Министър Кралев с награда от Българската федерация по бадминтон

"Освен с успехите на нашите състезатели зад граница, бадминтонът е фундаментален и за развитието на масовия спорт", каза той

Министър Кралев с награда от Българската федерация по бадминтон

 Министърът на младежта и спорта Красен Кралев бе награден от президента на Българската федерация по бадминтон Пюзант Касабян по повод 50-ата годишнина на този спорт у нас и за заслугите си към неговото развитие. Министърът бе удостоен с медал за особени заслуги, диплома, ръчно изработената значка за 50 години бадминтон и юбилейна купа.

„Бадминтонът е един от най-бързо развиващите се спортове в България и аз съм изключително доволен от начина, по който работим с федерацията през последните 3 години. Освен с успехите на нашите състезатели зад граница, бадминтонът е фундаментален и за развитието на масовия спорт, защото е лесно достъпен, практикува се от всички възрасти и цялото семейство“, заяви Кралев.

Министърът акцентира и върху факта, че в този спорт вече има интерес и от частни инвеститори, които изграждат съоръжения за практикуването му.

„Това дава добри възможности за всички елитни състезатели и любителите да се занимават с любимия спорт. Неслучайно заедно с федерацията стартирахме програмата „Децата и бадминтона“, която беше финансирана от министерството с 50 хил. лв. и по която обхванахме над 1200 ученици. Ние сме много доволни от резултатите и ще продължим да финансираме тази програма. Защото тук парите са си на мястото и много от директорите в училищата, с които работим, изразиха задоволството си от начина, по който се работи и от интереса на децата“, допълни министърът.

Красен Кралев отбеляза също, че от влизането на бадминтона в олимпийската програма, ние имаме неизменно участници на Олимпийски игри

„Смело мога да кажа, че сме една от трите водещи нации в европейския бадминтон и съм сигурен, че винаги ще имаме достойно присъствие на европейско ниво. На световни първенства и Олимпиади е много по-сложно, защото азиатците доминират в този спорт, но защо пък да не ги изненадаме“, завърши Кралев.

Президентът на Българската федерация по бадминтон Пюзант Касабян разказа част от историята на своя спорт и за първата проява на територията на България, която е на 23 декември 1967 година.

„Благодаря на министър Кралев, че прие да бъде патрон на 50-годишния ни юбилей. Най-значимото събитие през тази година беше домакинството на сесията на Борда и Управителните органи на Европейската бадминтон конфедерация, по време на която европейският бадминтон усети грижата на ММС за нашия спорт. Много важна е и подкрепата, която получаваме за програмата „Децата и бадминтона“, която е ключова за намиране и развитие на младите кадри“, каза Касабян.

Генералният секретар на федерацията Володя Златев пък обяви, че в следствие на подписания през 2016 г. меморандум за сътрудничество в областта на спорта между Министерството на младежта и спорта на България и министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония, родната централа е парафирала четиригодишен договор за Олимпийска подготовка на най-високо ниво в Окаяма, по силата на който българските бадминтонисти ще се готвят всяка година в Страната на изгряващото слънце.

По време на церемонията награди получиха и медиите, които имат принос за популяризирането на българския бадминтон.

Шансът за нова олимпийска квота в гребането още е жив

Кристиан Василев на финал на квалификацията в Унгария

Хиляди полицаи пазят олимпийския огън

Вижте подробности

Боряна Калейн е втора в многобоя след първия ден на СК в Ташкент (ВИДЕО)

Никол Тодорова заема 17-а позиция

Спортното министерство не дава стадионите "Септември" и "Юнак" на Столична община

Вижте официалната позиция на ММС

Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки