Боят настана! Всичко или нищо в Амстердам

В последните години играем сравнително успешно с Холандия, a сега търсим първи точки навън

Боят настана! Всичко или нищо в Амстердам

Националният отбор най-после прекъсна черната си серия срещу Швеция.

След 50 години без победа над скандинавците трикольорите казаха звучно "стоп" в четвъртък вечерта и победиха с 3:2 на "Васил Левски".

Успехът възроди шансовете и надеждите ни за чудо, за класиране на второ място в групата и участие на бараж за световното в средата на ноември.

Това обаче задължително минава през нещо различно от загуба при визитата на Холандия днес от 19:00 часа в Амстердам.

Досега през кампанията нашите бяха трагични при гостуванията в група А -1:4 от франция, 0:3 от Швеция и 1:2 от Беларус.

Така възпитаниците на Петър Хубчев ще гонят днес първи точки навън.

На "Васил Левски" показахме, че сме сила, като стъпкахме лалетата през март с 2:0.

В последните години играем сравнително успешно с Холандия и статистиката го потвърждава - имаме положителен баланс срещу този съперник. Основният проблем пред момчетата на Хубчев обаче, а и като цяло за националния ни отбор, е, че не са способни на два поредни силни мача. Показателен случай бе победата над лалетата през март и загубата от Беларус в Борисов през юни.

Ако нашите бяха взели точки от бившата съветска република, сега нещата щяха да са доста различни. Затова днешният сблъсък е отлична възможност за трикольорите, които отстреляха Тре кронур, да покажат, че наистина притежават класа и стил. Защото дойде време за истински мъже, за герои. А такива не сме имали от 2004 година, когато за последно участвахме на голям футболен форум - европейското първенство в Португалия. Ситуацията много прилича на тази отпреди 24 години.

През 1993-а шансовете ни за класиране на мондиала в САЩ бяха почти нищожни. Трябваше да бием Австрия у дома и Франция като гост, а „петлите” освен от нас накрая да загубят преди това и от Израел в Париж. Много условности, много ако, но чудото се случи. Към днешна дата петлите отново са замесени в сценария, бихме Швеция на "Васил Левски", но този път между тези битки се вклиниха и лалетата, които обаче напоследък са доста увехнали. Едва ли ще има по-удачен момент да ги победим в решителен мач. Доказа го последният им двубой, в който бяха разбити с 0:4 от Франция. А и срещу нас през март показаха, че заслужено са пропуснали Евро 2016 във Франция.

Селекционерът на България Петър Хубчев е подготвил два капана за холандците. Очаква се на върха на атаката този път да започне Андрей Гълъбинов, а Ивелин Попов да действа зад него. Което означава, че почти сигурно Георги Миланов ще остане резерва. В центъра на защитата също ще има рокада. Там наказан е Чорбаджийски, който дори не замина с тима за Амстердам. За негов заместник до Божиков е гласен Георги Терзиев, но Хубчев обича да вади последен жокерите от ръкава. Като нищо специалистът може да изненада всички с избора на Александър Цветков, който често бе използван в ариергарда от Гонзо в Черно море.

От своя страна селекционерът на Холандия Дик Адбокаат се е хванал за главата след трагичното представяне в Париж и ще направи доста промени в състава след срамното поражение с 0:4 французите. В опит да спаси квалификационната кампания на лалетата опитният специалист се надява да излъже българите с няколко новости. Той няма да робува на имена и според местните медии ще изхвърли от състава рекордьора по участия Уесли Снайдер и централния защитник Уесли Худ. Според в. „Аlgemeen Dagblad” те са жертвите след разгрома на "Стад дьо Франс". Техните места ще бъдат заети от Тони Вилхена в средата на терена и Бруно Мартинс Инди в отбрана. Строотман е наказан, вместо него ще стартира Марко ван Хинкел. Ван Перси също е аут заради контузия. В предни позиции ще действат Ариен Робен, Винсент Янсен и Куинси Промес. Последният е съотборник с Попето в Спартак Москва.

Мачът на „Амстердам Арена” е пряко по БНТ 1.

ОФИЦИАЛНО: Пирин е с нови собственици

Управлението преминава в ръцете на Георги Спасов

Балъков: Надявам се на подкрепа от феновете

Новият наставник на Локомотив София говори пред медиите след назначаването си

Куп отбори с оферти за Кордоба

Лил е последният европейски клуб, който желае защитникът на Левски

ЦСКА подписа с Иван Тасев за три години

Младата звезда на Пирин Благоевград ще се присъедини към "армейците" през лятото

Арда е пред сделка с Емил Виячки от ЦСКА 1948

В началото на седмицата футболистът е бил в Кърджали

Черно море подписва с халф от Пирин след края на сезона

Аюб Абу е впечатлил Илиан Илиев

Пьотровски с предложения от три отбора в Германия

Според информации, Лудогорец ще иска поне 10 милиона евро за полузащитника

Пирин и Ботев Враца откриват плейофната фаза в първенството

Срещата е днес от 20:00ч.

Черно море се прицели в Пламен Илиев?

Иван Дюлгеров най-вероятно напуска след края на сезона и "моряците" се оглеждат за заместник

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки