Олимпийска шампионка и топ алпинист с голямо признание

Здравка Йорданова и Дойчин Боянов със звание Почетен гражданин на София

Олимпийска шампионка и топ алпинист с голямо признание
Столичният общински съвет присъди званието Почетен гражданин на София на олимпийската шампионка по гребане от Монреал 1976 година Здравка Йорданова. Заедно с Йорданова почетни граждани на столицата станаха известният алпинист Дойчин Василев и музикантът Васил Георгиев - Васко Кръпката. 
 
В историята на българският спорт името на Здравка Йорданова е записано със златни букви. На Игрите в Монреал 1976 тя става една от първите българки, спечелили олимпийска титла. В кариерата си има десетки отличия от световни и европейски първенства плюс призови места от други престижни регати. 
 
След завършване на състезателната си кариера, Здравка Йорданова продължава да бъде с много активна социална позиция. Тя е сред утвърдените вече спортни журналисти, член на Изпълкома на Българския олимпийски комитет, член на управата на Фондация "Български спорт" и председател на Българската федерация на спортистите-ветерани.
 
Тя е една от плеядата спортни звезди на България, които подкрепиха кандидатурата и работата на фондация "София-Европейска столица на спорта". 
 
Изтъкнатият алпинист Дойчин Боянов е силно социално ангажирана личност. Той е един от малкото българи, изкачили най-високия връх на планетата - Еверест, утвърден преподавател в Национална спортна академия. Дойчин неспирно инициира и развива нови позитивни предизвикателства и полезни проекти, със своите ентусиазъм, амбиция и новаторство той е много силен пример за младите българи и за бъдещите поколения. 
 
През последните години Дойчин Боянов извърши апостолска работа по утвърждаването и промотирането на Витоша и на София като богатство и разнообразие от възможности за спорт, отдих, туризъм и активен начин на живот. Наред с това, той бе в основата на проекта с благотворителна цел "Витоша - достъпна за всички". Съвместно с инициативата "София - европейска столица на спорта", кампанията подпомогна Природен парк "Витоша" в набирането на средства за изграждане на алея и спортна площадка в местността "Игликина поляна" за хора с физически увреждания. 

 

Шансът за нова олимпийска квота в гребането още е жив

Кристиан Василев на финал на квалификацията в Унгария

Хиляди полицаи пазят олимпийския огън

Вижте подробности

Боряна Калейн е втора в многобоя след първия ден на СК в Ташкент (ВИДЕО)

Никол Тодорова заема 17-а позиция

Спортното министерство не дава стадионите "Септември" и "Юнак" на Столична община

Вижте официалната позиция на ММС

Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки