Д-р Симеон Симеонов: Целта пред Дунав е да спечели купата

Ще предложим нов договор на Веселин Великов, заяви президентът на клуба

Д-р Симеон Симеонов: Целта пред Дунав е да спечели купата
Президентът на Дунав д-р Симеон Симеонов говори пред "Тема Спорт", след като отборът си подпечата мястото в Топ 6. Шефът на клуба посочи какви са новите цели, как ще се процедира с изтичащия договор на треньора Веселин Великов, както и кои са екзотичните дестинации, откъдето е имало оферти за играчи на Дунав.
 
 
Г-н Симеонов, каква оценка давате за представянето на Дунав през редовния сезон?
- Отличен 5,50.
 
Защо не е пълна шестицата?
- Имаше мачове, в които можеше да вземем повече точки, като освен съдийския фактор повлияха и елементи като лоша концентрация и липса на самочувствие в някои моменти. Като отбор имаме своите слабости, знаем ги и не се заблуждаваме, че сме направили нещо кой знае какво. В интерес на истината преди сезона прогнозирах, че ще завършим редовния сезон между 6-о и 8-о място и познах. И то с тази уговорка, че след последния кръг на редовния сезон този уикенд може да се изкачим още. Даже когато подписвахме договорите, им казвах на момчетата, че мястото ни е около 6-ата позиция. Някои реагираха с насмешка, но виждате, че се превърна в реалност.
 
Кой беше най-силният мач на отбора досега?
- Доста са. Мачовете, в които победихме Черно море с 3:0 и ЦСКА с 2:0, а също и срещите с Лудогорец. Срещу съперника от Разград се представихме изключително силно и в двата двубоя, без значение от резултатите (3:5 и 2:2). Играхме доста добре и при гостуването на Черно море (0:1), но тогава бяхме много сериозно ощетени. Записахме редица сполучливи мачове.
 
На няколко пъти споменахте съдийството - смятате ли, че можеше да сте и по-напред, ако не бяха редицата грешки във ваш ущърб?
- Вие калкулирайте, но наистина тези грешки бяха много. В мача в Стара Загора с Верея (0:1) - гол с ръка за съперника. Две чисти дузпи не ни дадоха с Черно море. При 0:3 от ЦСКА на "Армията" не изгониха Китанов... Просто сме клуб без лоби във футболния съюз. Мъчим се да спазваме феърплей и да не плюем по съдии и ръководители в БФС. В началото отдавахме тези неща на непредизвикани грешки, но вече не съм толкова сигурен.
 
Подозирате, че е тенденциозно ощетяването?
- За съжаление - да. Много е лесно да показваш мускули срещу беззащитните.
 
Каква е ситуацията с ремонта на стадиона в Русе и кога Дунав ще се завърне в своя дом?
- За ремонтите няма да говоря, защото принципал на стадиона е министерството на спорта. Ние нямаме нищо общо. Работи се по стадиона.
 
Значи мачът със Славия на 2 април (неделя) няма да е в Русе?
- Не, със сигурност няма да е там. Пак ще играем в Разград. Вече за плейофите очаквам да се завърнем в Русе. Впрочем бих искал да поднеса извиненията си на феновете на Лудогорец - имало е инцидент, при който наш привърженик е запалил флаг на този отбор. Осъждаме подобни глупави актове.
 
Доколко завръщането в Русе ще се отрази на бюджета ви?
- Много. Ние сме клуб с доста фенове и чакаме с нетърпение да се завърнем в своя дом. Ако привържениците имат само емоционален заряд да са в Русе, аз имам и финансов такъв. Едно гостуване 8 Разград струва пари, а ни коства и страшно много пропуснати ползи, защото не всеки наш фен може да пътува дотам. Въпреки 25-те ни гостувания този сезон обаче се представихме на добро ниво.
 
Скъпо ли ви излиза удоволствието "Дунав"?
- Да. Няма как клуб в А група да не е скъпо удоволствие, но поне наистина е удоволствие.
 
Имате ли сигурност за финансовото бъдеще на клуба?
- Вижте, в България такава е ситуацията, че пълна сигурност няма. Но искам да благодаря на много хора, които ни подадоха ръка и помогнаха с издръжката. Най-вече на професор Вълканов и фирма "Минстрой", която е един от най-големите ни спомоществователи. Имаме договори с две букмейкърски компании, както и с редица фирми от нашия регион. Без тяхната финансова и приятелска подкрепа нямаше да сме тук.
 
Веселин Великов работи вече близо 3 години в Дунав. Защо се спряхте на него през 2014-а?
- В неговите очи видяхме най-много плам и желание за работа u три години по-късно отчитаме, че сме били прави в преценката си. Треньорът получи безрезервна подкрепа и абсолютно ни убеди, че си е заслужавало. Резултатите показват, че не сме сбъркали. Дано дълги години да продължава така. Ние не сме привърженици на честите смени, при нас изобщо не се говори за оставки. Нека сме живи и здрави и да работим в настоящия формат още дълги години. Винаги съм се чудил как е възможно в Англия един мениджър да води отбор 25 години. Но практиката показва, че може. В момента нито един друг клуб в Първа лига няма толкова дълго задържал се треньор като нашия.
 
Договорът на Веселин Великов изтича през лятото, да разбираме ли, че ще му предложите нов?
- Разбира се. Смятам, че Веско няма да си тръгне от Дунав, освен ако не го покани някой доста голям клуб с подобри финансови условия. През следващия месец ще започнем разговорите за новия договор.
 
С какво се различава Дунав от другите новаци в Първа лига? Защо показа значително по-добри резултати на техния фон?
- Ние сме клуб, който няма как да си позволи звезди, така че разчитаме спортно-техническият щаб да намира футболисти с огромно желание за изява. При нас моделът е съвсем нормални заплати, с по-високи бонуси u премии за победа. Няма смисъл да се плащат по 4-5 хиляди лева заплата и отборът да се бори за оцеляване. Всички в Дунав са доволни, редовно си получават възнагражденията. Като сметна приходите на нашите футболисти, те сигурно са по-ниски от тези на всеки клуб в Първа лига. Каквото са взели нашите играчи, то е за отлично свършена работа. Във футбола не играят заплатите, а характерът и възможностите за изява.
 
Вашият спортно-технически щаб намери като че ли повече от достоен заместник на Антон Огнянов в лицето на Бирсент Карагарен?
- Той е много добър характер, уникален човек, веднага се вписа в колектива и виждате, че е щастлив и се забавлява на терена. Така искаме да бъде с всеки наш футболист. Три години сме заедно - играчи, треньори, ръководители, и отношенията ни винаги са били позитивни.
 
А има ли други ваши футболисти, за които има оферти?
- Да. Разполагаме с доста добри играчи и те предизвикват интерес. Вече имаме и двама национали в Азия. Наскоро даже имахме предложение от Сингапур. Ако ни устройват условията, ние нямаме проблем да пуснем всеки играч. Дори и за по-опитните. Все пак те играят за пари и ние го разбираме напълно. Сега от Турция има предложение за наш защитник. Обсъждаме офертите с играчите и дори съм склонен да правя компромиси в това отношение. Държа много на нашето отношение към футболистите. Никакви неформални комуникации не се допускат при нас, защото това е сред основните проблеми във футболните среди.
 
Какви са целите оттук насетне?
- Точно ме хващате на тренировка на отбора и тъкмо това си говорихме - запознал съм всички с новите цели. Първата беше да се спасим и я изпълнихме. Оттук насетне искаме да затвърдим доброто представяне с още по-добро. Целта ни вече е да се изкачим по-напред в крайното класиране и да спечелим Купата на България.
 
Купата не е ли твърде амбициозно начинание?

- Да, но такова изглеждаше и първата шестица, а извоювахме с лекота място в нея. И това въпреки че в 70 процента от мачовете играхме срещу 14 човека. На четвъртфинала за купата срещаме Верея, който е много добър отбор, уважаваме ги, имат знаещ и можещ треньор. Нека по-силният да победи. Накрая искам да призова нашите фенове да пълнят стадиона в Русе, след като се завърнем там. Обещавам, че ще има интересни мачове с добри отбори. Сега тимът ще получи напълно заслужените бонуси за влизането в шестицата, футболистите ще са доволни. Когато имаш успехи, даването е удоволствие. 

Куп отбори с оферти за Кордоба

Лил е последният европейски клуб, който желае защитникът на Левски

ЦСКА подписа с Иван Тасев за три години

Младата звезда на Пирин Благоевград ще се присъедини към "армейците" през лятото

Арда е пред сделка с Емил Виячки от ЦСКА 1948

В началото на седмицата футболистът е бил в Кърджали

Черно море подписва с халф от Пирин след края на сезона

Аюб Абу е впечатлил Илиан Илиев

Пьотровски с предложения от три отбора в Германия

Според информации, Лудогорец ще иска поне 10 милиона евро за полузащитника

Пирин и Ботев Враца откриват плейофната фаза в първенството

Срещата е днес от 20:00ч.

Черно море се прицели в Пламен Илиев?

Иван Дюлгеров най-вероятно напуска след края на сезона и "моряците" се оглеждат за заместник

ЦСКА ще удари за втори път Левски в дербито

Вижте подробности

НКП обяви, че ще има шествие преди дербито с ЦСКА

Двубоят на "Васил Левски" е от 16:15ч. в събота

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки