Сашо Ангелов: Пиша 5 на Ботев Враца

Всеки гледа спортно-технически, но с какъв финансов ресурс разполага треньорът, никой не го гледа, откровен е наставникът

Сашо Ангелов: Пиша 5 на Ботев Враца
Краят на редовния сезон е време за равносметки и заявяване на амбиции за плейофите. Без много фанфари, но с доста труд, новакът Ботев Враца завърши на 10-о място и има реални шансове да гони дори бараж за Лига Европа. Тимът попадна в плейофна група във втората осмица с Етър, Витоша Бистрица и Верея. За всичко това и куп други футболни теми "Тема спорт" потърси старши треньора на врачани Сашо Ангелов. Истински, прям и различен той винаги казва нещата право в очите.
 
- Г-н Ангелов, очаквахте ли Ботев Враца да има 31 точки в края на редовния сезон? Много или малко са те за вас и доближават ли се до това, което си бяхте поставили като цел в началото?
 
- Като точков актив нещата са добре, но е лошо, че сме преследвачи. Иначе реално за нас все едно шампионатът започва сега.
 
- Започвате плейофите с домакинство срещу Витоша Бистрица на 1 април. Евентуален успех ще отвори разлика от тях в битката за второто място в групата на 9 точки. Това ли е ключовият момент за тима ви?
 
- Всички шест мача в групата са такива, но този наистина е двубой за шест точки.
 
- Вие лично каква оценка бихте писали на Ботев Враца? Доближава ли се представянето на отбора до вашата философия за играта?
 
- По шестобалната система давам 5. Като за първа година в Първа лига се представихме много добре.
 
- Кой е най-важният урок, който вие и отборът научихте през редовния дял и въобще в елита?
 
- Грешката при предишното ми пребиваване в Ботев Враца в елита бе, че исках да разчитам на футболистите, с които влязохме, а те нямаха тази класа. Затова сега си взех някои поуки.
 
- Реално ли е Ботев Враца да се бори за седмото място и имате ли амбиции за участие на бараж за Лига Европа?
 
- Имаме абсолютно реални възможности да се гони това нещо. В нашата група битката е за второто място, докато в другата тези шест мача почти се обезсмислят. Там първи и втори ще са Локо Пловдив и Славия. Зависи само кой ще я спечели и кой ще остане втори. При нас интригата е за второто място - ние или Витоша Бистрица. Това може би е и единствената интрига в първенството. Може би и тази кой ще е втори и трети - ЦСКА или Левски.
 
- Да разбираме, че ви се струва нереално Лудогорец да бъде догонен?
 
- В директните двубои ще си проличи кой и какво.
 
- Колко важна беше ролята на Валери Божинов за представянето на Ботев Враца през есента?
 
- Вдигна класата, вдигна духа на отбора. То просто си пролича. Записахме четири поредни победи тогава. Голяма роля изигра.
 
- Познавате го доста добре. Смятате ли, че взе правилното решение да премине в Левски, защото в Ботев Враца можеше да вкарва още и още, и да си помогне по-добре за евентуален трансфер в чужбина през лятото?
 
- Той дойде в Ботев Враца с ясната цел да рестартира кариерата си. Направи го, успя. Всеки прави нещата за добро и дано преминаването му в Левски да е за това.
 
- През миналата година Верея влезе в първата шестица с 35 точки, а вие сега сте 10-и с 31. Смятате ли, че сега първенството е по-силно, по-оспорвано?
 
- Да, по-силно е. По-силно като точков актив обаче, важно е да го уточним.
 
- Като стана въпрос за Верея, реално какъв е смисълът от тяхното съществуване в елита и как гледате на тези проекти, защото сега се очертава да влезе и Царско село? Амбиции има и ФК ЦСКА 1948 Сф, а реално големи футболни центрове като Благоевград, Плевен, Сливен ги няма на картата.
 
- Всеки, който има амбиции, нека да влиза. Но да се определя всичко на терена, а не нещата да се случват около него. Кой ги определя тези кръгове, правоъгълници, триъгълници?! Събират се на маси и решават кой, къде, как и защо. Това не е добре. Иначе, който има финансовия ресурс да влиза, нека го прави. Но по честния път. Не може да се лиши човек, който има амбиции, от правото да ги постига.
 
- Много специалисти говорят за развитието на школите, за налагането на юноши. Какво е положението в Ботев Враца?
 
- (Въздиша дълбоко.) Вижте, Черно море, ЦСКА, Левски, Лудогорец и Ботев Пловдив са отборите, които поддържат Първа лига в момента. И за в бъдеще ще е така. Те имат базите, кадрите, треньорите... Въпросът е да могат и малките отбори и градове да постигат това нещо. А то какво се получава? Едно дете на 12, 13 или 14 години от тези, малките клубове му харесва в Разград ли, в Пловдив ли, в София и то отива там да се развива. Все още не съм видял юноша на самия клуб в последните 10 години да захапе в първия отбор. Говоря главно за провинцията и изключвам тези тимове, които споменах по-горе. А по мое време гръбнакът на отборите си беше от школите. И затова имаше такива успехи. Друго нещо. По принцип в спортните училища са около 760 часа на година обучение. И ако аз съм имал толкова в училище, то съм имал още около 800 часа по площадките, сгуриите, поляните... Други занимания нямаше. А сега с две-три тренировки на деца и юноши в седмицата... Забрави да говорим за високо спортно майсторство.
 
- Колко строг треньор сте към играчите?
 
- Така ли изглеждам...
 
- Да, отстрани изглежда така. Може да ви е маска за респект?
 
- Нямам маски аз. Достатъчно строг съм. Колкото трябва. Такава ми е зодията (б.р - близнаци), че може да съм добър и да съм лош - според ситуацията и хората срещу мен.
 
- Има ли треньор, от когото да сте се учили най-много, от когото да сте попивали през годините?
 
- Първо, като футболист съм черпил много опит от всички треньори, с които съм работил. На момента не съм го осъзнавал, но то се е трупало. Второ, да сте чували да съм бил на специализация в доста чуждестранни отбори за разлика от други... Аз съм изкарал две-три години в Италия, през което време съм наблюдавал всички тренировки на Ювентус, Фиорентина, Лече, на велики треньори. Но никъде не съм го рекламирал и не съм се правил на велик. Годинките ми вече отиват към 50, достатъчно житейски опит имам. Може би от всичко това, събрано накуп, се получава нещо и от мен като треньор. Тук искам да вметна друго, което е доста интересно да се направи. Да се раздели примерно бюджетът на Левски - 10 милиона лева на 54-те точки, които имат. Да се види колко струват точките. Така и на Берое, на Черно море... Хайде разделете нашите 900 хиляди лева, 1 милион, на 31 точки. И ще видите колко се получава и за каква разлика става въпрос. Всеки гледа спортно-технически, но с какъв финансов ресурс разполага треньорът, никой не го гледа.
 
- Ясно е, че Витоша Бистрица е с най-малкия бюджет...
 
- Не съм много сигурен дали е Витоша. Дали пък не е Ботев Враца... Но това са ни възможностите, с това разполагаме и се мъчим да правим нещо. Смятам, че то не е никак малко.

 

Чочев преди Танзания и Азербайджан: Няма слаби съперници

Халфът на Лудогорец остана трети в анкетата "Футболист на годината"

Десподов: Тази награда е огромна чест (ВИДЕО)

"Печеля за трета година, което значи, че има градация в представянето ми", заяви той

Локо София играе контрола с националите до 21 години

Проверката ще е на 21-ви март

Левски ще продължи с победите и след паузата

Вижте подробности

Националите ни с първо занимание преди Танзания

Илиан Илиев вече събра избраниците си на базата в "Бояна"

ЦСКА 1948 се похвали с още един младежки национал

Вижте подробности

Ето кога Билал Бари се връща в игра

Контролата със Спортист (Своге) е в събота

ЦСКА без контрола в паузата на шампионата

Вижте подробности

Крумовград за Гонзо: Вярваме, че ще върне успехите на българския футбол

Вижте какво написаха от клуба

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки