САМО В NOVSPORT.COM: Как може да се реши проблемът със стадиона в Русе

Вижте становището на фирмата изпълнител на проекта за 1 млн. лв., финансиран от ММС

САМО В NOVSPORT.COM: Как може да се реши проблемът със стадиона в Русе

„Теренът може да се възстанови, но ако продължават по същия начин след това, няма смисъл да се харчат хиляди левове, защото резултатът отново ще е този.”

Това заяви пред Novsport.com представителят на "Тарктур" ЕООД Христо Станков по повод лошото състояние на тревната настилка на ремонтирания стадион на Дунав в Русе.

Съоръжението бе ремонтирано с общо един милион лева, отпуснати от спортното министерство, за да отговаря на завишените изисквания в елита, но пет месеца след първия мач кметът Пламен Стоилов се оплака от състоянието на стадиона.

ММС в качеството си на възложител е изпратило две писма до "Тарктур" ЕООД (21.08.2017 г. и 20.07.2017 г.), с които е указано да провери фактическото състояние и да изпълни условията на гаранцията, а експерти на ведомството са провели среща с представители на фирмата изпълнител", гласи становището на министерството, а от фирмата изпълнител "Тарктур" ЕООД посочиха лошата поддръжка като основна причина за състоянието на тревата.

„Независими фирми са направили оглед и са потвърдили, че теренът е претоварен. Той може да понесе това нещо, но трябва да се възстановява, за да може да издържа. Като цяло стадионът е претоварен”, посочи Христо Станков пред нашата медия.

„Ние също сме проверили - те нямат тренировъчен терен и използват за всичко игрището на стадиона, а на него трябва да му се дава време, за да се възстанови. Мрежата ясно показва, че самата трева е на ниво, а за да се покаже тази мрежа - трябва да се разоре. Не вярвам, че е умишлено, може би при някой шпагат на тренировка се е получило. Трябва обаче да се възстановява теренът, защото така започват да го съсипват”, предупреди Станков.

„Това съоръжение трябва да се поддържа ежедневно, защото е грехота. Вече пет месеца играят без никакъв проблем, а сега, при старта на новото първенство, когато има по-големи натоварвания заради тренировките, започнаха да се оплакват. В Русе не разполагат с нужните машини за поддръжка, поискали са само едно частично опесъчаване, но то не е достатъчно. Трябва и напояването да се съобразява с времето и натовареността на съоръжението. Има дневник, подписан, който трябва да се води.  Не може тревата да издържи още в началото, когато бе млада, а сега да поддава.”

„Самата община трябва да реши нещата, понеже е отдаден под наем теренът. Дунав си правят ремонт на собствения стадион и когато стане, може би ще намалее натоварването на този. Засега обаче, всички знаят, че при тренировки вратата трябва да се мести. Иначе там, където се претоварва тревата, тя се износва. Ако се регенерира - няма проблеми. Ние им оставихме доста повече трева. Направихме дори стадиона отстрани, защото нямаше как да го издадем иначе, а и мисля че няколко топа с трева оставихме на общинската фирма за озеленяване. На нас ни бе казано, че те ще си го стопанисват и ние трябва да напуснем, след като изпълним проекта. Сторихме го. Ако сега поддръжката е проблем, то нека се обърнат към нас и ще помогнем, за да има резултат цялата тази инвестиция. Как обаче го поддържат, след като имат само една косачка? Трябва да си купят машините, които са нужни и най-вече да се промени начинът на мислене в общината. Защото тези пари ги е дала държавата, в лицето на ММС, а в Русе трябва да се грижат за тях. Всички казват, че са виновни тези, които са го направили. Ние обаче сложихме трева на 25 март, изиграха си първия мач през април, а сега, след 5 месеца, има проблеми. Нормално, като не се поддържат нещата и не се изпълняват предписаните от нас дейности. Няма нищо страшно, всичко може да се възстанови.”

„Спокойно може да се възстанови, но няма смисъл, ако се продължава по този начин. Ние сме дали гаранция, но при положение, че се грижат за терена. Трябва да има собственици и да си водят дневник за операциите – как се поддържа тревата, какви дейности предприемат и как се грижат за тревата.  Ние сме изпълнили проекта и сме купили тревната настилка от гръцка фирма, която прави само това. Първо платихме на българска, която не достави обещаното покритие. Нямаше никакъв проблем в първоначалните мачове, но сега всичко показва, че поддръжката не е правилна. И всички снимки са направени отблизо на малки участници, може би, за да се търси скандал. От Русе не контактуват с нас, а с министерството, но общината трябва да си стопанисва терена. Сега е идеално време да се възстанови тревата, защото има двуседмичен период без мачове и ако не тренират, спокойно може да се възстанови теренът.”

„Всички трябва да подходят собственически и да се пазят нещата. Не всеки да упреква другия. Редно ли е всички да бягаме? На всеки стадион в света, дори големите отбори, те играят по един мач седмично и си сменят тревното покритие ежегодно. При нас няма такава възможност, затова трябва да си пазим своето и да се грижим за него. Не е само за оплакване и за харченето на пари. След като ще се грижи тяхната фирма за поддръжката, трябва да си преценят как да го сторят и да закупят необходимите за това машини. Всички сме виждали как се откъсва чим от трева, тези неща са нормални, но се регенерират. Ние не търсим скандали, а решение. Когато един терен не се поддържа - резултатът е ясен”, завърши Станков.

Черно море се прицели в Пламен Илиев?

Иван Дюлгеров най-вероятно напуска след края на сезона и "моряците" се оглеждат за заместник

ЦСКА ще удари за втори път Левски в дербито

Вижте подробности

НКП обяви, че ще има шествие преди дербито с ЦСКА

Двубоят на "Васил Левски" е от 16:15ч. в събота

БПФЛ благодари на депутатите за визите на чужденците

С промените се слага край на бавната процедура по издаване на работни визи на футболисти извън ЕС

Звездите на България и Етър сътвориха шоу с 8 гола на "Ивайло"

Сборният отбор на Краси Балъков отстъпи пред водените от Стоичков легенди

Димитър Шалъфов: Стадион "Георги Аспарухов" не може да бъде отдаден на концесия

Вижте какво разясни председателят на СОС

Гонзо против дерби без публика: Трябва да решим проблема с футболното хулиганство

Президенът на БФС предупреди, че ако казусът не бъде решен, полицията ще затвори секторите

Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки