Сензациите в пресата: 50 бона за Роланд на месец

Променят концесията на „Лудогорец Арена”

Сензациите в пресата: 50 бона за Роланд на месец
Най-интересното от българския печат за днес, 30 ноември:
 
„България днес”: 50 бона за Роланд на месец
 
Новото попълнение на ЦСКА Роланд Алберг е на път да разбуни духовете в съблекалнята на „Армията“ с огромната си заплата. Според неофициална информация холандецът ще получава огромните за българските стандарти 50 000 лева на месец. А средно заплатите при „червените“ са между 10 и 15 хил. лева месечно. Договорът на Алберг влиза в сила от 1 януари и е за срок от 2 години, което означава, че халфът ще прибере над 1 млн. лева за престоя си на „Армията“. ЦСКА направи удар с привличането на холандеца и успя да го вземе без трансферна сума, след като изтече договорът му с американския „Филаделфия“. За сметка на това „червените“ ще трябва да му плащат доста солидна заплата и ще го направят №1 по възнаграждение сред футболистите. Алберг ще прибира около 3 пъти повече пари от голямата звезда на отбора - Фернандо Каранга, чиято заплата е в порядъка на 15-20 хил. лева. Бразилецът дойде от скромен клуб в родината си и никой не е очаквал от него да се превърне в голова машина. При Алберт ситуацията е различна. Той е доказан играч с куп мачове в елита на Холандия и американското първенство. Във Филаделфия неговата заплата е била 400 000 долара на година, като според някои щатски медии той ще взима дори повече в ЦСКА. Халфът е отказал да намали възнаграждението си и именно по тази причина не е преподписал договора си с американците.
 
Алберг вече тренира с ЦСКА, като „червените“ имат огромни надежди той да се превърне в следващата звезда в отбора. Отзивите за играта на холандеца са повече от добри, а проблемите в кариерата му до момента са свързани с дисциплината му. В отбора на Гриша Ганчев обаче нарушаването на клубния правилник се наказва сериозно и шефовете ще държат Роланд изкъсо.
 
„Тема спорт”: Променят концесията на „Лудогорец Арена”
 
Договорът за концесията за реконструкцията и модернизацията на стадион "Лудогорец Арена" ще бъде променен, става ясно от докладната записка на кмета Валентин Василев, която е внесена по извънредния способ в дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет. Изменението е по предложение на концесионера ПФК Лудогорец 1945 ЕАД. То включва промяна на последователността на изпълнение на строително-ремонтните работи в секторите А и Г. Според действащия договор сектор А трябва да бъде реконструиран и модернизиран в рамките на първите 5 години от срока на концесията, а сектор Г - през следващите 5 години. В писмото на изпълнителния директор на клуба Ангел Петричев до Община Разград се уточнява, че необходимостта от тази промяна се обосновава от изискванията на УЕФА за инфраструктурни критерии на стадионите и наредбите, регламентиращи отделните турнири, организирани от УЕФА. Към настоящия момент секторът на гости – Г се явява непригоден за настаняване на фенове на гостуващите отбори по време на футболни срещи от Шампионската лига и Лига Европа.
 
"Промяната в последователността на дейностите по извършване на реконструкцията и модернизацията на секторите няма да доведе до неизпълнение на задължението на концесионера за срок от 10 години да направи предвидените в концесионния договор инвестиции в общ размер на 18 500 000 лева", уверяват от Лудогорец.
 
Спешната необходимост първо да бъде завършен сектор Г се налага, тъй като в момента той е затворен по предписание на УЕФА. Поради това домакините са принудени да настаняват феновете на гостуващите отбори в сектор А, което намалява капацитета му за други зрители. След реконструкцията на сектор Г преди сектор А значително ще се увеличи капацитетът на самия стадион с около 2300 места.
От Лудогорец обобщават, че ако първо се започне със сектор А, заради изискванията на УЕФА клубът няма да може да провежда футболни срещи от евротурнирите в Разград. Очаква се ремонтът на сектора за гости да започне в началото на 2018-а.
 
„Тема спорт”: Густаво Кулма отива в шампиона на Колумбия
 
Медии в Колумбия съобщиха вчера, че крилото на ЦСКА Густаво Кулма ще има нов отбор от началото на 2018 г. Според публикациите в страната местният шампион от етап Клаусура Атлетико Жуниор вече се е разбрал с армейците и Кулма може да се счита за негов футболист. Подробности около сделката не се споменават, но ако в действителност двата клуба са стигнали до споразумение, ЦСКА ще получи трансферна сума за правата на Кулма. Според приближени на играча обаче е по-вероятно той да напусне през лятото, а не в началото на новата година. 24-годишното крило преподписа с клуба преди два месеца, като контрактът му изтича през 2021 г. Към Кулма имаше многократно интерес и запитвания, откакто премина в ЦСКА през лятото на 2016-а. Колумбийският Милионариос преговаряше с армейците да вземе под наем играча, но те не се съгласиха да го пуснат. 
 
Интересно е да се отбележи, че в Атлетико Жуниор, където Кулма може да заиграе, има бивш футболист на ЦСКА - Рафа Перес. Централният защитник разтрогна през месец май с червените, още преди края на първенството, и се прибра в родината си Колумбия. Перес играе редовно в новия си тим, като е записал 14 мача, всичките като титуляр, и 1 гол този сезон. За последно е взел участие при равенството 0:0 с Америка де Кали на 28 ноември в последен кръг от първенството. Атлетико Жуниор спечели Оспорвана битка с още 3 отбора за титлата от етап Клаусура.
 
„24 часа”: Пратиха и македонец в Лудогорец
 
Шампионът Лудогорец ще привлече халфа на Вардар (Скопие) и националния отбор на Македония Бобан Николов, твърдят местни медии. Според изданията лидерът в нашенската първа лига е готов да плати 700 000 евро, за да притежава 23-годишния полузащитник. Очаква се представители на клуба от Разград да пътуват до Скопие на 7 декември, за да го гледат на живо в мача от Лига Европа срещу шведския Розенборг. Бобан Николов има записани 6 мача за националния на Македония с 1 гол, а за Вардар от 2015 година досега е изиграл 62 мача и е вкарал 8 гола. Започнал е в юношеските си години в академията на легендарния Георге Хаджи в Румъния, след което рита във Васлуй.
Контузените Марселиньо и Рафаел Форстер, който е с подуто коляно, и наказаният Върджил Мисиджан отпадат от сметките на Димитър Димитров за днешното гостуване на „Верея“ от 15:00 часа. Тримата останаха да тренират по индивидуална програма в Разград. В последния момент ще стане ясно дали Абел Анисе ще рита заради болежки в глезена, или Херо ще го пази за важния мач с Хофенхайм на 7 декември. Бразилецът Вандерсон свали шината от ръката си, с която тренираше и риташе в последния месец, и вече е напълно готов, въпреки че игра и с нея без особени проблеми.
 
„Тема спорт”: Румънец от Берое аут до края на сезона
 
Нападателят на Берое Драгош Фърчулеску ще отсъства от терените минимум пет месеца. Румънският футболист има скъсани връзки на дясното коляно. 28-годишният Фърчулеску получи контузията в коляното при победата с 2:0 срещу Славия. Той очаква още едно лекарско мнение преди окончателно да стане ясно дали ще се подложи на операция. Хирургическата интервенция поне към момента изглежда неизбежна, а футболистът ще пропусне голяма част от пролетния полусезон. Вероятността играчът да се върне на терена до края на сезона е малка. Румънецът дойде в Берое през лятото заедно със сънародника си Серджиу Негруц. С оглед дългото отсъствие на Фърчулеску спортно-техническият щаб на заралии планира привличането на негов заместник. Опция е друг чужденец, чието име засега се пази в тайна. Зимната селекция на зелените няма да е мащабна, като ще включва най-много две, три попълнения. Приоритет е намирането на краен защитник, крило и вътрешен халф.
В най-скоро време програмата за зимната подготовка се очаква да е окончателно ясна. Берое най-вероятно ще се събере за първа тренировка на 8 януари. Възможно е това да стане и на 5 януари. Планират се лагер в Турция, като неговата продължителност ще зависи от метеорологичните условия у нас.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки