Даниел Павлов: Искаме пълен отбор при мъжете за Олимпиадата в Лондон

На 19 май в София стартира Европейското Гранд При по стрелба с лък. Вторият от трите кръга на надпреварата ще се проведе в комплекс „Царско село” от 19 до 24 май. Това е второ подобно състезание, което страната ни домакинства, уточниха организаторите от родната федерация по стрелба с лък. В следващите редове можете да видите повече подробности от президента на родната федерация Даниел Павлов, който даде кратко интервю за Novsport.com.

Даниел Павлов: Искаме пълен отбор при мъжете за Олимпиадата в Лондон

На 19 май в София стартира Европейското Гранд При по стрелба с лък. Вторият от трите кръга на надпреварата ще се проведе в комплекс „Царско село” от 19 до 24 май. Това е второ подобно състезание, което страната ни домакинства, уточниха организаторите от родната федерация по стрелба с лък. В следващите редове можете да видите повече подробности от президента на родната федерация Даниел Павлов, който даде кратко интервю за Novsport.com.

- Стартирате на 19 май. За втори път се провежда Европейско Гранд При в България, как върви подготовката и справяте ли се?
- Трудно ни беше до сега, но вече на финала на подготовката, мога да кажа, че се справяме и ще направим едно добро състезание.

- Какви са очакванията ви от състезанието и българското участие?
- Надяваме се световният шампион в зала Явор Христов да повтори успеха си и отборно да влезем в четворката при мъжете. Състезанието ще бъде силно, защото един от най-добрите отбори в Европа ще участват. Надявам се да се представим достойно. До момента организацията върви на ниво. Почти всичко сме направили, знаем кое и кога ще се случи и още веднъж искам да благодаря на фирмите, които застанаха зад нас и на домакините от „Царско село”. Най-вече се надявам на доброволците от цялата страна, които се занимават със стрелба с лък и на които основно ще разчитаме да се проведе добре състезанието.

- ДАМС са патрон на състезанието, каква е сумата, която отпускат и колко ще ви струва организацията на този турнир?
- ДАМС ни отпуска 50 000, имаме договор за провеждане на състезанието, а точно колко ще излезе в крайна сметка още не мога да кажа. Сумата ще бъде по-голяма от тази, отпусната от ДАМС, но колко по-голяма още не мога да кажа.

- Нещо повече да ни кажете за българските участници?
- От тази година вече треньор на националния отбор е Иван Йотов, който е дългогодишен състезател и деятел на този спорт в България. Той дълги години беше треньор в Кипър, преди това през 2004 година беше треньор на женския национален отбор на Индия за Олимпийските игри в Атина, които се класираха на пето място, така че това е един човек, специалист в нашия спорт и с негова помощ се надявам вече да имаме по-добри резултати. Резултатът на Явор Христов го знаем вече, големи надежди възлагаме и на брат му Христо Христов и на Венцислав Великов, това са ни основно надеждите за добро представяне като отбор. При жените изоставаме от елита, но се надявам в близко бъдеще и там да имаме успехи.

- Ще градим ли отбор за Лондон 2012 и какви са въобще шансовете ни за класиране на тази олимпиада?
- Ние вече водим началната подготовка за Олимпийските игри в Лондон и това е основната ни цел, да вземем участие там. До сега винаги имаме по един представител от мъжете– в Атланта, в Атина, в Пекин. Надявам се в Лондон да е повече от един, ако може да направим и отбор за там. Обръщаме повече внимание и на юношите и девойките – имаме две, три момчета и две девойки, които са по-надеждни с добри резултати напоследък и ще обърнем по-сериозно внимание и на тях вече, за да градим бъдещето на националния отбор.

- Да се върнем на предстоящия турнир, споменахте, че за първи път ще има състезание за смесени двойки, да ни кажете нещо повече?
- От тази година Международната федерация взе решение на Световните купи и на Европейските купи да има отбори от смесени двойки, което до сега не е било в отделните категории. По един мъж и една жена ще представляват страната си като отбор и ще има елиминации и за тях, което е ново. За първи път е изпробвано на Световната купа в Санто Доминго и сега ще бъде второто изпитание. Надявам се да бъде успешно и атрактивно. Надпревара ще има при двата отделни вида лък, отделно има отборно състезание, като в отбора участват по трима мъже и три жени в съответната категория, като далите най-добрите резултати ще формират двойката.

- Какво предстои на българските стрелци след състезанието в София?
- На българските стрелци предстои две седмици след това кръг от Световната купа и третият кръг от Европейската купа в Анталия. Там, в съответствие с квотите, които сме поставили като вътрешно изискване на нашите състезатели, ще ни представят Явор и Христо Христови, Пламена Миткина и Иван Йотов, който ще бъде играещ треньор. Основната ни цел тази година е Световното първенство през септември в Корея – целта ни е там да отиде пълен отбор мъже.

- А при жените?
- Не се наемам да прогнозирам за тях, но се надявам резултатите там да добри, за да може отидат и жените. Лесно биха могли да заминат и повече участници, но ние си имаме вътрешно правило – трябва да има резултат, който да сочи, че даденият състезател може да се класира най-малкото в елиминации,а не да сме последни. За домакинството ни на Европейското Гранд При също можеше да изкараме повече състезатели, но целта ни е тези, които имат резултати да ни представляват.
 
Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки