Време е за дерби!

Сините пред гол №200, ЦСКА в битка да запази лидерската позиция

Време е за дерби!
За първи път през новия век ЦСКА и Левски ще влязат в есенна битка помежду си от практически равни позиции - с еднакъв брой точки, разделени само от головата си разлика.
 
В сметката не влиза двубоят им на 1 август 2010 година, завършил 1:0 за Левски с гол на Гара Дембеле, който бе от първия кръг на първенството и преди него вечните съперници естествено нямаха точков актив.
 
Наблюдава се интересна тенденция през годините - в дербитата с ЦСКА преди зимната пауза Левски е влизал с аванс едва три пъти: през есен 2000, есен 2012 и есен 2016, докато в 15 от случаите по-напред във временното класиране са били армейците.
 
Най-голямата разлика преди двубоите в периода бе 8 точки - преди срещата на сини и червени на 20 октомври 2012 г. в полза на тима от „Герена" (22 срещу 14 пункта) и преди сблъсъка на 25 октомври 2014 година - в полза на отбора от Борисовата градина (29 срещу 21 пункта). И в двата случая на най-голяма разлика в полза на един от двата вечни съперника победата впоследствие бе за червените -1:0 и 3:0.
 
Балансът от есенните двубои през XXI век е категорично в полза на ЦСКА - 8 срещу 3 победи и 7 равенства при голова разлика 25-13 за червените.
В миналото често победата в дербито на България имаше решаващо значение в спора за шампионската титла, а преди него вечните съперници по правило заемаха първата и втората позиция във временното класиране. Така е и сега. Тази обичайна някога изходна ситуация преди сблъсъка на историческите грандове остава все по-далеч назад във времето.
 
За последно Мачът на мачовете катапултира един от вечните съперници към шампионските лаври преди повече от 9 лета. Нещо повече - през пролетта на 2015 г. двата тима попаднаха в различни шестици след редовния сезон и България бе лишена от очакваното зрелище, а през сезон 2015/16 г. ЦСКА въобще не беше част от елита.
 
Дъното в съперничеството бе достигнато през есента на 2013 г., когато в навечерието на сблъсъка ЦСКА бе четвърти във временното подреждане с 23 точки от 12 мача след Лудогорец, Литекс и Ботев Пд, а Левски - чак шести с 19 пункта, като между тях бе пловдивският Локомотив.
 
В предишния сезон червени и сини почти неизменно играеха дербито на подгласниците на разградския хегемон - преди 3 от 4-те си дуела за първенство (един през есента и три през пролетта) ЦСКА неизменно бе втори, а Левски трети.
 
Юбилеен пък ще е следващият гол на Левски във вратата на армейците във вечното дерби. Ако днес сините се разпишат, то попадението им ще е под №200 в тези срещи. Досега сините имат 199 в актива си от първия двубой с ЦСКА насам в бившата А група на 11 декември 1948 г.г завършил 1:0 за Левски с попадение на Любен Хранов-Мистри. Така ЦСКА може да стане шестият клуб, срещу който сините ще стигнат головата кота "200" в първенството. Останалите са Локо Пд (264), Ботев Пд (239), Славия (236), Локо Сф (225) и Черно море (221).
 
Чрез Тиаго Родригес пък ЦСКА отбеляза своя гол 200 срещу вечния съперник на 21 октомври 2017 г.
 
По всичко личи, че днес двата отбора ще предложат поредното зрелище за феновете си днес от 17,00 часа. 

 

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

Пирин ще надвие Ботев (Вр) по пътя към спасението

Вижте подробности

Балъков: Надявам се на подкрепа от феновете

Новият наставник на Локомотив София говори пред медиите след назначаването си

Куп отбори с оферти за Кордоба

Лил е последният европейски клуб, който желае защитникът на Левски

ЦСКА подписа с Иван Тасев за три години

Младата звезда на Пирин Благоевград ще се присъедини към "армейците" през лятото

Арда е пред сделка с Емил Виячки от ЦСКА 1948

В началото на седмицата футболистът е бил в Кърджали

Черно море подписва с халф от Пирин след края на сезона

Аюб Абу е впечатлил Илиан Илиев

Пьотровски с предложения от три отбора в Германия

Според информации, Лудогорец ще иска поне 10 милиона евро за полузащитника

Пирин и Ботев Враца откриват плейофната фаза в първенството

Срещата е днес от 20:00ч.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки