55 отбора в битка за 4 квоти на Евро 2020

Новият турнир на УЕФА осигурява над 76 млн. евро награден фонд на участниците

55 отбора в битка за 4 квоти на Евро 2020

2018 година е историческа за европейския футбол, защото на континента се пръкна ново състезание. Идеята на проекта е ясна - дългогодишната девал­вация на приятелските мачове да бъде преустановена и нацио­налните отбори да бъдат вка­рани в някакъв смислен режим на действие. За държави като България контролите бяха до­там загубили съдържание, че в последните няколко години до­ри престанаха да се провеж­дат. Така националният отбор на една държава от средна ръка за Европа остана с четири-пет мача на година, което опреде­лено не е никак добре.

По самата формула на Лига­та на нациите висят много въ­просителни, защото не е на­пълно ясно как на практика ще се стикова новото съперниче­ство с квалификациите за ев­ропейското първенство. Но феновете на играта не трябва много да се замислят върху по­дробностите, а върху удовол­ствието от спектаклите. За­щото на хоризонта от сеп­тември до ноември се задават мачове като Германия - Фран­ция, Италия - Португалия, Испа­ния - Англия или Испания - Хър­ватска.

Новият турнир дава мини­мум шест мача повече и втори шанс за получаване на квота за европейското първенство през 2020-а. Около 90% от бъ­дещите участници на конти­ненталния форум ще дойдатот Лига А и Лига В. Но за стра­ните в Лига С и Лига D се отва­ря голям шанс - да се класират на Евро 2020, без да им се нала­га да мерят сили с отбори от ранга на Германия, франция, Англия, Италия, Испания и про­чие.

Стартиращата днес надпревара доведе до сериозни промени в календара на националните отбори. Тя отлага същинските евроквалификации за no-късна дата - от 21 март догодина. В Лигата на нациите участват 55 нацио­нални отбора от страните членки на УЕФА. Те са разделени в четири дивизии (наречени ли­ги) според техния коефициент, като всяка отделна дивизия (лига) включва по четири гру­пи. Лига А и В се състоят от по 12 тима, Лига С от 15, a D - от 16. Отборите ще играят по­между си на разменено гостува­не, а победителите в групите получават право да участват във финалните плейофи за уча­стие на Евро 2020 (заместват баражите). Ако някой от по­бедителите в своята група вече си е осигурил място на евро­пейското през квалификации­те, мястото му в плейофите на Лигата на нациите се заема от следващия най-добре представил се отбор в съответната лига.

Също така победителите от всяка група от Лига В, С и D ще се изкачват автоматично в по-горната лига, а завършили­те на последно място в Лига А, В и С изпадат в по-долната за следващото провеждане на турнира.

Само спечелилите своите групи в Лига А ще изиграят фи­нален турнир през юни 2019-а за определяне на големия поб­едител в първото издание на новосформираната надпрева­ра. Най-важната подробност е, че само 4 отбора ще се класи­рат за европейското първен­ство през Лигата на нациите. Останалите 20 ще бъдат опре­делени от основните квалифи­кации за турнира през 2019-а и 2020-а.

Плейофната фаза в новия турнир включва 16 от­бора, разделени на 4 потока, като България например ще се бори за класиране само с отбо­ри от Лига С. Ако момчетата на Петър Хубчев спечелят гру­пата в компанията на Норвегия, Словения и Кипър, ще игра­ем полуфинали и финал (в един мач) срещу най-добрите от другите три групи в нашата дивизия (тоест някои измежду Шотландия, Албания, Израел, Унгария, Гърция, Финландия, Естония, Румъния, Сърбия, Чер­на гора и Литва).

В полуфиналите отборът с най-висок коефициент според ФИФА приема тима с най-нисък в първия полуфинал. Отборът с втория най-висок коефициент формира втория полуфинал срещу тима с третия най-ви­сок коефициент. Въпросните плейофи ще се проведат между 26 март и 21 май 2020-а -тоест след квалификациите за Евро 2020. Лигата на Нациите си има и официален химн. Песента е микс от класическа и електронна музика и ще бъде пускана във всеки мач под знака на турнира, когато играчите излизат на терена.

Както вече стана ясно, фи­налната четворка в Лига А ще се проведе през юни догодина (тя няма отношение към квали­фикациите за Евро 2020). Всич­ки мачове ще бъдат играни на неутрален терен. Победите­лят ще получи специална сребърна купа с височина 77 см и тегло 7,5 килограма. Бюджетът на първото издание на Лигата на нациите е точно 76 250 000 евро. Всеки тим в Лига А получава 1,5 млн. евро, в Лига В -1 млн. евро, Лига С - 750 хил. евро и Лига D - 500 хил. ев­ро. Победителите във всяка група на отделните лиги мо­гат да удвоят своите пари.

Първият официален шампион в турнира ще получи 4,5 млн. евро, а загубилият фи­нала 3,5 млн. евро. Третият -2,5 млн. евро, а четвъртият -1,5 млн. евро.

Кандидатите за треньор на Милан се увеличават

Франческо Фариоли е последното име, което е свързано с "росонерите"

Историческо: Интер - Торино ще се свири от изцяло женска бригада

Мария Капути ще бъде главният рефер на срещата

Коман няма да е готов за Евро 2024

Французинът се контузи тежко срещу Кьолн и трябва да почива още няколко месеца

Барселона иска да продаде четирима, но те се дърпат за трансфер

Вижте подробности

Слот заяви: Искам да водя Ливърпул

"Фейенорд и Ливърпул преговарят в момента и чакам да видя какво ще излезе от това", обяви специалистът

Ливърпул си хареса звезда на Палмейрас

Луис Гилерме ще струва на мърсисайдци около 20 милиона евро

Рома матира Удинезе в последните секунди при доиграването (ВИДЕО)

Браян Кристанте вкара в 95-та минута на "Блу Енерджи"

Анчелоти: Шави взе правилното решение

Треньорът на Реал Мадрид коментира горещата тема в Барселона

Алваро Мората отново се връща в Ювентус?

Испанецът може да бъде напусне Атлетико Мадрид през лятото

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки