ИСТОРИЧЕСКО: Крал Ноле се завърна на трона в САЩ (СНИМКИ)

Джокович разплака Дел Потро, догони Сампрас по титли и вече е №1 по приходи в историята

ИСТОРИЧЕСКО: Крал Ноле се завърна на трона в САЩ (СНИМКИ)

Новак Джокович успя да пречупи съпротивата на Хуан Мартин дел Потро във финала на последния за годината турнир от Големия шлем и спечели US Open с 6-3, 7-6 (4), 6-3.

Сърбинът седна за трети път на трона в Ню Йорк и се изравни във вечната ранглиста с местния любимец Пийт Сампрас, тъй като вече също като него има 14 титли от Шлема. 

Двамата си поделят третото място, като изостават от Рафаел Надал (17) и Роджър Федерер (20), чиято доминация Ноле прекъсна преди два месеца. 

През юли той спечели „Уимбълдън“, след като Маестрото и Рафа неизменно триумфираха в Големия шлем от 2016 г. насам, а с успеха си в САЩ вече е плътно зад тях в ранглистата на АТР.

Той ще измести своя съперник Дел Потро от третата позиция, тъй като вече има 6445 точки, докато вторият Федерер ще е с 6900, а лидерът Надал – 8760, след отпадането си на полуфинала, в който получи контузия.

Самият Джокович се възстанови от операция на ръката и успя само за три месеца да се върне в топ 3 на световния тенис, а след победата си стана номер едно по спечелени пари от наградни фондове.

Джокера вече е заработил почти 120 млн. долара и измества Роджър Федерер (117,5 млн.), защото вдигна победоносно ръце след 3 часа и 15 минути зрелищен тенис на най-големия корт в света.

По-голямата част от зрителите подкрепяха Дел Потро, но това сякаш допълнително мотивира 31-годишния сърбин и той показа защо дълго бе номер едно в света и как успя да спечели четири поредни турнира от Шлема.

Едно от разиграванията, в които сърбинът трябваше да отразява мощните форхенди на съперника, накара дори трикратната носителка на Оскар Мерил Стрийп да гледа невярващо от трибуните, а вторият сет бе ключов и продължи повече от футболен мач – 95 минути. 

Иначе Дел Потро първи успя да затрудни съперника си при негов сервис във финала, като още във втория гейм поведе с 30:0, но Ноле се справи. В осмата част Джокович изоставаше с 0:40, но съумя да стигне до първата си точка за пробив и я използва, за да поведе с 5:3, след което приключи сета.

Първата част продължи 42 минути, а втората бе истински маратон и предложи невероятни разигравания.

Сърбинът обаче имаше отговор на почти всичко, постигна ранен пробив и след това поведе с 3:1, но Делпо нямаше намерение да се предава без битка. В шестия гейм 29-годишният гигант накара феновете по трибуните да избухнат, след като стигна до първия си шанс за пробив в мача. Новак се справи с брейк пойнта, но последва още един. Сърбинът започна да се оплаква от шума по трибуните, но не издържа на натиска на съперника и допусна пробив - 3:3.

Това развитие вдъхнови Хуан Мартин и той вдигна нивото. Кулата от Тандил даваше всичко от себе си, а Джокович изглеждаше разколебан. В осмия гейм в сета битката бе титанична. Геймът продължи повече от 20 минути, а Новак успя да спаси три възможности за пробив.

След всички обрати и драми в сета се стигна до тайбрек. В него Дел Потро сякаш взе нещата под свой контрол, като поведе с 3:1. Грешка от форхенд обаче върна мини пробива и след това Новак взе точките при свой сервис и поведе с 4:3. Нова непредизвикана грешка от форхенд даде аванс на съперника и Джокович не изпусна шанса си, приключвайки тайбрека при 7:4.  Както в най-добрите си дни, Новак бе изключително стабилен дори в периодите, когато аржентинецът играеше по-добре. Бившият номер 1 в света се справи с натиска на Хуан Мартин и измъкна сета.

Загубата на втората част бе тежък удар за Дел Потро, а Ноле нанесе финалния си удар в четвъртия гейм на третия сет, когато след феноменално разиграване постигна постигна пробив и поведе с 3:1. Той изглеждаше по-свеж и контролираше събитията на корта. 

Сърбинът обаче допусна лека липса на концентрация и позволи на шампиона от 2009 г. да се върне в сета. Хуан Мартин веднага върна пробива за радост на повечето фенове по трибуните и показа, че още не е готов да се предаде. Делпо се раздаваше докрай и успяваше да спечели някои страхотни разигравания, но показваше признаци на умора, а и на отчаяние.

В крайна сметка аржентинецът не издържа и допусна нов пробив за 5:3, което позволи на Новак да сервира за мача и той не пропусна да го завърши подобаващо. 

След това Дел Потро не сдържа сълзите си, но впоследствие двамата големи шампиони се похвалиха взаимно при награждаването, а Джокович не пропусна да спомене, че Сампрас е негов идол. 

Сега следват турнирите от серията Мастърс в Пекин и Шанхай, после този в Париж и накрая – Лондон, които предлагат над 5000 точки за ранглистата и Ноле може само да трупа актив, тъй като през миналия сезон не игра в надпреварите, защото през юни се контузи.

Надал: Не искам синът ми да ме запомни на корта

Испанецът няма намерение да играе още дълго

Шиникова стартира с победа на турнир по тенис в Тунис

Глушкова отпадна след две победи в квалификациите

Гришо започва в Мадрид срещу чех

18-годишният Якуб Меншик победи Яник Ханфман с 6:4, 7:6 (3)

Надал отнесе тийнейджър на старта в Мадрид (ВИДЕО)

Испанецът ще се изправи срещу Алекс де Минор във втория кръг

Две българки се класираха за четвъртфиналите в Анталия

Стаматова стигна и до полуфинал на двойки

Григор коментира емблематична победа над Джокович

Вижте какво каза българинът

Български успехи на тенис турнир в Скопие

Вижте подробности

Надал не знае дали ще играе на "Ролан Гарос"

"Ще участвам, само ако усещам, че мога да постигна нещо значимо"

Стаматова с успехи на сингъл и на двойки в Анталия

Вчера успех на сингъл постигна и Росица Денчева

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки