Никола Николов: Витоша е един от десетте най-добре организирани клуба в България

Николов обяснява някои тънкости в школите и защо нашите играчи не са на нивото на тези от Западна Европа

Никола Николов: Витоша е един от десетте най-добре организирани клуба в България

Никола Николов е треньор на набор 2002-а във Витоша (Бистрица). Обича работата си и е в професията вече десет години. Работил е в Левски, а с предишния си клуб „Оскар“ успява да спечели промоция в елитната юношеска дивизия, където завършва сезона в средата на таблицата. Във Витоша (Бистрица) работи от година и половина, където е поканен от старши треньора на първия отбор Костадин Ангелов. За работата с младите играчи, отношението в клуба и амбициите, които има, Николов говори пред официалния сайт на Витоша.

Здрасти, Ники, разкажи ни от колко си време в клуба?
– Във Витоша съм от около година и половина. Видяхме се с Коце Ангелов, който ми предложи да се присъединя към екипа. Оттогава тренирам набор 2002.

Какви са децата на тази възраст?
– Моите са добри момчета. При селекцията за мен е от значение да са възпитани и добри деца. Важно е да има хубава атмосфера в отбора, да няма караници и да се изгради добър колектив. Имало е случаи, в които съм отстранявал деца от отбора – такива които са разваляли добрите отношения. Държа на дисциплината и възпитанието.

Позитивното отношение може би се отнася като цяло и за самия клуб?
– В клуба е приоритет да се изградят приятелски и добри взаимоотношения. Досега в работата ми като треньор, близо 10 години, не съм срещал таково добро отношение. Като включим и условията за работа, които са отлични, нещата наистина са страхотни. Без да преувеличавам, мисля, че Витоша е един от десетте най-добре организирани клуба в България.

Какво според теб е по-различното?
– Първо, във Витоша се работи много правилно и спокойно. Тук се търсят дълготрайни резултати, които трябва да се постигнат с правилна работа и постоянство. Друго предимство, конкретно за школата, е, че набор 98, 99, 2001 и 2002 тренират и играят своите мачове на стария стадион „Академик“, който е много удобна локация за всички. Набор 2004 пък тренират на комплекс „Бонсист“, който също е чудесно място. Гледаме и да не натоварваме децата с много разходи като екипировка и скъпи лагери. Таксата ни също е доста приемлива.

Какви са амбициите – твоите и на отбора, който водиш?
– Амбициите ми са да се изградим като добър отбор и да изградим добри футболисти, които после да могат да се реализират. Стремим се да работим правилно и професионално. В тази възраст е важно да им се обясняват тънкостите на професионални футбол като правилно хранене, спазване на режим и пр.

Почват ли да създават проблеми децата на тази възраст?
– Моите футболисти не ми създават проблеми, но децата в България като цяло в тази и малко по-голяма възраст почват да нарушават дисциплината. Времената са по-различни и моделът и примерът, който младите таланти следват, е друг.

Защо България не изкарва добри футболисти?
– Ще ви дам пример: има случаи в големите школи, когато не се правят забележки на най-добрите офанзивни футболисти, когато не играят в защита. Това е, за да не ги провокират да напуснат клуба, тъй като те са ухажвани и от другите големи отбори. Сами разбирате, че когато футболистът стане на 20-22 години, едва тогава да започва да се учи как се играе в защита, е вече малко късно. Другият проблем е, че в българското първенство играят доста чужденци и не се залага в необходимата степен на родни играчи. Всъщност причините са навързани, едното е следствие от другото и обратното.

С какво се различават нашите футболисти от тези в западните страни?
– Според мен разликата идва основно във физическата подготовка. Всички бягат по 12 км, но каква е разликата в средната скорост? След това почва да се работи интензивно върху физиката, идват контузиите и проблемите.

Да се върнем на Витоша, какви са отношенията с другите треньори?
– Много добри! Както казах, не съм очаквал такова отношение. То започва най-отгоре от президента и се пренася надолу по цялата верига. С другите треньори, в това число и старши треньора, комуникираме регулярно, обсъждаме всичко, съветваме се, развиваме се един друг. Идеята наистина е да изградим атмосфера на едно голямо семейство!

„Соколите“ пробват трима чужденци

Те ще тренират няколко дни с тима

Марек призова феновете си за подкрепа

В предстоящия домакински мач от Втора лига срещу Септември (София)

Иван Иванов: В ЦСКА 1948 има много талантливи млади футболисти

"Зарадвах се, когато се отвори тази възможност..."

Павлин Николов обяви бъдещето на Росен Кирилов

Треньорът на отбора ще продължи да бъде на поста си и следващия сезон

Официално: ЦСКА 1948 представи Иван Иванов

Той ще води дубъла, а Алвеша се връща начело на третия отбор

Ясни са съдиите за кръгa във Втора лига

Вижте кой ще свири Марек – Септември (София)

Митов се завръща в Септември

Опитният специалист сменя Иван Гешев

Монтана има нов треньор

Петър Колев смени Митов на "Огоста"

Дунав повали Септември Сф с 2:1 след греди и червен картон (ВИДЕО)

Русенци се изкачиха до десетото място в класирането на Втора лига

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки