Млад талант на Берое: Трябва честност във футбола

Александър Тончев е поредният юноша на "зелените", който гостува в предаването “Млади таланти” по радио Beroe Online. Вратарят на старшата възраст е роден на 6 февруари 1990 година в Стара Загора. Какво мисли възпитаникът на Борис Киров за своя пост, какви качества трябва да притежава един вратар в съвременния футбол, какво е мнението му за базата, съперниците на старшата възраст в зона Бургас, какво мисли за мъжкият състав на Берое, дублиращата група и т.н. ще разберете в специалното интервю което даде стражът за Beroe Online.

Млад талант на Берое: Трябва честност във футбола

Александър Тончев е поредният юноша на "зелените", който гостува в предаването “Млади таланти” по радио Beroe Online. Вратарят на старшата възраст е роден на 6 февруари 1990 година в Стара Загора. Какво мисли възпитаникът на Борис Киров за своя пост, какви качества трябва да притежава един вратар в съвременния футбол, какво е мнението му за базата, съперниците на старшата възраст в зона Бургас, какво мисли за мъжкият състав на Берое, дублиращата група и т.н. ще разберете в специалното интервю което даде стражът за Beroe Online.

- Представи се с няколко думи?
- Казвам се Александър Тончев. Играя в юношите старша възраст на Берое вече трета година. Треньор ми е Борис Киров. Очаквам да се класираме колкото се може по-напред, като най-добре да стигнем финал.
- Няколко думи за вратарският пост? Казват, че добрият вратар е половин отбор.
- Да, така е. Когато един вратар е стабилен наистина е половин отбор и всичките му съотборници са спокойни. Общо взето един отбор тръгва от вратаря – когато има добър вратар, целият отбор е спокоен.
- Същевременно това е най-неблагодарният пост във футбола и грешките на вратарите се помнят дълго време...
- Да, това е така. Когато един вратар прави добри мачове всички го харесват и обичат, а когато направи серия от грешки става най-омразният на феновете и може да се каже, че им пада малко в очите.
- За вратарите казват, че са малко луди в добрият смисъл на думата, пердета. Ти споделяш ли тази наложила се тенденция?
- Да. Даже е добре да си перде както се казва. Щом е вратар, то няма какъв друг да е.
- Няколко думи за това как комуникираш със защитата пред теб. От теб се очаква да нареждаш момчетата в отбрана, да им подсказваш...
- В модерният футбол това е много важно качество на вратаря, да може да комуникира добре със защитата, да ги насочва. В сегашният футбол това е най-важното за вратаря – заставането и комуникирането.
- Какво мислиш за третият вратар на Берое Николай Митев?
- Доста добро момче е. С него сме в добри взаимоотношения и се радвам за него. Надявам се да пробие в мъжкия футбол.
- Няколко думи за групата в която е Берое и как виждаш конкуренцията на останалите тимове?
- Участваме в зона Бургас с добри отбори като Нафтекс, Черноморец и Сливен. Общо взето ние и тези три отбора сме лидерите в групата. Останалите отбори са доста по-слаби. Надявам се да завършим най-малко втори, за да се класираме директно за елиминациите.
- Няколко думи за изминалите три кръга от подновяването на шампионата в първенството на юношите старша възраст?
- В първият кръг гостувахме на Сливен където завършихме 1:1. Съдийството в този мач беше много лошо, но успяхме да изравним в последната минута. Вторият двубой бе със състава на Ямбол, които доста отстъпваха от нас и заслужено ги победихме 5:0 в Стара Загора. След това завършихме 1:1 като гости на Нафтекс. Можехме да ги победим, но така се получи. Разменихме си по едно полувреме – през първото доминирахме ние, а през втората част те стояха по-добре на терена.
- Освен добър рефлекс какво друго качество трябва да притежава един вратар, за да бъде наистина на висота?
- Най-вече правилно пласиране и винаги да знае къде се намира под рамката на вратата. Комуникацията също е много важна, както и да играе добре с крака. Също така да може да играе и извън пеналта.
- Много твои колеги увисват при статичните положения. Ти успяваш ли да подобриш този елемент от играта си?
- Да, точно в България това е най-големият проблем за вратарите. Старая се да изчистя това в играта си, но времето ще покаже.
- Имаш ли идоли сред големите вратари от България и чужбина?
- В чужбина симпатизирах на Оливър Кан, но той вече се отказа от футбола. Сега ми харесва Икер Касияс. От България симпатизирам на Гошо Петков.
- В Берое има известна вратарска криза. Не знам твоето наблюдение дали е същото, но Пламен Петров и Даниел Белчев не са много убедителни…
- Да, това е така. Аз лично симпатизирам повече на Пламен Петров. Неговата игра ми допада повече, а и той е по млад от Белчев.
- Казват, че един вратар се изгражда като готов когато навърши 28 години. Какво е твоето мнение по този въпрос? Кога един вратар може да има самочувствие на такъв?
- Това е така. Един вратар колкото по-голям става натрупва повече опит и рутина. Но има вратари, които още на 20-21 годишна възраст играят на много високо професионално ниво.
- Един пример за такъв вратар?
- Примерно вратаря на ЦСКА (Москва) Акинфеев. Също така и Касияс.
- Наложило се е мнението, че за всеки гол основна вина носи вратаря. Споделяш ли го?
- Не. Няма как да го споделям, защото има много ситуации в които вратаря няма какво друго да направи. Но щом топката е във вратата и вратаря носи някаква вина. Той затова е на вратата да я пази.
- А дузпите? Имаш ли твоя тайна за улавяне на дузпи или разчиташ повече на шанса?
- Аз си имам своя логика. Предварително си избирам ъгъл, никога не гледам играча как се засилва и как застава. В повечето случаи това не ми изиграва лош шанс.
- Много от твоите колеги са и голмайстори. Такъв е Димитър Иванков, а в не далечното минало Чилаверт. Какво мислиш за това?
- Това, че е вратар е без значение. Не е казано, че като е вратар не може да изпълнява пряк свободни удари и дузпи. Аз също съм изпълнявал дузпи и съм вкарвал.
- Самият ти имаш ли попадение в шампионатен двубой?
- В официален мач не, но съм вкарвал в турнири. Имам три гола от четири изпълнени дузпи.
- При пряк свободните удари практиката е такава – единият ъгъл го пази вратаря, а другият стената. При такива положения до колко разчиташ на хората пред теб и до колко сам трябва да се подсигуриш?
- При такива положения най-важно е стената да не мърда, да я построиш правилно и най-важното да няма разделяне. Защото много честа практика е стената да се раздели и топката да премине през стената. В такива случай пак обвиняват вратаря, че той е виновен.
- Имаш наблюдение върху школата на Берое. Може ли да се твърди, че има израстване на възпитаниците на школата и може ли след време те да попаднат в мъжкият отбор?
- Както казах съм трета година в Берое. Особено тази година се наблюдава едно подобрение като база, екипировка, отношение на мъжкият състав към юношеската школа. Има много добри момчета. Кой ще попадне в мъжкият отбор го решават треньорите. Общо взето отбора се развива в правилна насока.
- Вярваш ли, че имате сили за медал и не се ли опасяваш, че може да има странични фактори като некоректно съдийство, които да ви попречат да постигнете целите си?
- Вярвам, че можем да постигнем успех в републиканското първенство през тази година. Особено срещу по-големите отбори съдийството доста често е фактор, но когато един отбор играе добре съдията трудно може да му попречи. Да се надяваме, че ще имаме късмет през този сезон и да постигнем нещо повече от миналата година.
- Сам спомена, че срещу Сливен е имало некоректно съдийство...
- Да. За Сливен това е редовна практика, срещу тях е нещо нормално и ние сме свикнали, но понякога съдиите просто прекаляват.
- Доста от отборите разчитат на вратари от чужбина. Какво е мнението ти по този въпрос?
- Така е. Вратарският пост е доста специфичен. При него се иска малко повече време. Когато един вратар дебютира с добър мач е по-спокоен, а когато не се справи толкова добре психиката му не е същата. Трябва повече изчакване от треньорите, за да може един вратар да се изгражда все повече и повече.
- В Берое винаги е имало добри вратари като се започне от Тодор Кръстев, Петко Олимпиев, Найденов – Палаврата... Няколко думи за момчетата които сте сега в школата, защото не е далеч момента в който на вас ще се разчита? Почти е сигурно, че Белчев няма да продължи кариерата си в Берое, рано или късно ще бъде отпратен. Готови ли сте вие да заемете своето място под рамката?
- Да. В школата има доста добри момчета. На който се гласува доверие и бъде качен в мъжкият отбор трябва да даде всичко от себе си, за да може да попадне за постоянно в първият състав и ако напред му се даде възможност трябва да я грабва и да показва най-доброто от себе си.
- Имате щастието в момента в щаба на Берое да е Ивко Ганчев – вратаря на шампионския отбор. До колко той ви е полезен със съвети и дава ли ви напътствия за развитието ви?
- Ивко Ганчев е бил голям вратар, а в момента е помощник треньор на мъжете. Неговите съвети са много полезни за един млад вратар, защото той е натрупал рутина, видял е много във футбола и каквото той каже със сигурност ще е плюс за един вратар.
- Защо вратарите трудно осъществяват трансфери в чужбина?
- Не знам, не мога да си обясня това нещо. Явно в България няма толкова добри вратари.
- Но в националният отбор единственият пост на който има реална конкуренция е вратарският?
- Наистина двамата вратари в националният отбор са на много добро ниво и всеки който попадне в титулярният състав може да е спокоен. Иванков и Петков са много добри вратари, което е много добре.
- Сам спомена, че за вратаря е много важно и добрата игра с крака. Очаква се от вас да бъдете и по технични, много често да изнасяте топката, понякога да финтирате противник. Готов ли си за новите предизвикателства които предлага футболната игра?
- В Европа се забелязва, че вратаря не е само вратар, той е и последен човек и при него е много важна играта с крака, защото той организира атаки, от него тръгва цялата игра. Ако един вратар играе добре с крака той по всяко време може да даде както голов пас, така и подаване за контраатака.
- Следиш ли мачовете на мъжкият отбор в Източната "Б" група и как оценяваш представянето им до момента?
- Да, гледам всеки мач на Берое когато имам възможност. Смятам, че Берое е с класа над всички останали отбори в Източната "Б" група и според мен отбора има заслужено място в "А" група и не трябва да влиза и да изпада, а да има по-трайно присъствие в майсторската група.
- Според теб през лятото ще бъде ли потърсен нов вратар или треньорското ръководство ще заложи на конкуриращите се в момента играчи?
- Според мен ако Берое влезе в "А" група със сигурност ще има нов вратар, който ще е по опитен и няма да е от по младите.
- Мнението ти за Беконо? Публиката на Берое много го обичаше, тук бе основна фигура, но в ЦСКА му е по трудно. Защо се получи така?
- Наистина когато беше в Берое беше лидер на отбора. Във времето в което бе тук изнасяше половината мачове на Берое, но явно в големите отбори напрежението е по-голямо и на това отдавам слабите мачове, които той направи.
- Имаш ли качество върху което смяташ, че трябва да поработиш за в бъдеще и такова което ти е основен коз?
- Разбира се, че има неща върху които трябва да работя, все пак съм на 19 години и това е напълно нормално. Трябва да съм малко по сериозен върху тренировъчният процес. Разчитам на доброто си пласиране и добрият рефлекс.
- Все по-близо си до мъжкият футбол. Очакваш ли да получиш шанс за изява в представителният отбор на Берое или първоначално ще бъдеш преотстъпен в някой от по-нискоразрядните тимове от региона?
- Надявам се да попадна в първият тим на Берое, но времето ще покаже. Ако бъда жив и здрав, и тренирам здраво се надявам. Ако нямах желание да играя в мъжкият отбор нямаше да тренирам.
- Защо избра вратарският пост – с течение на обстоятелствата или сам направи своя избор?
- Преди седем години когато започвах да играя футбол не бях вратар, но така се получи, че започнах. На една тренировка се наложи да застана на вратата и взе да ми харесва, и така с течение на обстоятелствата стана всичко.
- А преди да облечеш фланелката с №1 на какъв пост си се изявявал?
- Нямах точен пост, играл съм на всякъде. Това беше в рамките на 2-3 месеца да играя на тази позиция.
- Къде е по трудно – на вратата или на останалите постове?
- На вратата, защото напрежението е по-голямо. Все пак целият отбор разчита на теб, всяка твоя грешка се наказва. Докато полевият играч дори да обърка някоя топка зад него има още хора и разчита на някой друг да поправи грешката му.
- В същото време някой вратари много рядко получават шанс за изява ако в началото не са се преборили за титулярно място?
- Да, това е така. И затова младите вратари много трудно пробиват, защото вероятността да попаднат в титулярният състав е ако всички останали вратари са контузени.
- Какво е мнението ти за публиката на "зелено-белите" и изиграва ли тя ролята си на дванадесетият играч на отбора? Вярваш ли, че след завръщането на Берое в "А" група стадиона ще започне да се пълни?
- Миналата година когато отбора беше в "А" група се видя как целият град се обедини и независимо от трудните моменти подкрепяше отбора. Публиката на Берое е една от най-добрите в България и тя го показва на всеки мач. Сега има отлив на публика, но той е естествен поради причината, че Берое е в "Б" група. При завръщането на отбора в "А" група, нещо в което съм напълно сигурен пак ще се види, че публиката в Стара Загора е една от най-верните и най-много обича своя отбор.
- Много мачове при мъжете не се решават на терена?
- Целият труд на футболистите през седмицата се обезсмисля в такива мачове като ти кажат този мач трябва да го загубиш. Повечето мачове в България се получават точно по този начин. Лошо е, но такъв е българският футбол и затова не можем да стигнем нивото на европейските отбори.
- Не си оптимист, че първенството ще се изчисти от корупцията?
- Надявам се, но не знам точно какви фактори играят. Всеки знае, че има мачове които са нечисти. Да се надяваме за в бъдеще да са все по малко и ако може въобще да ги няма.
- Малко е рано, но къде би могъл да завърши Берое догодина в "А" група?
- Най-малко в средата на класирането, но това зависи от инвестициите и играчите които ще бъдат привлечени в отбора. Колкото повече се инвестира в един отбор толкова повече той подобрява класата си. С новото ръководство Берое има по-добро бъдеще и се надявам най-малко да заеме 8-9 място.
- Мнението ти за дублиращата група? Трябва ли тя да продължи да съществува или трябва да се търси нова форма за изява на младите футболисти?
- Дублираща група е много хубаво нещо, но в тези отбори играят много чужденци които не попадат в мъжкият отбор и малко се обезсмисля, защото много малко отбори разчитат изцяло на юношите си. Но трябва да я има. Ако няма дублираща група трябва да има някакво първенство за тези момчета които свършват със старшата възраст, защото много от тях след напускане на школата свършват с футбола, поради липса на място за развитие.
- Ако ти се наложи да играеш в "Б" или "В" група догодина би ли се съгласил на такъв вариант или задължително ще търсиш скок направо в групата на майсторите?
- При възможност ще гледам колкото си може да е по добър отбора, но по някога се тръгва от по долните дивизии. Нищо не се знае, може да тръгнеш от "Б" група, а след това да преминеш в "А" група. Ако имаш качества няма начин да не те забележат.
- Как ти действа победата и как загубата?
- Победата действа добре на настроението на игра на целият отбор, не само на конкретен футболист. Загубата действа зле защото губиш мотивация. Все пак зависи от кой загубиш, но всяка загуба е тежка. Колкото повече я преживяваш толкова повече си с отбора. Ако не ти пука от загубата не играеш за целият колектив.
- Минавайки през различните възрастови групи може ли да се каже, че с течение на годините се доближавате до майсторството на големите?
- Не може да се каже, че се доближаваш. Но колкото по-голям ставаш толкова повече се изграждаш на поста на който играеш и ставаш все по добър и по добър. Когато имаш условия за развитие съвсем нормално е с течение на годините да се развиваш.
- Пожелай нещо на финал на нашите слушатели, на твоите съотборници и на всички които живеят със "зелено-бялата" магия?
- Да подкрепят повече мъжкият състав на Берое и юношеските формации на тима дори в тежките моменти. На мъжете успешно завръщане догодина в "А" група, а на старшата възраст пожелавам финал.

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Легенда на Спартак Вн с емоционален призив към феновете на тима

Асен Михайлов отправи ясно послание към всички симпатизанти на отбора

„Соколите“ пробват трима чужденци

Те ще тренират няколко дни с тима

Марек призова феновете си за подкрепа

В предстоящия домакински мач от Втора лига срещу Септември (София)

Иван Иванов: В ЦСКА 1948 има много талантливи млади футболисти

"Зарадвах се, когато се отвори тази възможност..."

Павлин Николов обяви бъдещето на Росен Кирилов

Треньорът на отбора ще продължи да бъде на поста си и следващия сезон

Официално: ЦСКА 1948 представи Иван Иванов

Той ще води дубъла, а Алвеша се връща начело на третия отбор

Ясни са съдиите за кръгa във Втора лига

Вижте кой ще свири Марек – Септември (София)

Митов се завръща в Септември

Опитният специалист сменя Иван Гешев

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки