История, цели, съотборници – защо Де Лихт избра Ювентус?

Как „Старата госпожа“ се оказа най-подходящо място за него пред Барселона, Реал (Мадрид) и ПСЖ?

История, цели, съотборници – защо Де Лихт избра Ювентус?

Преди две години едно младо момче обра овациите на цяла Европа. На 24-ти май 2017 година едва на 17 години и 285 дни той стана най-младият участник в европейски клубен финал, излизайки за Аякс срещу Манчестър Юнайтед за трофея на Лига Европа в Стокхолм.

В същата година стана най-младият дебютант за националния отбор на Холандия, а 12 месеца по-късно грабна и наградата „Golden Boy” за най-добър млад футболист. Последва нов рекорд – най-младият капитан на Аякс в елиминационна фаза на Шампионската лига (19 години и 186 дни срещу Реал (Мадрид) ), а представянето му, заедно с целия отбор на холандците в турнира на богатите го изстреляха в орбитата на най-добрите футболисти в света.

93 дни, след като елиминира Ювентус и Кристиано Роналдо от Шампионската лига с победния си гол на „Алианц Стейдиъм“ Матиас Де Лихт кацна в Торино за подпис със „Старата госпожа“ срещу 75 милиона евро, ставаки вторият най-скъп защитник в историята и то преди да е навършил и 20 години. Оферти към Де Лихт летяха от всички краища на лъскавия европейски футбол – Париж, Каталуния, Мадрид ... Но той избра да се присъедини към Ювентус. Защо?

 

ДОМИНАЦИЯ

 

Ювентус е безапелационният крал на Серия А осем години подред. Вече е трудно да си спомниш кога за последно Скудетото не беше облепено в черни и бели ленти. Много фактори спомогнаха за това – добри стратегически и маркетингови решения на семейство Аниели, заедно със сериозно отслабване на два от най-големите им конкуренти на местно ниво – Милан и Интер. В момента, както беше и в последните няколко години, най-сериозна заплаха за Ювентус от останалите клубове на Апенините е Наполи. Както вече няколко години виждаме, обаче, Де Лаурентис така и не може да напипа правилната рецепта за изграждане на шампионски отбор, въпреки че дори доведе на Сан Паоло легендарния Карло Анчелоти през миналото лято.

За момента изглежда, че не само разликата между торинци и останалите не се скъсява, а се увеличава. Наполи успя да се подсили с Костас Манолас, но изгуби важен халф в лицето на Диавара, който замина за Рим. Милан все още се опитва да сглоби отбор с минимални средства и не е ясно дали футболната философия на Джампаоло ще има бъдеще на Сан Сиро, а Антонио Конте е готов за много работа в Интер, но до момента не получава искания от него централен нападател. В същото време двама от лидерите на „нерадзурите“ Раджа Найнголан и Мауро Икарди са в изгнание и се чака първата по-добра оферта за тях, за да бъдат продадени.

В същото време Ювентус подсили най-проблематичната си зона – халфовата линия – с две отлични попълнения – Арън Рамзи и Ариен Рабио за точно 0 евро, а за същата цифра се завърна и легендата Джанлуиджи Буфон. 

До този момент единствените суми, похарчени за нови попълнения от торинския клуб са за хора в отбраната – освен тези за Де Лихт още: 26 милиона евро за Кристиан Ромеро (Дженоа), 22 милиона евро за Лука Пелегрини (Рома) и 18 милиона евро за Мери Демирал (Сасуоло). Това почти сигурно решава съдбата на Скудетото още преди италианският шампионат да е започнал и определено дава нужното спокойствие на Де Лихт да се климатизира към италианския футбол без сериозното напрежение от феновете за домашното злато. За разлика от ситуацията в Торино, при трансфер в Барселона или Реал (Мадрид) холандецът със сигурност щеше да е една от фигурите, към които се гледа за импулс към шампионската титла в Испания, а толкова сериозно напрежение върху плещите на 19-годишен защитник, макар и доказал се в европейския клубен футбол, може да донесе напрежение и разколебаване в играта.

 

ТРАДИЦИИ И СЪОТБОРНИЦИ

 

От край време във футболния свят обикаля шегата, че преди англичаните да измислят футбола, в Италия вече са знаели как да не допускат гол. Серия А е мястото, където се изграждат едни от най-добрите защитници в света и това е традиция от край време. Само за последните десет години в Италия изгряха звездите на Бонучи, Киелини,  Алекс Сандро, Романьоли, Кулибали, Манолас, Шкринар, Тиаго Силва, а за легенди като Барези, Малдини, Костакурта, Тасоти, Канаваро, Неста, Бергоми и Песото няма нужда да се казва нищо.

Сега Де Лихт има златната възможност още млад и развиващ уменията си да попадне в меката на футбола, чието първо правило е „Топката не влиза в нашата мрежа“. Заедно с това ще има до рамото си едни от най-добрите защитници в Европа в последните години – Леонардо Бонучи и Джорджо Киелини, които бяха в основата на легендарното трио „BBC“ с Андреа Бардзали, което беше непробиваемо в началото на новото десетилетие.

Присъствието на такива ментори за Де Лихт ще бъде ключово за цялата му кариера на защитник, като освен тайните на перфектната отбрана, опитните му съотборници могат да предадат и ценностите и традициите на клуба. Споменавайки това, е много важно да се отчете и завръщането в групата на Джанлуиджи Буфон – човекът, който след Алесандро Дел Пиеро е най-разпознаваемото лице на „Старата госпожа“ за 21 век. Боец минал през всичко – от отнети титли и период в Серия Б до доминация в Италия и три изгубени финала в Шампионска лига ... Човек, който вдигна Световната титла в Берлин, когато Де Лихт е бил на седем години.

Не на последно място – пред Де Лихт ще играе не кой да е, а Кристиано Роналдо. „Мистър Шампионска лига“ в четири от последните шест издания на турнира определено носи със себе си основната част от класата и мощта на Ювентус, която всички очакват да изведе торинци до толкова дълго чакания европейски връх. С Де Лихт пред своята и Роналдо пред противниковата врата е много възможно през май в Истанбул италианците да сложат точка на 24 години чакане.

Сравнено с това, никой друг от желаещите го клубове не може да предложи такава обстановка на холандеца. В ПСЖ почти веднага щеше да бъде сложен до Тиаго Силва или Маркиньос, като и двамата нямат нито един по-значим успех в Шампионска лига за вече седем години в Париж. Реално, 19-годишният Де Лихт е стигнал по-далеч от тях в турнира и то с Аякс, а не с милиардите на ПСЖ. Реал (Мадрид) рядко се слави с железни защитници и обръща по-сериозно внимание на атрактивната офанзивна игра. Водещата фигура там – Серхио Рамос много по-често влиза в обектива на камерите с отбелязан, отколкото с предодвратен гол. Много бързо Де Лихт можеше да падне в капана на това и поради неподходящ подход в клуба да бъде зачеркнат като „провален талант“ и „пари на вятъра“. Нещо, което се случи с Тибо Куртоа преди по-малко от година.

В Барселона ситуацията е идентична. „Каталунците“ не са имали защитник на световно ниво от Карлес Пуйол насам. Жирар Пике е определян за стълба в отбраната на „блаугранас“, но не минава сезон, в който испанецът да не допусне поне няколко фрапантни грешки, коствали точки на отбора. Логично, миналата година Барса инвестира сериозна сума в Клемент Ленгле, който със сигурност покачи нивото в отбрана, но все още не доказва, че струва над 40 милиона евро. Горчивите им спомени от Дмитрио Чигрински, Томас Вермаелен, Йери Мина, както и проблемите с Умтити само доказват, че каталунците доста често не успяват да използват по най-добрия начин скъпите си покупки в отбрана.

 

СИГУРНОСТ В ОТБОРА

 

С избирането на Ювентус за следващата си дестинация, Де Лихт се присъедини към един от малкото топ клубове в Европа, който не преминава през сътресения и промени. В Париж в момента е напечено покрай драмите с бъдещето на Неймар и не е ясно как ще изглежда отборът през следващия сезон ако се стигне до продажба на бразилеца и нови инвестиции за негов заместник. Към това трябва да се добави и все още клатещия се стол на Томас Тухел, който е много вероятно да падне при първата по-сериозна серия от незадоволителни резултати на отбора през следващия сезон.

В Мадрид Флорентино Перес развива третия си план „Галактико“ и по-малко от два месеца след началото на трансферния прозорец от касата на Реал вече липсват 313 милиона евро от трансферите на петима футболисти, а още не е ясно дали към тях няма да се присъедини и Пол Погба. Планът на Перез и Зидан определено е амбициозен и много скъп, но няма гаранция, че всички тези милиони ще донесат нужното качество за мадридчани за нови успехи след ерата „Роналдо“. Това, което е сигурно е огромното напрежение, което ще се стовари върху целия състав през следващите девет месеца.

Барселона сякаш е в най-голямо напрежение това лято. Въпреки хепиенда с трансфера на Гризман, „каталунците“ все още преговарят с Неймар и ПСЖ за завръщането на бразилеца, което изглежда ще отнеме доста времеви, физически и психически ресурс, а в ръководството на клуба се стигна до големи промени. В рамките на два дни в началото на юли вицепрезидентът на каталунците Жорди Местре и спортният директор Пеп Сегура подадоха оставки, които бяха приети веднага от Хосеп Мария Бартомеу и с трансферите се зае бившият футболист на Барса Ерик Абидал. До колко французинът ще успее да бъде също толкова успешен на горните етажи, колкото беше на терена предстои да се види, но едно е сигурно – едни от най-важните решения това лято, относно трансферите на Камп Ноу ще се взимат от не толкова опитен ръководител. Идентично на ситуацията с Тухел в Париж, Ернесто Валверде определено не впечатли феновете през последните две години начело и нов провал в Шампионската лига със сигурност ще доведе до раздялата му с „каталунците“.

На фона на всички тези ситуации Ювентус изглежда като курорт. Всичко върви по план за торинци, които си осигуриха  най-належащите попълнения още преди трансферният прозорец да е отворил, а Маурицио Сари дойде начело преди да е започнала предсезонната подготовка и може да подготви футболистите си по най-добрия начин според него.

Той вече има сериозен опит в Серия А, където преди две години почти открадна Скудетото на сегашния си клуб, докато беше начело на Наполи, като най-важното е, че идва след много добър сезон в Англия, завършил с трофей в Лига Европа, което със сигурност му носи допълнитлелно самочувствие начело на „Старата госпожа“. Най-вероято единственият по-сериозен трансфер, който остава на торинци е привличането на Мауро Икарди от Интер, като там имат конкуренция в лицето на Наполи. Всичко друго около трансферните им планове е свързано с продажба на ненужните на „Алиан Стейдиъм“ като Игуаин, Перин (който не успя да мине успешно медицински прегледи в Бенфика), Пяца, Дъглас Коща, а най-вероятно и Марио Манджукич. Основата за нов успешен сезон е поставена и вече се работи усилено.

Това, което прави разликата между отличните и добрите защитници е умението да преценяват ситуацията по-бързо и да предвиждат ходовете на съперника. Като един от най-талантливите бранители в последните години, Де Лихт направи точно това и при взимането на едно от най-важните решения за кариерата си. Ако успее да разгърне и развие качествата си в Торино, е сигурно, че тифозите ще видят новият стълб в отбраната си, който заслужено може да наследи Киелини не само като игра, но и подкрепа от трибуните. Италианците обичат защитниците си толкова, колкото бразилците - нападателите. Ювентус със сигурност е по-висока топка от Аякс, но вече се убедихме, че Матиас е силен във въздуха – единствено предстои да го покаже отново.

Виктор Петков, Novsport.com

Юнайтед и Арсенал също са петите на Зиркзее

Нидерландският нападател направи фурор в Серия А този сезон

Ел Маестро поема третия в Австрия?

Доскорошният треньор на ЦСКА е напът бързо да си намери нов отбор

Кандидатите за треньор на Милан се увеличават

Франческо Фариоли е последното име, което е свързано с "росонерите"

Историческо: Интер - Торино ще се свири от изцяло женска бригада

Мария Капути ще бъде главният рефер на срещата

Коман няма да е готов за Евро 2024

Французинът се контузи тежко срещу Кьолн и трябва да почива още няколко месеца

Барселона иска да продаде четирима, но те се дърпат за трансфер

Вижте подробности

Слот заяви: Искам да водя Ливърпул

"Фейенорд и Ливърпул преговарят в момента и чакам да видя какво ще излезе от това", обяви специалистът

Ливърпул си хареса звезда на Палмейрас

Луис Гилерме ще струва на мърсисайдци около 20 милиона евро

Рома матира Удинезе в последните секунди при доиграването (ВИДЕО)

Браян Кристанте вкара в 95-та минута на "Блу Енерджи"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки