Сензациите в пресата: Етър привлече пробван от Арсенал

Димитър Пиргов се разбра с Ботев, Тестове определят бъдещето на Укра в ЦСКА

Сензациите в пресата: Етър привлече пробван от Арсенал
Най-интересните теми от българския печат за днес, 18 януари
 
„Тема спорт”: Тестове определят бъдещето на Укра в ЦСКА 
 
Крилото Андре Монтейро-Укра, който се присъедини към ЦСКА в началото на тази седмица, ще се нуждае поне от месец, за да е напълно готов за игра, разбра "Тема Спорт". Той е претърпял операция на скъсани връзки на коляното през юли и все още не е възстановен на 100%. Укра се включва пълноценно във физическите тренировки на ЦСКА, но не и в колективните такива с топка като двустранни игри. Щабът не иска да натоварва излишно португалеца, за да не доведе до ново отключване на травмата в коляното му. 29-годишният Укра е преминал част от тестовете, а в началото на следващата седмица му предстоят още такива. Той ще бъде прегледан в специализирана клиника, след като отборът се завърне в Coфия. Именно тези тестове ще дадат категоричен отговор дали португалецът ще подпише с ЦСКА. Ако армейцитe преценят, че възстановяването ще му отнеме още дълго време, то те ще се откажат от ангажирането му. Укра със сигурност няма да играе в контролата с Вихрен в събота, а най-вероятно, дори и да парафира, ще пропусне и спарингите в Испания.
ЦСКА се прибира в София в късния следобед в събота след контролата с Вихрен. Неделя и понеделник ще са почивни за почти всички футболисти освен Каранга, а във вторник тимът лети за Марбея. 
В началото на следващата седмица се очаква бразилският голмайстор на армейците да бъде награден за Играч на месец декември. Той е спечелил редовната анкета на пресклуб "България". Червените имат и приз за Отбор на декември, който ще бъде получен от треньора Стамен Белчев, но още не е уточнен ден за награждаването.
 
„Тема спорт”: Етър привлече пробван от Арсенал
 
Етър привлече 23-годишния черногорец Велко Батрович. Играчът премина прегледи в късния следобед вчера и малко по-късно парафира за сезон и половина. Батрович действа като офанзивен халф, а може да бъде използван и по двата фланга на атаката. Той е роден на 5 март 1994 г. в Подгорица. Юноша е на местния Бубамара. Интересното е, че докато е част от този клуб, той е поискан от Арсен Венгер в Арсенал. Батрович отива на проби при артилеристите през 2009 г., но не остава в академията им.
"Опитаха се да ме картотекират, но възникна проблем, защото Черна гора не е част от Европейския съюз. Бях под 18 години и затова беше невъзможно да остана. Тренирах с втория отбор на Арсенал. Когато бях в полския Видзев, ме наричаха "Новия Меси", но нямах късмет да покажа пълните си качества", каза Батрович пред сайта на Етър.
През 2009 г. в различни медии се появява информация, че освен на Арсенал той е привлякъл вниманието и на други европейски грандове, сред които Милан, Атлетико Мадрид и Олимпиакос. Батрович обаче не отговаря на големите очаквания. През 2010 г. става част от школата на Партизан Белград, но се задържа за кратко. Прави дебют в мъжкия футбол прави през май 2011 г. за черногорския Зета Голубовци. Следва добър престой в полския Видзев Лодз - от лятото на 2011-а до 2015-а, като записва 35 мача и 1 гол в елита, както и още 23 срещи и 3 гола във втора дивизия.
Следва трансфер в елитния словенски Заврч, като сезон 2015/16 г. е най-успешният на Батрович - 25 мача и 6 гола. После е взет от Домжале (10 мача), с който печели купата през 2017 г. През есента е бил собственост на друг елитен словенски тим - Кръшко. За него играе само 4 пъти, като за последно е бил на терена на 3 декември - 90 минути при 3:1 над Целие. През 2013 и 2016 г. е записал 2 срещи за младежкия национален отбор на Черна гора.
 
„Тема спорт”: Димитър Пиргов се разбра с Ботев
 
Вчера Димитър Пиргов е бил в Коматево. Той е имал среща с ръководството на Ботев, като е уточнил личните си условия. Остава само от клуба да се разберат с Левски. Пиргов има договор със сините до лятото и от там са категорични, че ще се разделят с него по-рано само срещу трансферна сума. В момента той е свободен да преговаря с всеки клуб и от юни да премине като свободен агент. Ботев обаче усилено търси нов централен защитник, който да подсили тима още сега и да оформи двойка с Димов. Любопитното е, че братът на Димитър Пиргов - Илко, в момента е вратар на другия пловдивски тим - Локомотив. Развитие около бъдещето на бранителя се очаква в близките дни.
 
„Меридиан мач”: Локо (Пд) се договори с национал на Нигерия
 
Докато кликата на недоволните около „Лаута" не спира да залива с критики и директни нападки треньора и ръководството на Локо (Пд), от клуба са на път да реализират впечатляващ трансфер, на който могат да завидят доста от отборите в Първа лига. Изпълнителният директор Венко Рахталиев пътува до Мароко, където в момента се провежда първенството на африканските нации, и се договори с централния защитник на Нигерия Стивън Езе. Той ще пристигне на „Лаута" веднага след като „суперорлите" прекратят участието си в надпреварата. Тимът, селектиран от германеца Гернот Poop, направи 0:0 в първия си мач на турнира срещу Руанда, като Езе бе титуляр и уцели греда. Първенството има за цел да популяризира африканския футбол и в отборите са включени само играчи, родени на Черния континент, които все още защитават цветовете на клубове в своите родини.
Езе е роден през 1994 година и впечатлява с ръста си - 198 см. Локо (Пд) ще е първият му клуб в Европа, но преди време към него интерес е проявявал и израелският Ашдод. В Нигерия Стивън е започнал кариерата си в Лоби Старс, а след това е продължил в Съншайн Старс, откъдето Левски привлече Бабатунде Адениджи. 
 
„Тема спорт”: Верея чака вратар от чужбина, привлича и централен защитник
 
Верея очаква вратар от чужбина, който да подсили тима. Както е известно, титулярят от есента - Георги Аргилашки подписа с Берое. Наставникът Благомир Митрев вече е дал зелена светлина за привличането на страж. Става въпрос за футболист от африкански произход. Той ще дойде като свободен агент и най-вероятно няма да минава проби. Верея ще вземе и централен защитник. Това е другият приоритетен пост в зимната селекция. Опция за него също е играч от чужбина, но има и вариант от България. На наставника Благо Митрев е бил предложен Пламен Николов. Той бе освободен изненадващо от Локомотив Пловдив на 10 януари. Както е известно, във вторник лъвовете продадоха на Черно море централния бранител Мирослав Енчев. На "Тича" премина и крилото Мехди Фенуш.
Днес старозагорци ще изиграят първата си контрола. Съперник в нея ще е Етър. Мачът е в Мъглиж. Дебют срещу доскорошния си тим се очаква да направи Веселин Минев. Той бе освободен от "Ивайло", след като се оказа ненужен на главния мениджър Красимир Балъков. На Верея предстои и лагер в Турция.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки