Обсъждат промени във футбола при игра с ръка и при дузпите

Ще се разглеждат и някои ситуации около смените на играчи

Обсъждат промени във футбола при игра с ръка и при дузпите
Законотворците във футбола обмислят няколко промени в правилата, свързани основно с изпълнението на дузпите и играта с ръка.
 
Международният футболен борд (ИФАБ) ще обсъди няколко радикални промени, които да изяснят най-спорните ситуации, които в днешно време „тежат на съвестта” на реферите на терена.
 
Очаква се на дискусия да бъде подложено правилото за 11-метровия наказателен удар. Бордът ще се опита да промени правилото и дузпите да се зачитат само в „един изстрел”. Т.е. ако топката не влезе след удара и  бъде спасена от вратаря или се удари в гредата – голът няма да се зачита, дори и да последва добавка. Това ще премахне и проблема с нахлуването на играчите в наказателното поле по време на изпълнението.
 
Има голяма вероятност обаче точно това предложение да не бъде прието на срещата в Лондон в началото на следващата седмица. ИФАБ се състои от четири асоциации, които имат по един глас плюс ФИФА, която има четири гласа. Законовите промени изискват най-малко шест гласа на заседанието в Лондон, за да може да стигне самото предложение до Общото годишно събрание на организацията, което е насрочено за март 2019 година.
 
По-голям консенсус обаче се очаква да има при правилото за играта с ръка. Според сегашните правила, следва санкция, ако някой играч умишлено (преднамерено) играе с ръка в собственото му наказателно поле, с изключение на вратаря.
 
Думата „преднамерено” или умишлено обаче сега е оставена за тълкуване по усмотрение на съдията и отговорността ляга на неговите плещи да прецени дали ще отсъди наказание или не. Във формулировката на правилата се допълва, че "разстоянието между противника и топката" трябва да се вземе под внимание, но задължението за това отново попада само според преценката на длъжностните лица.
 
Ако промяната бъде предложена и се премахне думата „умишлено”, като игра с ръка, то ще бъдат внесени много конкретни определения за това.
 
Има вероятност да се премахне думата "умишлено" и да се счита, че игра има при положение на ръката в неестествено положение. Като неестествена позиция на ръката ще се брои при контакт с топката над нивото на рамото. Законодателите ще внесат и още уточнения по този параграф, за да се изясни още повече играта с ръка. Освен това ще бъде повдигнат въпросът и за това, че атакуващите играчи също биха могли умишлено да търсят ръката на защитника.
 
ИФАБ се състои от две консултативни групи – футболна и техническа. Те ще обсъждат и дали смените в даденото от съдията продължение да бъдат преустановени или ограничени, за да се „пази времето”. Във футболните среди има опасения, че треньорите използват смените в края на двубоите само с тази цел.
 
Друга тема, която ще бъде обсъждана, е футболистът, който напуска терена при смяна, да излиза от най-близката аут линия, отколкото да минава през терена. Някои мениджъри бавят времето, като предупреждават играчите си преди смяна, за да могат да излязат от най-далечната точка и възможно най-бавно.  

 

Търсенето на треньор не може да разсея Байерн преди мачовете с Реал М, смята Тухел

Вижте какво каза треньорът на баварците

Клоп одобри евентуалния си наследник

Немският специалист похвали работата на Арне Слод във Фейенорд

Обрат: Феновете на Байерн Мюнхен с петиция за оставането на Тухел

Привържениците не са убедени от слуховете за назначаването на Ралф Рангник

ОФИЦИАЛНО: Айнтрахт откупи нападател от ПСЖ

Екитике ще струва на немския тим 16 милиона евро

Пиоли: Това бяха трудни 10 дни

Треньорът на Милан говори преди дербито с Ювентус в събота

Испания вече има нов президент на футбола

Педро Роча е назначен временно на поста до септември

Анчелоти включи Белингам в групата за Сосиедад в последния момент

Английският халф заема мястото на Родриго

Де Бройне: Фоудън играе по-добре, защото има свобода

Белгийският халф похвали отличния сезон на английския си съотборник

УЕФА налага странни забрани по стадионите за Евро 2024

Забраняват се вкарванията на плодове на трибуните

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки