Левски няма успех в Европа с чужд вратар

Феновете още настръхват от грешките на Моргун и Киш

Левски няма успех в Европа с чужд вратар

По всичко личи, че Левски ще влезе в битките с Вадуц са­мо с две нови попъл­нения. До този мо­мент „сините"успяха да се подсилят само с Давиде Мариани и Мартин Полачек. Последният бе пос­рещнат с овации, за­щото трябва да под­сили ключов пост - вратарския. През пролетта капитанът Божидар Митрев имаше колебливи изяви. Николай Кръстев пък показа, че още не е готов да бъде негова алтер­натива като титуляр. Словакът до този момент записа две полувремена по 45 минути. По време на контролата с Александрия обаче феновете категорично по­казаха, че искат той да стартира срещу Вадуц, а не Митрев.

Последната дума в сряда ще има Делио Роси. А изборът му няма да е лесен. Въпреки критиките, които отнесе, Мит­рев направи много силни мачове в Ев­ропа срещу Хайдук. Капитанът дори спа­си Левски от невиж­дан резил на „Герена" в реванша, кога­то благодарение на неговите намеси „си­ните" загубиха само с 1:2. От малкото изяви до този мо­мент трудно може да се даде по-сери­озна оценка за фор­мата на Полачек. На този етап той рес­пектира главно с фи­зическите си данни. Неговата евентуал­на поява като титу­ляр в сряда може да бъде разгледана през призмата на историята. Тя показ­ва, че Левски досега е разчитал на трима чужди врата­ри в Европа. Под рамката са застава­ли - Олег Моргун, Даниел Киш и Боян Йоргачевич. Нито един от тях обаче не е помогнал на „сините" да запишат по­беда или да бъде елиминиран против­ник. От тях само Йоргачевич няма от какво да се срамува. Сърбинът пази през 2016 година в мачовете с Марибор за Лига Европа. При гостуването за­пази суха мрежа за 0:0.

На реванша Иор­гачевич пак пази добре, като този път успя да спаси и дуз­па на звездата на словенците Таварес. Левски дори бе бли­зо до класиране, след като поведе с 1:0. Словенците оба­че успяха да изравнят и да продължат. При попадението им Иоргачевич изби удар на Новакович, но бе безпомощен при добавката на Та­варес.

Феновете обаче настръхват и до днес при спомените от изявите на пред­шествениците му Моргун и Киш. Осо­бено от тези на Олег. Първите неа­декватни изяви на украинецът бяха в гостуването на Рейнджърс през 1994 г. Тогава той позволи на шотландците да му вкарат три ко­мични гола, а благо­дарение на съотбор­ниците му не се стигна до погром, а до минимална загу­ба - 2:3. Така столи­чани съхраниха шансове за реван­ша. Тогава обаче на вратата бе Пламен Николов и чудото се случи - 2:1 след феноменален гол на Николай Тодоров -Кайзера в послед­ната минута. Така Левски постигна ед­на от най-знаковите си победи в Европа в историята си. Ни­що обаче не можа да спаси „сините" от вересиите на Мор­гун година по-късно. Негово комично раз­минаване с топката сложи началото на загубата от Олим­пия (Любляна) с 2:3. На реванша отново той бе титуляр под рамката, а „сините" загубиха отново - този път с 1:2.

Словакът Даниел Киш пък провали Левски в реванша с БАТЕ Борисов през 2008 година. Зало­гът тогава бе влиза­не в групите на Шампионската лига. Той изпусна между ръцете си слаб удар на Сосновски с гла­ва и домакините по­ведоха с 1:0. Левски изравни чрез Гаджев до почивката, а в края на първата част остана и с чо­век повече, но до победа не се стигна -1:1. Така след 0:1 в първия мач у дома, „сините" отпаднаха. Сега предстои да видим дали Полачек ще наруши прокобата.

Черно море се прицели в Пламен Илиев?

Иван Дюлгеров най-вероятно напуска след края на сезона и "моряците" се оглеждат за заместник

ЦСКА ще удари за втори път Левски в дербито

Вижте подробности

НКП обяви, че ще има шествие преди дербито с ЦСКА

Двубоят на "Васил Левски" е от 16:15ч. в събота

БПФЛ благодари на депутатите за визите на чужденците

С промените се слага край на бавната процедура по издаване на работни визи на футболисти извън ЕС

Звездите на България и Етър сътвориха шоу с 8 гола на "Ивайло"

Сборният отбор на Краси Балъков отстъпи пред водените от Стоичков легенди

Димитър Шалъфов: Стадион "Георги Аспарухов" не може да бъде отдаден на концесия

Вижте какво разясни председателят на СОС

Гонзо против дерби без публика: Трябва да решим проблема с футболното хулиганство

Президенът на БФС предупреди, че ако казусът не бъде решен, полицията ще затвори секторите

Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки