ММС с нови приоритети във финансирането на федерациите

Таекундото скача в най-елитната група на спортовете през 2018 г.

ММС с нови приоритети във финансирането на федерациите
Министерството на младежта и спорта ще финансира приоритетно федерации, които са печелили отличия на последните олимпийски игри и световни първенства.
 
Това заяви в студиото на предаването "Тази сутрин" министър Красен Кралев.
 
"Имаме вътрешно преструктуриране на бюджета. Приоритет ще имат тези федерации, които са в добра кондиция в момента, работят най-усилено и имат най-сериозни резултати. В първа и втора група сме обособили 14 спорта. Критериите при първите са да имат медали от последните олимпийски игри и медал от последното световно първенство, а за втора група изискването е 4-8-мо място", разказа за промените министърът.
 
Кралев все пак увери, че на всички федерации ще се помага, но няма да се отчита дейността им в миналото, а само в последните години. "Не може да лежиш на стара слава, че преди 20 години си печелил медали, а в момента да нямаш резултати. Има и федерации, които са в лошо състояние, въпреки че са печелили много златни медали от световни и европейски първенства през годините, но в момента са в криза. Ще помагаме на всички да я преодолеят, защото имаме много сериозни кадри", каза още той.
 
Към отличниците – художествена гимнастика, бокс, борба, вдигане на щанги, волейбол, лека атлетика, тази година ще се присъедини и олимпийското таекуондо. До сега този спорт беше в 4-а група за финансиране, където се намираха социално-значимите дисциплини. След бронза на Владимир Далаклиев от световното първенство в Южна Корея преди няколко месеца обаче, таекуондото вече ще е една от федерациите с приоритетно финансиране.
 
„Това е спортът, който тази година донесе медал на България от световно първенство. И веднага влезе в първа група за приоритетно финансиране, заяви Кралев.
 
Министърът разкри, че след приемането на бюджета, финансите в министерството ще се увеличат с 5-7%.
 
"Всяка година бюджетът се увеличава в порядъка 5-7%. Имаме повече пари и тази година. И това не е окончателният ни бюджет, тъй като напоследък той се увеличава с постановление от Министерския съвет, като средствата отиват за спортна инфраструктура и домакинства.
 
Изцяло 2 303 000 лв., които са от увеличението, отиват във връзка с вдигането на минималната работна заплата. 512 000 лв. пък ще бъдат похарчени за увеличение на пожизнените премии за олимпийските медалисти. Бюджетът е добър, въпреки че публичните средства за спорт са недостатъчни", категоричен е той.
 
Новият закон за спорта се очаква да бъде гласуван през декември и да влезе в сила през февруари. 
 
"Новият закон за спорта ще дефинира доста понятия, ще сложи ред в много сфери, в които до сега не сме успявали. Даваме възможност всеки един спортен клуб да бъде не само сдружение с нестопанска цел, а всякакъв вид капиталово дружество. Можеш да избираш дали да получаваш държавна помощ или да си капиталово дружество. За първи път дефинираме понятията "спортни услуги" и "треньорски услуги".
 
Това включва и фитнесите - всяко спортно дружество е задължено да наема кадри със съответния спортен лиценз. До сега не бяха регламентирани тези отношения и знаете колко проблеми сме имали във фитнесите, колко съмнения има за качеството на треньорските услуги. Не може да рискуваме здравето на хората", заяви Кралев.

 

Спортното министерство не дава стадионите "Септември" и "Юнак" на Столична община

Вижте официалната позиция на ММС

Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки