Костов: ЦСКА е тимът, който може да ме изстреля в националния отбор

Радвам се, че мога да се уча от Цветанов и Гайдарски, допълни волейболистът

Костов: ЦСКА е тимът, който може да ме изстреля в националния отбор
Тодор Костов е сред онези волейболисти, които могат да запалят съотборниците си само с едно отиграване. Вече на 22 години, централният блокировач е готов да грабне титулярното място в любимия си клуб ЦСКА. Той е от позитивните примери, че с много труд и сериозна работа няма невъзможни неща. Дори това да означава успешно съчетаване на професионалните изяви като волейболист с каране на висше образование. Костов сподели очакванията си за предстоящия сезон пред официалния сайт на клуба CSKAVOLLEY.ORG.
 
- Подготовката вече е към заключителната си фаза, доволен ли си от работата, която свършихте?
 
- Да, на този етап и контузените започнаха да се включват наравно с останалите, така че подготовката върви доста добре. Има още време до началото на сезона и смятам, че ще сме достатъчно добре подготвени.
 
- С какви амбиции влизате в новия сезон, предвид и конкуренцията, която ще имате в Суперлигата?
 
- В нашия отбор тази година запазихме ядрото, имаме само един волейболист, който привлякохме - Симеон Александров. Амбициите ни е нормално да са високи, но тази година първенството се очертава да е доста конкурентно. Почти всички отбори се подсилиха с чужденци и ще бъде много оспорвано. Надявам се, че ще успеем да бъдем сред отборите, които ще спечелят медал. Естествено, борим се за първото място. Последните две години бяхме близо, малко не ни стигна и дано този път да успеем.
 
- Ти имаш доста сериозна конкуренция на поста си. Какво е да тренираш и да играеш редом до хора като Христо Цветанов и Красимир Гайдарски?
 
- Определено конкуренцията е жестока. За мен е удоволствие да се уча от тях. Раздавам се във всяка тренировка на максимум. Радвам се, че имам такава конкуренция, защото това ме мотивира допълнително. Те са много опитни състезатели, дълги години са играли в чужбина и националния отбор. Старая се да попивам и да се уча колкото се може повече.
 
- Можеш ли да кажеш, че вие тримата оформяте най-силното звено на този пост в цялото първенство?
 
- Не мога да го кажа категорично, защото не знам другите отбори как ще изглеждат на нашата позиция. Специално за миналия сезон, доколкото гледах и статистиката, конкретно за нападението ние тримата бяхме на първите места по проценти в атака. При блокадата също бяхме напред и сме сред водещите. Надявам се и тази година да запазим това ниво.
 
- Което означава, че трябва да сте основен стълб за ЦСКА и добра опция за Влади Станков в нападение...
 
- Смятам, че ще бъде точно така. Той ще ни използва максимално добре, надявам се да получаваме повече топки, да се справяме дори още по-добре от миналата година и това да помогне на отбора.
 
- Готов ли си да изместиш някой от старите кучета, за да захапеш титулярното място?
 
- Готов съм. Показах и миналата година, че когато ми се даде поле за изява, се справям добре и оправдавам доверието. Времето и мачовете ще покажат, но аз тренирам усилено и чакам своя шанс от Сашо Попов.
 
- Те помагат ли ти да сториш това?
 
- Разбира се. Те са такива хора, че когато видят, че правиш нещо нередно винаги ще ти кажат и ще те насочат как трябва да отиграеш ситуацията. Слушам ги, не винаги, но се старая да извличам позитивите и максимума от това, което ми казват.
 
- Израснал си в ЦСКА, какво е чувството?
 
- Неописуемо. Аз съм в ЦСКА от 14-годишен, преминах през всички възрасти. Радвам се, че започнах в ЦСКА, макар че можеше да се насоча и към друг клуб. ЦСКА ми е на сърце и затова все още съм тук и се старая да помогна на отбора да спечели колкото се може повече отличия.
 
- На какво те учи да си част от ЦСКА?
 
- Винаги се стараем да сме първи, няма значение срещу кого излизаме, винаги трябва да показваме максимума и да уважаваме противника си. ЦСКА учи на отговорност, защото зад нас има голяма аудитория от фенове и се стараем да не ги подведем. Като цяло ЦСКА възпитава по доста различен начин. Това е клубът, който промени изцяло разбирането ми за спорта. Преди волейбола съм спортувал хандбал в Цар Самуил в Петрич и имах други представи за спорта и поведението си.
 
- Какво имаш предвид?
 
- В провинциалните отбори бе така, че дори да паднем, не се прави трагедия и не се искаше максимума. В ЦСКА обаче, дори при юношите, винаги се е искало да дадеш максималното от себе си, което е много хубаво и помага.
 
- Докъде стигна с образованието си?
 
- Започвам последна, четвърта година в университета. Няма да записвам след това магистратура, защото искам да се посветя изцяло на волейбола. Като приключа с кариерата си, тогава ще видя. Малко или много сега отделям доста внимание на университета, което ми пречи да се фокусирам върху спорта. Имам амбиции да се развия във волейбола.
 
- Амбициран ли си за място в националния отбор?
 
- ЦСКА е отбор, който може да ме изстреля там, но трябва да се справям добре. Има селекционер, ако прецени, че се справям добре, бих се радвал да играя. Поставил съм си го като цел, не го крия. Според мен няма състезател от младите, който да не иска да играе за България. Аз съм бил младежки национал и чувството да защитаваш родината си е уникално, невероятно. Представям си колко е хубаво да играеш за мъжете. Надявам се, че ще го усетя в близко бъдеще.
 
- Какво би казал на феновете на ЦСКА преди старта на сезона?
 
- Да ни подкрепят така, както го правеха и в миналото. Дори когато клубът бе в тежко състояние те ни подкрепяха и винаги бяха до нас. Приканвам ги да пълнят залата и да си доставяме удоволствие от играта. Те са много важна част от нас и могат да ни помогнат в моментите, когато изглежда невъзможно да спечелим.

 

Девойките на Варна ДКС продължават напред

Вижте подробности

Чивитанова и Александър Николов продължават битката в Италия

Верона на Радостин Стойчев отпадна в четвъртфиналите

Левски спечели волейболното дерби с ЦСКА след драма с пет гейма (ВИДЕО)

"Сините" триумфирха с 3:2 гейма

Дея спорт завърши с победа редовния сезон при жените

Останалите 3 мача от кръга са в петък

ОБЗОР: Берое удари Левски, ЦСКА с успех в НВЛ

Пирин (Разлог) изненадващо би Дея спорт в Бургас – резултати и класиране

Кметът на Добрич се срещна с президента на БФ Волейбол Любо Ганев

Вижте подробности

Пирин Разлог не се затрудно срещу ЦСКА

Победа с 3:1 в Разлог прати домакините на седмото място

България отново приема важно събитие на Европейската волейболна централа

Вижте какво е то

Мартин Стоев за националния тим: Проблемът не са парите

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки