Петър Стойчев: Плуването в Антарктида е лудост, но и моя мечта (ВИДЕО)

"Нека да не забравяме, че това е най-чистото място на планетата"

Петър Стойчев: Плуването в Антарктида е лудост, но и моя мечта (ВИДЕО)

"Плуването в Антарктида е лудост, но и моя мечта". Това коментира Петър Стойчев, който след броени дни ще се потопи във водите на единствения континент, на който не се е състезавал.

"Плуването в Антарктида е нещо, което всички хора приемат като лудост, като нещо много екстремно, но може би това е, което ме кара да вървя напред и да следвам мечтите си. Ние сме 16 човека плувци от 9 държави, които ще вземем участие в това състезание организирано от Международната oрганизация по ледено плуване”, каза пред NOVA Петър Стойчев.

„Разбира се, безопасността е на първо място. Предвиждаме да бъде състезание не в басейн, а в открити води. Ще бъде маркирано трасе с шамандури, което в зависимост от разстоянието ще се правят няколко обиколки. Вероятността да плуваме на серии, а не всички заедно също съществува, но това ще бъде преценено от капитана и от председателя на Международната организация по ледено плуване с цел безопасност”, допълни легендарният плувец.

„Излишно е да кажа, че не се страхувам. Може би има доза страх в мен, но желанието да го направя, увереността , това че съм подготвен е много по-силна от неизвестното, което ме очаква, а нека да не забравяме, че това е най-чистото място на планетата и това е мястото, което е най-малко покътнато от човешка дейност, така че ще имам възможност да се върна милиони години назад в развитието на нашата планета”, продължи 42-годишният Стойчев.

Плуването в ледени води крие и своите рискове.„Един неподготвен човек може би няма да може да се справи с това предизвикателство. Но един човек като мен, който тренира и е подготвен за това нещо и за който това не е ново, той знае етапите и фазите, през които минава едно такова плуване”, каза плувецът.

„Температурата на водата оказва особено голямо значение върху организма. Има огромна разлика дали водата ще бъде 0 градуса или 2 градуса, или водата ще бъде 4 градуса. Тези малки разлики оказват огромно влияние върху организма”, обясни Стойчев.

„Разбира се, температурата на въздуха е значително по-ниска от 0 градуса, което създава едно впечатление, че би трябвало във водата да ти бъде по-топло. Водата, разбира се, е болезнено студена… Като влезеш в самото начало е толкова студено, че направо чувстваш болка от този студ”, разказва още Петър Стойчев.

„И тук идва най-трудния момент - началото - всичко те кара да бъдеш много бърз , всичко те кара да дишаш много интензивно, а ти трябва да съумееш да издишаш, защото вдишването става интуитивно от студа. Трябва да съумееш да издишаш равномерно, бавно и същевременно , когато бъде дадено начало на плуването трябва да съумееш да не плуваш бързо, а да тръгнеш умерено, за да разпределиш силите и да финишираш дистанцията, която ще бъде от 1000 метра. В басейн световният рекорд е мой – 12 минути и 15 секунди, но в открити води времето може би ще надмине 13 минути”, каза опитният плувец.

„Там се плува кой каквото може. Банските трябва да бъдат от текстилна материя. Неопрените са забранени. Една-единствена плувна шапка - обикновена - силиконова, както и тапи за уши. Това е може би тайната, защото трябва да направим така, че мозъкът максимално да бъде отделен от студената вода, а именно ушите са мястото, където тази студена вода може да навлезе. Затова трябва да бъдат защитени", каза Стойчев.

„Това е едно вътрешно удовлетворение. Едно мое желание и всички тези хора, които сме там няма да получим награден фонд от това състезание, а ще получим удовлетворение за това, което сме направили, ако успеем да го направим”, завърши Петър Стойчев.

Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки