Хиляди спортуваха и празнуваха в планината със София2018

Жаждата за спорт се оказа по-силна от снежната виелица на Витоша

Хиляди спортуваха и празнуваха в планината със София2018

Хиляди столичани и гости на София се събраха край х. Алеко в съботната сутрин за да отбележат Световния ден на снега с емоциите на Витоша Зимен Фест.

Желанието за спорт и активна почивка се оказаха по-силни от снежната виелица и студа сковал през целия ден планината. Зимният празник се организира за трета поредна година по идея на София – Европейска столица на спорта и с него инициативата стартира годишната си програма за 2018 г. Районът около хижата се оказа тесен да побере многото желаещи да се включат в отделните състезания, викторини, забавни игри и надпревари.

„Витоша Зимен фест е една от многото инициативи, които се развива под знака на „София – Европейска столица на спорта“ и този празник е нов повод да излезем в планината на въздух, сред природата, сред красота, спокойствието и чистия въздух на това уникално богатство, каквото представлява Витоша. Радващо е, че тези спортуващи и радващи се на снега млади хора стават все повече и повече. Добре е по-често да има подобни празници за да може повече хора и по-често да се докосват до красотите на планината. Това е и причината да се стремим инициатива „София – Европейска столица на спорта“ да продължи и след 2018 г. С този празник отправяме послание към всички: нека пазим и стопанисваме разумно уникалната планина край София. Тя е богатство не само за нашата столица, но и за България,“ с тези думи евродепутатът Андрей Ковачев поздрави присъстващите преди да отличи част от призьорите. Сред тези, които връчваха наградите бяха още Анатоли Илиев, организационен секретар на София2018, общинският съветник Стефан Марков и бронзовата медалистка по художествена гимнастика от Рио2016 Християна Тодорова, която е лице на инициативата София – Европейска столица на спорта.

Първи стартираха ски-алпинистите, трасето се виеше от финала на пистата Витошко лале до горната част на Стената. Шампион при мъжете е Слави Асенов, пред миналогодишния победител Георги Радев, трети е Светослав Терзийски. При жените най-бърза бе шампионката от последното издание на Обиколката на Витоша Мария Николова, втора е Михаела Георгиева, а трета Петя Тотева.

Празникът продължи с паралелен слалом, в който участваха над 200 деца, които в момента са обучават във всички школи от Сдружението на ски и борд училищата на Витоша. Демонстративните спускания бяха под зорките погледи на ски-училите, а оспорваните двубои предизвикаха много емоции покрай трасето. Всеки победител в отделните двойки получаваше награда, а веднага след финала децата се включваха в зоната с атракции, където специално обучени аниматори им помагаха в конкурсите за направа на снежни фигури, за най-атрактивна визия, за най-голяма снежна топка, „търсене на съкровища“ под снега и др.

В края на програмата бяха и двете най-динамични надпревари. Ски-бегачите сътвориха атрактивно шоу, отлично подготвеното трасе се виеше около хижа Алеко, което се случва за втори път в историята. Участниците в спринтовите гонки бяха аплодирани от няколко стотин зрители край пистата. Победителка при жените бе участничката в олимпийския отбор на България Теодора Малчева от Амбарица Троян, втора е Валентина Димитрова от Сапарева баня, пред съотборничката си Десислава Джоджарова. При мъжете най-бърз бе Даниел Петков от Сапарева баня, втори е Борис Йосифов от НСА Сивен, а с бронза е Красимир Атанасов.

За втори път в България зрителите видяха на живо спускания с велосипеди по сняг за време, превърнали се в най-голямата атракция на Феста. Трасето със старт пред х. Алеко бе дълго 800 метра с множество виражи, скокове и възможности за трикове, а финалът бе пред долна станция на Романския лифт. Въпреки недостатачния на места сняг най-добрите български състезатели показаха завидни умения и превърнаха спусканията в едно истинско шоу. Големият шампион бе Николай Герогиев, изпреварил с 4 сек. Росен Ковачев, трети е Иван Кобуров. При жените най-бърза бе Изабела Янкова, при юношите до 17 г. Александър Георев, а при ветераните над 30 г. Милан Димов.

Организатори на феста, наред с Фондация София – Европейска столица на спорта, са Столична Община, БФ ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон”, Консепт Криейтив, Сдружението на "Витошките ски и сноуборд училища", Българска федерация по катерене и алпинизъм, съобщава www.sofia2018.bg.

„Деня на снега се чества в 46 държави и е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставят Глобалната инициатива се организира за шести път и обединява 478 празнични, спортни и забавни събитията в световноизвестни зимни центрове. Целта е да се мотивират децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат зимните спортове и забавления. Тази зима очакваните участници са общо над 800 000, радваме се, че чрез София – Европейска столица на спорта можем да осигурим още възможности за спорт и туризъм сред планината и да видим толкова много хора сред природата,“ заяви Анатоли Илиев, организационен секретар на София2018 и член на Управителния борд на ACES EUROPA.

Тазгодишният Витоша Зимен Фест отново предостави на всички незабравими срещи със зимните спортове с мотото на Световния ден на снега „Открий, забавлявай се, изживей“. Раздадени бяха и много предметни награди, децата бяха зарадвани с десетки призове.

ФИС няма да признае за световен рекорд скока на Кобаяши от 291 метра

Японецът направи невероятното постижение на специално изградена за събитието шанца

Лас Вегас записа втори успех над Далас в плейофите на НХЛ

Вижте подробности

Министър Глушков поздрави БФ ски за 100-годишнината

Имате всички основания да посрещнете празника с удовлетворение и гордост

БФСки тържествено отбеляза 100-годишния си юбилей

Министърът на спорта Георги Глушков също награди Цеко Миневс почетен плакет

Александър Георгиев блести с 27 спасявания за Аваланч

Вратарят изигра ключова роля за успеха с 5:2 над Джетс

ОБЗОР: Алекс Георгиев инкасира 7 гола в плейофите (ВИДЕО)

Вижте всички резултати от НХЛ

Каролина и Бостън започнаха с домакински победи плейофите в НХЛ

Вижте подробности

Яромир Ягър с нов рекорд

Вижте подробности

Резултатите в НХЛ

Ето как приключиха битките на леда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки