Огромен интерес към Обиколката на Витоша следващия уикенд

Стартът на супер изпитанието за колоездачи е в събота, на 10 юни в 06:00 часа

Огромен интерес към Обиколката на Витоша следващия уикенд
Следващият уикенд, на 10 и 11 юни, предстои едно от най-мащабните и масови спортни събития на Балканите. Обиколката на Витоша, известна още като „Витоша100“ ще събере на старт близо 3000 участници.

„Интересът към състезанието е огромен и вече се превръща в целогодишно желание за активен живот и предизвикателство към самия себе си. Всеки уикенд виждаме по трасето хора, които непрекъснато ни питат кога е Обиколката и чакат цяла година с нетърпение поредното издание. Най-ценното е, че запазихме традицията и че това е старт за всякакви социални и възрастови групи. Благодаря на екипа на „София – Европейска столица на спорта“ за подкрепата и огромната помощ, която ни се оказва,“ заяви на Пресконференция днес Ани Пенчева, главен организатор на събитието.

Стартът на супер изпитанието за колоездачи е в събота, на 10 юни в 06:00 ч., а стартът на супер маратона за скороходци е същия ден, но в 23:59 ч., съобщиха организаторите. Официалните награждавания са в събота и в неделя от 16 ч. в зоната на старт/финала. Стартът и финалът са на паркинга пред Резиденция Бояна. Тръгва се по бул. “България” по посока на кв. “Бояна”, после се продължава по пътя за м. “Златни мостове” и след това се следва подробно описания в сайта http://vitosha100km.bg маршрут, оттам може да се свали и специалният файл с GPS следата.

И тази година Обиколката на Витоша е част от инициатива София2018 – Европейска столица на спорта и едно от най-важните събития в календара на инициативата. Проектът има за цел да популяризира активния начин на живот, добрите практики, програми и събития с акцент върху масовия спорт, спортът близо до дома и върху значението на физическата активност като приоритет в живота на хората от различни общности, възрасти и социални слоеве.

„Радваме се, че за втора поредна година Обиколката на Витоша е част от проекта „София – Европейска столица на спорта“. Това е много мащабно събитие, изискващо огромен ресурс като организация, само за пример давам факта, че за двата дни ще бъдат осигурени 25 тона вода за подкрепителните и освежителни пунктове по трасето. Да си пожелаем хубаво време и да няма контузени,“ каза Анатоли Илиев, организационен секретар на София – Европейска столица на спорта. Илиев допълни още, че фланелките тази година са с уникална изработка, за да останат като спомен от участието в едно от най-масовите състезания в България.

Очакваните заявки са за над 2200 колоездачи и близо 800 бегачи(скороходци), част от тях – около 120 – ще се сред най-големите смелчаци, които ще опитат два пъти да обиколят Витоша за два дни – първо с велосипед и после пеша, като в дуатлона на 200 км ще стартират близо 20 жени. Новото тази година е лекото удължаване на маршрута с няколко километра, за да може той да се доближи максимално до 100-те км. Отново по трасето ще бъдат изградени 12 освежителни и подкрепителни пункта. Сред записалите се досега най-млад е 9-годишният колоездач Борил Иванов, а най-възрастен е 74-годишният Веселин Перенлийски, който ще стартира на 200-километровия дуатлон.

Миналата година при велосипедистите шампион стана Бойко Танчев, който измина разстоянието за 4.01:57 ч., а при дамите най-бърза бе Анелия Карагьозян, обиколила с колело Витоша за 5.12:11 ч. В бягането победители бяха Ивайло Атанасов и Антония Григорова. Ивайло пробяга разстоянието за 8.24:52 ч. за първата си титла в суперизпитанието, а Григорова финишира за 9.25:56 също за първо злато при третото си участие. В най-тежкото изпитание – дуатлона, първи финишираха Кристиян Кирилов и Лили Ангелова, изминали 200-те км съответно за  14.35:37 ч. и за 17.2:09 ч.

Тъй че очакваните часове за финиширане и сега са приблизително следните: за колоездачите - мъже 10.00 ч. и жени 11.00 ч. в събота, за скороходците 8.00 ч. и за жени 9.00 ч. в неделя. Антония Григорова, която на Олимпиадата в Сочи преди две години бе част от националния ни отбор и участва в три дисциплини от ски-бягането и сега се е записала за участие.

„Обиколката на Витоша е едно страхотно състезание. То ме запали по ултрамаратоните. Не е леко, но винаги чувството е изключително, когато го завършиш. Поздравявам организаторите, тъй като е много трудно да подсигуриш толкова участници на подобно разстояние. Миналата година станах шампионка в бягането при третото си поредно участие. Сега амбициите са ми да защитя титлата, но няма да е лесно,“ заяви Антония Григорова на срещата с медиите днес в ИнфоЦентър София2018.

Това лято сред участниците се очакват представители на 24 държави, сред тях и служители на много посолства в София. Най-малкият участник в историята на Обиколката е 5-годишно момче, изминало 100 км заедно със своя баща. Преди две години пък 70-годишен човек завърши дуатлона.

Проявата е обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода, да не използват пластмасови чаши за еднократна употреба и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. В зоната на старт/финала организаторите са подготвили сетове с приятни изненади, игри и забави, където участниците ще могат да релаксират, а гости и зрители да прекарат приятни часове.
Спортното министерство не дава стадионите "Септември" и "Юнак" на Столична община

Вижте официалната позиция на ММС

Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки