Задържаните в Хърватия фенове на Левски ще бъдат съдени по бързата процедура

"Предприети са мерки привържениците ни да бъдат защитени и освободени", съобщиха от клуба

Задържаните в Хърватия фенове на Левски ще бъдат съдени по бързата процедура

Ръководството на Левски излезе с обръщение на своя официален сайт, свързано с ексцесиите с фенове на клуба в Хърватия

Novsport.com публикува съобщението без редакторска намеса:


Уважаеми привърженици,


Предстоящият мач между Хайдук и Левски от втори предварителен кръг на Лига Европа беше съпроводен с неприятни инциденти. Вчера от български журналисти и нашата делегация в града беше получена информация, че е имало няколко ситуации в Сплит, при които наши привърженици са били провокирани и атакувани от фенове на Хайдук. В резултат на това местните власти са ограничили значително придвижването на българската група из града.


В ранните часове на днешния ден в град Задар (на около 150 км. от Сплит) също е имало инциденти. Наши привърженици са били атакувани от фенове на Хайдук. В следствие на атаката е бил опожарен и автомобил на български граждани. Това е довело до конфликт, в резултат на който над 20 наши привърженици са временно задържани в Задар. Има и пострадали фенове, които са били откарани до местната болница.


Клубът иска да благодари за бързите действия на Външно министерство, Посолството на Република България в Хърватска, представителя на българската полиция, който пътува с нашата делегация, както и на собствената ни делегация.

Предприети са мерки нашите привърженици да бъдат защитени и да им бъдат осигурени необходимото отношение и условия. Очакваме в ранния следобед те да бъдат освободени.


За този инцидент официално сме уведомили Хайдук и сме настояли да публикуват публична позиция, осъждаща агресивното и провокативно поведение спрямо българската група. За тези събития е уведомен и делегатът на УЕФА за мача."


Впоследствие от клуба допълниха, че са получили потвърждение от местните власти в Хърватия относно придвижването на привържениците преди мача с Хайдук:

"Органите на реда ще посрещат и ескортират всички автомобили с български фенове до стадиона преди предстоящия двубой. Ескорът ще започне още преди навлизането в населеното място. На стадиона до сектора за „сините“ привърженици е осигурен безплатен охраняем паркинг. Местните власти ще осигурят пълно съдействие по придвижването в региона и ще насочват автомобилите към спортното съоръжение."

От българското посолство в Загреб съобщиха, че към 17:00 часа продължават разпитите в полицията на 18 български граждани, задържани при инцидента между привърженици на ФК „Левски” (София) и ФК „Хайдук” (Сплит) в град Задар.

"Посолството е съдействало за осигуряване на още двама преводачи и адвокат на задържаните. Българските граждани са задържани за 24 часа, като е възможно на някои от тях да бъде повдигнато обвинение, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Четиримата български граждани, чийто лек автомобил е бил опожарен, ще бъдат транспортирани с полицейска кола до автогарата, откъдето ще отпътуват за Загреб за издаване на временен паспорт на един от тях, чиито лични документи са изгорели при инцидента. Българското посолство остава в постоянен контакт с местните власти и българските граждани."

В крайна сметка стана ясно, че задържаните в Хърватия „сини” привърженици ще бъдат съдени по бързата процедура, а до тогава ще останат в ареста.

Феновете бяха задържани в ранните часове на 13 юли в Задар, след като се стигна до сблъсъци с лумпени от агитката на Хайдук. В ареста се озоваха и тези български привърженици, чиито автомобил бе подпален от фанатизирани хърватски хулигани. По-рано в четвъртък от полицията в Сплит съобщиха, че разследването на този инцидент продължава и той ще бъде третиран като тежко престъпление.

Малко преди началото на мача се стигна до нов неприятен момент за „сините” феновете, тъй като на стадиона, пред сектора за гости, бе направена проверка с дрегер на всички влизащи. 

Всеки с над 0,5 промила алкохол бе задържан и в крайна сметка десетина ултраси бяха натъпкани в полицейски бус и откарани към местното районно управление.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки