Каталунската независимост ще удари Барса

Планираният за днес референдум може да постави на карта бъдещето на един от колосите в Европа

Каталунската независимост ще удари Барса

Планираният за днес референдум за независимост на Каталуния може да постави на карта бъдещето на Барселона като един от водещите футболни колоси в Европа.

На „Камп Ноу" официално обявиха, че ще подкрепят вота.

„Футболен клуб Барселона остава верен на ангажимента си да подкрепя правото на свободно изразяване и волята на народа на Каталуния. Публично обявяваме подкрепата си за референдума и ще приемем всяко решение, което произлезе от това", гласи част от обръщението на президента на клуба Хосеп Бартомеу.

Допитването бе забранено от Конституционния съд на Испания. Привържениците на идеята за независимост обаче се готвят да окупират някои от избирателните секции, за да избегнат тяхното запечатване от полицията, след като правителството в Мадрид изпрати 10 000 униформени с цел да се осуети вота. Стотици трактори пък пристигнаха в Барселона, за да защитят избирателните секции.

Полицията вече конфискува 2,5 милиона бюлетини, 4 милиона плика и 100 избирателни урни в склад в Игуалада. Компанията, предоставила въпросните материали е заявила, че те са били предназначени за изборите във футболния клуб. Говорител на Барса наистина потвърди, че са използвали услугите на въпросната фирма без да обаче да влиза в допълнителни коментари.

Евентуалното отцепване на Каталуния от Испания ще постави Барса в доста неизгодна позиция и то в съвсем краткосрочна перспектива, тъй като отборът няма да може да може да играе в Примера. В едно чисто областно първенство със съперници от ранга на Хирона, Сабадел и Химнастик и вечно дерби с Еспаньол бъдещето на Камп Ноу" е неизбежна маргинализация. Клубът много трудно ще може да запази позициите си на трансферния пазар и да привлича топ футболисти, игрейки в Лига-джудже.

Спортният министър на Каталуния Жерард Фигерас предложи отборът да се премести в някое от другите големи първенства, позовавайки се на някои прецеденти. „В случай, че обявим независимост, каталунските отбори в Примера - Барселона, Еспаньол и Хирона, ще трябва да решат къде искат да играят - Италия, Франция или Англия. Сега в Испания има отбори от други страни, които играят в регионалните лиги. Например футболни и баскетболни състави от Андора. Монако се състезава във Франция, а в Англия е пълно с уелски тимове. Не мисля, че УЕФА има нещо против и други отбори да играят в различни страни", заяви Фигерас. На теория планът му изглежда възможен, но практическите шансове за осъществяването му изглеждат нищожни.

Бившият президент на Барса Жоан Лапорта, който също е застъпник на независимостта, предложи компромисен вариант, при който Каталуния се отделя от Испания, но отборът остава в Примера. „Ел Класико е световна марка. Да я унижим заради политиката би било груба грешка от страна на държавата, лигата и федерацията", категоричен бе Лапорта. При успех на независимостта Мадрид със сигурност ще отговори с контра-мерки и последното, от което би се интересувал, е благоденствието на „Камп Ноу".

Анчелоти включи Белингам в групата за Сосиедад в последния момент

Английският халф заема мястото на Родриго

Де Бройне: Фоудън играе по-добре, защото има свобода

Белгийският халф похвали отличния сезон на английския си съотборник

УЕФА налага странни забрани по стадионите за Евро 2024

Забраняват се вкарванията на плодове на трибуните

Де Йонг е под въпрос за Евро 2024

Нидерландецът със сигурност е аут до края на сезона, а "лалетата" са притеснени

Гуардиола: Не отписвайте Ливърпул за титлата

Според мениджъра на Сити, мърсисайдци все още са в борбата

Юнайтед и Арсенал също са петите на Зиркзее

Нидерландският нападател направи фурор в Серия А този сезон

Ел Маестро поема третия в Австрия?

Доскорошният треньор на ЦСКА е напът бързо да си намери нов отбор

Кандидатите за треньор на Милан се увеличават

Франческо Фариоли е последното име, което е свързано с "росонерите"

Историческо: Интер - Торино ще се свири от изцяло женска бригада

Мария Капути ще бъде главният рефер на срещата

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки