Война в щангите за премията от медала на Милка Манева

Треньорката Кристияна Колева настоява за 46 000 лв., дават й много по-малко

Война в щангите за премията от медала на Милка Манева
Война за разпределението на 96 000 лв. пламна в българските щанги. Това е премията, която Министерството на младежта и спорта (ММС) дава на треньорите на Милка Манева за завоюването на сребърното олимпийско отличие в кат. 63 кг в Лондон 2012.
 
По наредба на ММС треньорите получават премия, равняваща се на 80 процента от тази на самия състезател. Милка Манева ще получи 120 000 лева за среброто си в Лондон, а 80 процента от тази сума са 96 000 лв.
 
Точно те вече са запалили скандала в щангите, който може да стигне много далече. Както е известно, 6 години след приключването на Игрите в английската столица, Манева от пета стана официално втора, след като три състезателки преди нея дадоха положителни допинг проби при повторното тестване от страна на WADA.
 
Така Милка по наредба трябва да получи още 120 хиляди лева премия, защото за сребро в Лондон наградата през 2012-а бе 170 000 лв, а щангистката вече е получила 50 000 за петото си място тогава.
 
Наскоро в интервю за bTV треньорката Кристияна Колева заяви, че чака 46 000 лв. премия за среброто на Милка. Да, но изглежда, че си е правила сметките без кръчмар. „Меридиан Мач" научи, че федерацията по щанги смята да даде доста по-малко на Колева. Говори се за сума от 20 000 лв. или малко по-голяма. Това, естествено, въобще не устройва Колева. Останалите пари ще бъдат разпределени между треньора Иван Иванов, личния наставник на Манева в клуба й в Смолян - Костадин Грозданов, други помощник-треньори в националния, масажисти, физиотерапевти, лекари и др.
 
Разминаването с исканата от Колева сума и тази, която смятат да й дадат, идва от нейния статут на олимпиадата в Лондон. Във ведомости на ММС, брошури на БОК, чекове за премий и други награди Колева се води старши-треньор на жените през 2012 г. Според доклад на УС на федерацията по щанги за олимпийска подготовка за Лондон 2012 обаче Колева е помощник-треньор на Иван Иванов в националния отбор. Това разминаване води до конфликт, който вече е нажежен до червено. Тепърва ще се разплита кой е бил старши-треньор на Манева в Лондон и кой помощник. „Меридиан Мач" дори научи, че може да се стигне до съд, ако страните не се разберат за разпределението на парите.
 
 
От федерацията са бесни на Колева заради медийните й изяви и обявяването в ефир на исканите от нея 46 000 лв. Самата Колева пък се чувства жертва, защото не е вече от обкръжението на сегашните управници на БГ щангите и според нея те искат да й направят мръсно.
 
Други хора от „кухнята" на щангите пък упрекват Колева, че през 2012-а самата тя въобще не е искала Милка Манева да участва на олимпиадата, а е настоявала там да отиде дъщеря й Румяна Станчева. Дори е писала писмо до федерацията, в което казва, че Манева няма заслуги за спечелването на квотата за Лондон, която бе завоювана на европейското първенство в Анталия през 2012-а, на което Манева не участва. За това сега нямала моралното право да претендира за голяма сума.
 
Дали проблемът ще бъде решен в близко бъдеще или ще се задълбочи, ще стане ясно скоро. Конфликтът обаче е налице и всеки момент може да ескалира неимоверно.

 

Спортното министерство не дава стадионите "Септември" и "Юнак" на Столична община

Вижте официалната позиция на ММС

Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки