Бербатов: Смисълът на ежедневието е семейството ми

"Ангажираността със съ­битието, която е много голяма, ме разсейва от факта, че в момента не играя футбол"

Бербатов: Смисълът на ежедневието е семейството ми

Димитър Бербатов разкри възгледите си за благотворителността в специално интервю за „24 часа". Направи го за­едно с човека, на когото се е доверил да работят за по-доброто утре на България - директора на фондация „Димитър Бербатов" Димитрина Ходжева. „Фондацията ни гради повече от общ­ност, гради семейство. Един от примерите, които се опитваме да даваме, е, че децата - ус­пявайки, трябва да про­дължат да бъдат добри хора. И за моите деца ис­кам най-вече да са добри хора", заяви Димитър Бербатов.

Чрез фондацията си той организира гран­диозен благотворите­лен мач на 14 юни в Со­фия. Отборът на Бер­батов се изправя срещу отбора на Луиш Фиго. Куп световни звезди ид­ват у нас. Големият за­лог за Бербатов и всич­ки българи е каузата на фондацията му - успели­те българчета в сфери­те на изкуствата, нау­ката и спорта. „ Всеки с билет за мача на 14 юни е дарител за бъдещето на България ", обяви Берба­тов. „Идвайки на ста­диона, подкрепяш капи­тала на нацията. Така подкрепяш и себе си ", до­бави Димитрина Хо­джева. Предлагаме ви продължението на ин­тервюто с двамата, да­дено специално за „24 часа".

- Повече мач или пове­че шоу да очакваме?

Димитър Бербатов: Очаква ни и истински 90-минутен мач, и истинско шоу. Очаква ни вълнува­що преживяване. Голе­ми футболисти ще имат възможността да се съ­берат отново заедно - да допринесат за каузата, но и да се забавляват. Хо­рата, които аз съм пока­нил, ги знам добре какви са като футболисти - до­ри и на тренировките искат да побеждават, та камо ли на този мач. Примерно Скоулс - за него този благотворителен мач не е нищо по-различно от мач на „Олд Трафорд". Дори да започнем в мал­ко по-леко темпо, както се предполага на такива мачове, впоследствие, когато играта те подеме, ще получиш същата емоция, адреналинът ще те подеме и ще започнеш да хвърляш усилията си за победата. Тъй като аг­ресията и желанието за победата си живеят у футболистите. В такъв момент си казваш - не мога да им позволя на те­зи срещу нас да ни побед­ят, но пък и те си казват същото. Така че хората на стадиона ще станат свидетели на истинско шоу - целта е да се на­сладят на спектакъл с много голове.

- Преди да поемеш към може би последната си футболна дестинация, може ли да се каже, че организацията на този мач доосмисля ежедне­вието ти?
Димитър Бербатов: Аз имам смисъл на ежедне­вието си - имам деца и семейство, които са най-важното! Но тази огром­на организация компен­сира това, че в момента не играя футбол. Защото футболът е животът ми. Ангажираността със съ­битието, която е много голяма, ме разсейва от факта, че в момента не играя футбол.

- Какво впечатление ви направи Луиш Фиго по време на предварителна­та му визита в София?
Димитър Бербатов: Чисто като човек мога да кажа, че е пич. От прека­раното време в София остави добри впечатле­ния у мен. Говорихме до­ста, прекарахме приятно време. Сериозен е в на­меренията си, в това, което прави чрез негова­та фондация. Ще се ра­двам да имаме повече време, за да си погово­рим още по-подробно. Ако трябва да го охарак­теризирам кратко -готин човек, непретенциозен, с приятно чувство за хумор Изненада ме с неприну­дената разходка из цен­търа на София, която на­правихме. Искаше да се запознае с част от исто­рията на София, това е уважение.
Димитрина Ходжева: Определено е личност и добър човек, с естествено поведение - не е някоя самозабравила се звезда. Гледахме заедно мач на „Реал" (Мадрид) от Шампионската лига - бе­ше забавно.
Димитър Бербатов: В интерес на истината, ко­гато съм бил в компания­та на много известни спортисти, говоря за та­кива при ниво на извест­ност от 1 до 10 -10, са ми правили впечатление, че са такова високо ниво в живота. Винаги давам пример със Зинедин Зи­дан - уникален човек. Хо­рата, знаещи какво са по­стигнали, не е нужно да го показват или доказ­ват. Всички те са получи­ли от живота това, към което са се стремили. И точно затова са земни. И Луиш Фиго не прави изключение.

- На 14 юни ще бъдеш отново заедно с много приятели световни зве­зди, но ще има и по-спе­циално чувство от изли­зането рамо до рамо с двама българи. Какво очакваш от събирането на „трите коня" Берба­тов, Стилиян и Мартин отново заедно?
Димитър Бербатов: Емоциите ще са специал­ни. Вълнението - не знам дали ше може да се изме­ри. Ще бъде препратка към времената, когато играехме заедно в нацио­налния отбор. Но със Стилиян и Марто ни свързва нещо много по­вече от футбола. Прия­телството ни е на друго ниво. Имаме толкова истории, ще изплуват много спомени. Наскоро четох интервю на друга от големите световни звезди, които ще са в Со­фия на 14 юни -Роберто Карлош казва: „Спал съм в една стая с Роналдо повече, отколкото с жена си." Та и аз така с Марто Ще е много готино. Заста­ваш на центъра преди първия сигнал, поглеж­даш наляво и виждаш Марто, обръщаш се назад и виждаш Стилиян - без­ценно. Около теб - големи приятели, големи имена от световния футбол, каз­ваш си: Благодаря на съ­дбата, че отново мога да играя с тях! И че отново ще имам щастието да радвам хората, които ще на­пълнят стадиона.

- Своеобразно учили­ще за дарителство ли е големият благотворите­лен мач на 14 юни в Со­фия?
Димитър Бербатов: Това е друг аспект от важността на този мач. Защото, както каза и-Ди-ди, много хора може би не осъзнават, че купува­нето на билет в случая е дарение. Не за мен, не за фондацията, а за обще­ството. Защото тези де­ца са утрешните възраст­ни в това общество - те ще го управляват, те ще градят или рушат - зави­си на какво сме ги научи­ли. Чувал съм реплики тип - защо да дарявам, той Бербатов си има па­ри. Така е, аз лично не се нуждая от дарения. Но трябва да се научим, че само всички заедно мо­жем да правим каквото и да е! Аз мога да направя фондация, да привличам внимание към нея, да да­вам средства, но това не е достатъчно. Ако една фондация не успява да привлича дарения от всички - значи не е жиз­нена. И мачът е такъв пример - аз мога да дове­да звезди, екипът - да се справи с организацията, хората - да купят билети. Всеки има своята роля, за да се случи нещо голя­мо. И всяка една от тези роли е важна!
Димитрина Ходжева: В България има недоверие към набирането на пари, към фондациите като цяло. Съществува мнителност, която си­гурно си има своите ос­нования, но и много предразсъдъци има. Ние специално не сме имали проблем с недоверие - за­ради името на Димитър. Но и никога не бихме злоупотребили с факта, че хората имат доверие в нас.

- Какво научи Дими­тър Бербатов за отго­ворното даряване и на­лагане на ценности? Какво научи за работата във фондацията през из­миналите 9 години?
Димитрина Ходжева: Той все пак през цялото това време правеше ка­риера и работеше за име­то си. На оперативно ни­во голяма част от нещата му се свеждаха в синтезиран вид. Особено когато беше в „Юнайтед", из­бягвах да го търся за вся­ко нещо, за да не попреча на някакъв професиона­лен процес. От сто неща филтрирах едно, с което да го занимавам. Но той винаги се е интересувал какво става. При това слуша внимателно, умее да бъде доста обстоятел­ствен и да задава доста неочаквани въпроси. С всяка следваща година го виждам все по-въвле­чен в това, което правим.
Димитър Бербатов: Да, смята се, че футболи­стите не трябва да се раз­сейват със странични не­ща, когато са концентри­рани в изграждането на кариера. Но аз винаги съм имал потребност да правя различни неща. Харесва ми, че тук, във фондацията, ей така, както си седим, можем да измислим нещо, което според нас ще е интерес­но, да го оформим, да на­мерим как да привлечем партньори и средства и да го реализираме. Мо­жеш да си креативен и от това да произтече добро за група хора.
Димитрина Ходжева: Да, най-хубавото в тази работа е, че имаш свобо­дата да измисляш соб­ствени проекти. Както и че те среща с добри хора, които никак не са малко!

- Ако за миг се прене­сеш към първите секун­ди след излизането на на­ционалния стадион на 14 юни, представяш ли си, че ще изпиташ различно вълнение? Това не е мач, в който залогът е титла, задължителна победа, но пък залогът е всичко, за което говорехте досега...
Димитър Бербатов: И все пак ще си бъде и мач. Със сигурност ще искам да победя. Гово­рихме си го и Фиго - и той, и аз ще искаме по­бедата. За играчите от моя отбор съм сигурен, че ще разсъждават по същия начин. Но ще ми бъде хубаво да видя пълния стадион - и зара­ди големите звезди, които идват, и заради децата, за които го пра­вим. Особено специа­лен момент ще е на по­лувремето, когато пред всички хора на стадиона връчваме наградите на децата. Защото каузата ни ще получи още по-голяма гласност. Хора­та ще станат преки сви­детели на това какво значи да си успяло дете. А пък родителите на те­зи деца, които също ще бъдат на стадиона, ще получат нещо, което ня­ма да забравят никога. Това ще е най-специал­ният момент. Момен­тът, заради който всъщ­ност правим този мач. На мен ще ми е кеф -първо, че всички тези хора ще дойдат да подкрепят каузата ни. След това ще ми стане кеф, че пак ще сме рамо до ра­мо, ще си припомним някои неща, ще им по­кажа София, ще им бла­годаря. А може би и след това ще продължавам да им благодаря, че са дошли. Защото те ид­ват само за да ни под­крепят. Ще бъде много емоционално.

- Какво ново научи за себе си Димитър Берба­тов в ролята на органи­затор на подобно съби­тие?
Димитър Бербатов: Едно от най-трудните, а в същото време и най-ин­тересни неща е това да направиш нещо голямо на ново поле, събирайки правилния екип. Защото, както и във футбола, та­ка и в този случай става въпрос за отборна рабо­та. В интерес на общия успех понякога се полу­чават несъгласия, дори разговори на висок тон, каквито са напълно нор­мални. Диди например е много директна и кри­тична, аз опитвам да съм по-дипломатичен, но пък понякога съм инат (Смее се.) Харесвам такива не­ща, защото пълното раз­бирателство не е полез­но. Човек трябва да има мнение и да не се притес­нява да го изразява в име­то на общата цел. Разли­чия има, но трябва да има и съгласуване, за да може машината да функциони­ра правилно. Всички ко­лела да се движат. Щаст­лив съм, че съм част от отборна работа на толко­ва високо ниво и извън футбола. Определено научавам много.

НКП обяви, че ще има шествие преди дербито с ЦСКА

Двубоят на "Васил Левски" е от 16:15ч. в събота

БПФЛ благодари на депутатите за визите на чужденците

С промените се слага край на бавната процедура по издаване на работни визи на футболисти извън ЕС

Звездите на България и Етър сътвориха шоу с 8 гола на "Ивайло"

Сборният отбор на Краси Балъков отстъпи пред водените от Стоичков легенди

Димитър Шалъфов: Стадион "Георги Аспарухов" не може да бъде отдаден на концесия

Вижте какво разясни председателят на СОС

Гонзо против дерби без публика: Трябва да решим проблема с футболното хулиганство

Президенът на БФС предупреди, че ако казусът не бъде решен, полицията ще затвори секторите

Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки