Коронавирусът може да забави въвеждането на ВАР в България

Това заяви шефът на съдийската комисия Костадин Стоичков

Коронавирусът може да забави въвеждането на ВАР в България

 Пандемията от коронавирус ще удари и по плановете на БФС за въвеждане на системата ВАР в българското първенство. Това разкри пред dsport и Дарик радио шефът на Съдийската комисия Костадин Стоичков.

Още през 2019-а бяха направени конкретни стъпки по въвеждането на системата за видео повторения у нас, но Стоичков сподели, че спирането на шампионата и неяснотата по отношение на следващия сезон спъват процеса. Другият важен детайл пък е финансовият аспект, който също страда след Covid-19.

"Това е болезнен проблем за мен. Аз бях един от инициаторите за въвеждането на ВАР с аргументи за необходимостта. Създаде се комисия, тя се оглавява от Петър Петров. Изпълнителният комитет ни постави задача да направим необходимото, стъпките, които до този момент бяха необходими да бъдат извършени“, каза Стоичков.

„Дойдоха представители на ФИФА, разисквахме детайлите, редица организационни неща. Ние направихме запитване до съответните фирми, взехме съответните оферти, но Covid-19 ни върза сериозно ръцете за обучението на съдийския екип, а ние трябваше да обучим и ще обучим 44 съдии – 22 ръководещи и 22 асистент съдии. Тъй като има голяма неяснота за подновяване на първенството, а за обучението на ВАР специалистите ни трябва нещо от порядъка на 88 мача, всеки трябва да мине през поне 2 мача на живо. Не сме в състояние на този етап да направим една дългосрочна преценка, как ще започне първенството, кога ще започне. Това са мачове при юношите, тези мачове за обучение“, обясни шефът на реферите.

„Не на последно място стои и финансовата част за въвеждане на ВАР, на нас са ни необходими от порядъка на 170-175 хиляди евро, имаме една заделена сума съдийската комисия от конвенцията, тя е от 60 хиляди лева, но обучението на един съдия ще възлезе между 8 и 9 хиляди лева, което не е малка сума.“

„Заговори се за съжаление за тази програма „Хеттрик“, която е за две години. Тези пари, 4 милиона и 200-300 хиляди лева трябваше да са за подкрепа на клубовете, има и обучение за съдии, футболисти, но за съжаление тази програма засега е замразена и това до голяма степен ни връзва ръцете, защото не можем да подсигурим тази голяма сума за обучението на съдиите. Въпреки всичко продължаваме да работим по ВАР и искаме да го внедрим.““

Черно море се прицели в Пламен Илиев?

Иван Дюлгеров най-вероятно напуска след края на сезона и "моряците" се оглеждат за заместник

ЦСКА ще удари за втори път Левски в дербито

Вижте подробности

НКП обяви, че ще има шествие преди дербито с ЦСКА

Двубоят на "Васил Левски" е от 16:15ч. в събота

БПФЛ благодари на депутатите за визите на чужденците

С промените се слага край на бавната процедура по издаване на работни визи на футболисти извън ЕС

Звездите на България и Етър сътвориха шоу с 8 гола на "Ивайло"

Сборният отбор на Краси Балъков отстъпи пред водените от Стоичков легенди

Димитър Шалъфов: Стадион "Георги Аспарухов" не може да бъде отдаден на концесия

Вижте какво разясни председателят на СОС

Гонзо против дерби без публика: Трябва да решим проблема с футболното хулиганство

Президенът на БФС предупреди, че ако казусът не бъде решен, полицията ще затвори секторите

Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки