не ми се връзва като логика. Прави се заради плътността на тв графика, но отсъства принципът на честността.

 

В заключение прогнозата ми е, че системата пъзел няма да издържи на бремето. Силно се съмнявам, че дори и мачовете на директно отстраняване ще вдигнат интереса. А прекалено многото условности определено ще отблъснат зрителя. Хората не са длъжни да стоят с калкулатори, за да знаят какво ще се случи. Не може да се отрече, че този път е вложен здрав смисъл, но някак е прекалено сложен опитът за съживяване на нещо, което едва бере душа. По всичко изглежда, че нещата вървят към възстановяване на А група с 16 отбора и цикъл, какъвто практикува целия свят. И точка на експериментите.

 

Жаклин Михайлов, "Тема спорт"

ОФИЦИАЛНО: Обявиха програмата на осминафиналите за Купата и следващите кръгове в елита

Вижте и кога ще са мачовете от предстоящите 4 кръга във Втора лига

ТЕСЛА ЗА ФЕНОВЕТЕ: Пускат само 30 процента от капацитета на стадионите!

Решението е на служебния министър на Румен Радев

КУПА НА БЪЛГАРИЯ: ЦСКА стартира защитата на трофея в Бистрица или Пазарджик

Левски срещу Марек или Черноломец, Лудогорец може да гостува в Доброславци

ОФИЦИАЛНО: Обявиха кога ще теглят жребия за новия сезон

Клубовете ще получат информация за нововъведенията в Електронното първенство и наложената от ФИФА трансферна система

Спортът по телевизията днес

Вижте днешната програма

Спортът по телевизията днес

Вижте днешната програма

Спортът по телевизията днес

Вижте днешната програма

Спортът по телевизията днес

Вижте днешната програма

Спортът по телевизията днес

Вижте днешната програма

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки