БОЯТ НАСТАНА! България започва похода към ЕВРО 2020

Нашите ще гонят първа победа над Черна гора от близо 10 години

БОЯТ НАСТАНА! България започва похода към ЕВРО 2020
Българският национален отбор стартира днес квалификациите за Евро 2020. Трикольорите приемат Черна гора на "Васил Левски" и ако се осланяме на историята трябва да започнем с победа или в най-лошия случай с равен.
 
Досега в пресявките за 15-те европейски първенства (1960 - 2016), в които България участва, сме стартирала кампанията с домакинство в София 6 пъти. Във въпросните 6 срещи нямаме загуба - 3 успеха и 3 ремита, при голова разлика 15:9. В дебютен мач на "Васил Левски" по пътя към еврофинали бием Португалия, Норвегия и Грузия. На два пъти не успяваме да преодолеем Норвегия и веднъж Гърция. Интересното е, че в последния случай, при победата над Грузия с 2:0 на 12 октомври 1994 година, се класираме на финалите в Англия. Двата гола са дело на Емил Костадинов. Тогава оставаме втори в потока си след Германия.
 
След успеха над Норвегия с 4:2 през ноември 1966 година пък печелим квалификационната си група, като отпадаме на четвъртфинал от Италия след драма в три двубоя.
 
В първата такава среща, на 7 ноември 1962-а, подчиняваме Португалия на Еузебио след обрат за 3:1. Именно легендарният футболист открива за иберийците, но след два гола на Георги Аспарухов и един на Тодор Диев стигаме дo успеха. През октомври 1974-а срещаме балканци, както ще е и сега. Тогава изпускаме да победим Гърция, след като водим с 3:1 до 85-ата минута, но допускаме изравняване в края.
 
 
Трябва да отбележим, че България все пак има една загуба като домакин на старт на евроквалификации, но тя не е в София. На 6 септември 1998 година сме разбити с 0:3 от Полша в Бургас. Малко по-късно лошият старт в пресявките за Евро 2000 коства поста на Христо Бонев.
 
Футболното съперничество между България и Черна гора пък е твърде кратко и твърде отскоро, но това не пречи бившата югорепублика да ни е създавала доста главоболия през годините. Досега сме изиграли 4 мача срещу черногорците на ниво национални отбори (мъже), като балансът ни е 1 победа, 2 равенства и 1 загуба, при голова разлика 7:5 за трикольорите. Две срещи са световни квалификации и две европейски такива. Интересното е, че Храбрите соколи вкарват във всяка от четирите срещи, докато ние веднъж оставаме на сухо. Реално първият квалификационен мач на Черна гора, като независима страна, е именно срещу трикольорите през 2008 година. ФИФА пуска младата държава в пресявките за Мондиал 2010, след като я признава за членка в началото на 2007-а.
 
В деня на съединението на България 6 септември Черна гора без малко да ни бие още на старта на квалификациите за световното в ЮАР. Двубоят в Подгорица започва отлично за селекцията на Пламен Марков. Стилян Петров открива резултата в 11-ата минута. През второто полувреме обаче домакините стигат до обрат след голове на голямата си звезда - нападателят на Рома Мирко Вучинич, и младата надежда Стеван Йоветич, който е точен от дузпа. За нарушението Станислав Ангелов получава втори жълт картон и е изгонен. Лъвовете обаче не се предават. Селекционерът на Черна гора Зоран Филипович вади две от основните си фигури - Вучинич и Бошкович, и това се оказва фатално. От своя страна Марков пуска Благой Георгиев, който в добавеното време на мача носи точката за нашите от фаул. В състава личи името на сегашния капитан на трикольорите Ивелин Попов. Въпреки че Черна гора е тимът от последна урна в тези квалификации, той показва, че за в бъдеще всички трябва да се съобразяват с него.
 
 
В ответния двубой България е с нов селекционер. През ноември 2008-а Пламен Марков е уволнен след звучния шамар от Сърбия -1:6 в контрола в Белград. Начело на националния ни тим застава Станимир Стоилов. Началото за него е вихрено. На 5 септември 2009-а разбиваме Черна гора с 4:1 на "Васил Левски". Въпреки изразителния резултат успехът не идва толкова лесно. Йоветич отново ни наказва, като открива още в 9-ата минута. Едва в добавеното време на първата част пробиваме бетона на съперника. Точен е един от ветераните в тима - Радостин Кишишев. На почивката Мъри пуска в игра Телкийски, който само 3 минути по-късно дава аванс на България. Чак в последните пет минути идват попаденията на успокоението. Разписват се Бербатов и друга резерва - Домовчийски. Успокоение, което за Стоилов се оказва измамно.
 
Още година по-късно, на 7 септември 2010-а, отново играем с Черна гора. Този път в квалификации за европейско първенство. Четири дни преди срещата сме разбити от Англия на "Уембли" с 0:4 на старта на пресявките. Изненадващо или не Храбрите соколи също ни бият - 1:0 на "Васил Левски", и това коства поста на Мъри. Единствения гол в мача бележи Зверотич в 35-ата минута. Начело на съперника вече е хърватският специалист Златко Кранчар. А четири месеца по-рано Димитър Бербатов е обявил отказването си от националния отбор. Реално Станимир Стоилов гради нов отбор. Цял мач тогава играе Ивелин Попов, а на вратата е Николай Михайлов, който и сега е част от селекцията ни.
 
 
Последният ни мач с Черна гора датира от 4 юни 2011-а. България вече е загубила шансове за класиране на Евро 2012, докато за домакините все още има такива. Начело на трикольорите е немската легенда Лотар Матеус. И с него обаче не успяваме да спечелим -1:1 в Подгорица, с което препъваме съперника, който води битка с Англия и Швейцария. Ние пък оставаме на последното пето място в групата. Джалович извежда Черна гора напред в резултата в 53-ата минута, но в 66-ата Ивелин Попов изравнява. Освен Попето сега в състава са още Ники Михайлов, Бодуров и Занев.
 
Така днес България ще търси първа победа над Черна гора от близо 10 години.

 

Черно море подписва с халф от Пирин след края на сезона

Аюб Абу е впечатлил Илиан Илиев

Пьотровски с предложения от три отбора в Германия

Според информации, Лудогорец ще иска поне 10 милиона евро за полузащитника

Пирин и Ботев Враца откриват плейофната фаза в първенството

Срещата е днес от 20:00ч.

Черно море се прицели в Пламен Илиев?

Иван Дюлгеров най-вероятно напуска след края на сезона и "моряците" се оглеждат за заместник

ЦСКА ще удари за втори път Левски в дербито

Вижте подробности

НКП обяви, че ще има шествие преди дербито с ЦСКА

Двубоят на "Васил Левски" е от 16:15ч. в събота

БПФЛ благодари на депутатите за визите на чужденците

С промените се слага край на бавната процедура по издаване на работни визи на футболисти извън ЕС

Звездите на България и Етър сътвориха шоу с 8 гола на "Ивайло"

Сборният отбор на Краси Балъков отстъпи пред водените от Стоичков легенди

Димитър Шалъфов: Стадион "Георги Аспарухов" не може да бъде отдаден на концесия

Вижте какво разясни председателят на СОС

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки