Пламен Николов: Задължително е град като Бургас да има представител в елита

"Лудогорец отново ще стане шампион"

Пламен Николов: Задължително е град като Бургас да има представител в елита

Пламен Николов започва кариерата си в школата на „Локомотив“ (Дряново).

Играл е още за „Локомотив“ (София), „Левски“ (София) и „Септември“ (София).

Шампион на България през 1993, 1994 и 1995 г. с „Левски“. Носител на купата на страната през 1992 и 1994 с „Левски“ и през 1982 г. с „Локомотив“ (Сф). В "А" група има 248 мача.

За „Левски“ е изиграл 18 срещи за купата и 9 в евротурнирите (3 за КЕШ, 2 за КНК и 4 за купата на УЕФА), за „Локомотив“ (Сф) има два мача за КНК и 6 за купата на УЕФА. В 4 последователни години (1992-1995) е обявяван за най-добър вратар в първенството и печели Купата на вестник "Гол". За националния отбор на България дебютира на 28 май 1991 година срещу Бразилия в Стара Загора (0:3), има 10 мача. Участва на Световното първенство през 1994 година в САЩ, където става бронзов медалист, играе през второто полувреме в мача за третото място срещу Швеция и не допуска гол. Има и 8 мача за Олимпийския отбор на България. Притежава отличен рефлекс и се отличава с акробатични намеси. След 1997 година се посвещава на треньорска дейност като изкарва лиценз UEFA A. През 1997-1998 е на работа като треньор в „Спартак“ (Варна), 1998-2000 година - в „Септември“ (София), а 2000-2004 е помощник-треньор на младежкия национален отбор. Работил е още в „Марек“ и „Славия“.


- Пламене, здравей, как си и с какво се занимаваш в момента?

Благодаря, добре съм, в перфектна кондиция се чувствам. Занимавам се с най-различни неща покрай футбола и извън него. Ходя и на лов, когато имам възможност. Общо взето, мога да заявя, че съм зает човек.

-  Знам, че следиш какво става в родното първенство. Има ли кой да спре „Лудогорец“ и накъде върви „Левски“?
Следя изкъсо българските отбори, все пак съм делегат към БФС и често посещавам родните стадиони да гледам мачове. „Лудогорец“ ще стане шампион по мое мнение. Имат най-силния, балансиран и обигран състав и сега през зимната пауза привлякоха още класни играчи. „Левски“ за момента върви в правилната посока, надявам се вече от догодина да се намесят много сериозно за златните медали. Все още сините са в играта за купата на България, не изключвам и възможността да я спечелят, като по този начин зарадват многобройните си фенове из страната.

- Ти игра макар и само 45 минути на Мондиал 94 срещу Швеция и стана единственият вратар на първенството без допуснат гол. Завоюваният бронзов медал ли е най-ценното отличие в дългогодишната ти и успешна футболна кариера?
Естествено, че световното първенство в САЩ 94 е върхът в моята кариера. Много се радвам, че успях, макар и само за едно полувреме да се докосна до магията да играеш на световни финали. Въпреки загубата за третото място, аз се представих добре. Това е нещото, което ще помня винаги.

-  Кариерата ти се разви възходящо след като премина в „Левски“ от „Локомотив“ (София). Как се става 4 години поред най-добър вратар във вътрешното първенство?
Наистина най-големите си успехи като вратар постигнах на Герена. Тогава в клуба се бяхме събрали отлични футболисти. Всеки знаеше какво се изисква от него и го правеше по най-добрия възможен начин. Донякъде признанието, че няколко години поред бях обявен за най-добър вратар в първенството се дължи и на съотборниците ми тогава, особено тези в отбрана. Емо Кременлиев, Цветанов, Хубчев, Сашо Марков, Гинчев и вашият градски Златко Янков-Фара бяха една солидна преграда пред противниковите нападатели и много ми помагаха.

-  В съзнанието ми се е запечатал мачът с „Глазгоу Рейнджърс“, когато точно преди Кайзера да вкара победния за „Левски“ гол, ти спаси едно чисто положение, което ако бе влязло мача, приключваше в полза на шотландците.
Да, прав си, но това ми е работата, да изваждам голови положения. За моя радост, в този мач стана така, но съм имал и грешки, както беше с „Люцерн“, когато не реагирах добре при далечен удар. Няма вратар, който да не е допуснал грешки, но положителното е, че веднага идва следващ мач, в който може да се поправиш.

-  Има ли тъга, че не направи кариера в чужбина, както повечето от тогавашните ти съотборници?
Виж, аз вече съм на 58 години, така че отдавна не съжалявам за нищо. Каквото е трябвало да става и станало. Радвам се, че съм здрав, имам прекрасно семейство и гледам напред.

 - Играл си доста пъти срещу бургаските отбори „Черноморец“ и „Нефтохимик“. Аз лично бях на един мач, още играеше в „Локо“ (Сф) през 1989 година, когато „акулите“ биха с 2-1 в последната минута, бях и когато „Нефтохимик“ ви разгроми с „Левски“ 5-1 през 1996 година.
Щом ме помниш от времената, когато играех за „Локо“ Сф, значи не си първа младост (смее се). Много пъти съм играл в Бургас и смея да заявя, че винаги ми е било приятно. Тогава публиката изпълваше и двата стадиона до краен предел. Сега, лятото, бях на честванията на 100 години „Черноморец“ и пак усетих тръпката, когато излязох на терена. Емоцията все още я има.

- Не казваш нищо за разгрома от „Нефтохимик“ с 5:1?!
Не се отказваш лесно. Помня, че точно тогава стадион „Нефтохимик“ се ремонтираше и за този мач пуснаха публика във всички сектори, пълен стадион, прекрасна атмосфера. Наско Узунов свири две пресилени дузпи за вас и донякъде подпомогна загубата ни. Но по това време „Нефтохимик“ разполагаше с отлични единици като Митко Трендафилов, Станимир Димитров и трудно се играеше в Бургас. Обаче аз играх и когато ви бихме с 1-3 пак в Бургас година по-рано, отново пред препълнени трибуни. Надявам се и двата бургаски клуба да се завърнат в първа лига. Задължително е град като Бургас да има представител във футболния елит.
„Соколите“ пробват трима чужденци

Те ще тренират няколко дни с тима

Марек призова феновете си за подкрепа

В предстоящия домакински мач от Втора лига срещу Септември (София)

Иван Иванов: В ЦСКА 1948 има много талантливи млади футболисти

"Зарадвах се, когато се отвори тази възможност..."

Павлин Николов обяви бъдещето на Росен Кирилов

Треньорът на отбора ще продължи да бъде на поста си и следващия сезон

Официално: ЦСКА 1948 представи Иван Иванов

Той ще води дубъла, а Алвеша се връща начело на третия отбор

Ясни са съдиите за кръгa във Втора лига

Вижте кой ще свири Марек – Септември (София)

Митов се завръща в Септември

Опитният специалист сменя Иван Гешев

Монтана има нов треньор

Петър Колев смени Митов на "Огоста"

Дунав повали Септември Сф с 2:1 след греди и червен картон (ВИДЕО)

Русенци се изкачиха до десетото място в класирането на Втора лига

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки