Диего Мосна: Българите са сърцето на Тренто

Винаги усмихнат, винаги близко до отбора си, винаги учтив - това е Диего Мосна - президентът на волейболния ИТАС Диатек Трентино, шампион на Европа за 2009 и носител на титлата на Италия за 2008. "Радо Стойчев и Матей Казийски са душата на отбора, те са неразделна част от него", категоричен е мустакатият бизнесмен

Диего Мосна: Българите са сърцето на Тренто

Винаги усмихнат, винаги близко до отбора си, винаги учтив - това е Диего Мосна - президентът на волейболния ИТАС Диатек Трентино, шампион на Европа за 2009 и носител на титлата на Италия за 2008. "Радо Стойчев и Матей Казийски са душата на отбора, те са неразделна част от него", категоричен е мустакатият бизнесмен. И ако президентът на Пиаченца си позволи да покаже среден пръст на агитката на Тренто по време на последния финален мач за титлата в Серия А1 преди седмица, то подобен жест е чужд за Диего Мосна. "Изключителен човек, много прецизен", така българският треньор Радо Стойчев описва президента на ИТАС. "Толкова много държеше да привлече Казийски, че в най-решителната фаза от преговорите за правата на играча Мосна измина супер голяма разстояние, за да присъства лично на срещата за трансфера на Матей, макар че имаше важен ангажимент", разказа преди време треньорът Радо Стойчев. Ето какво каза самият Диего Мосна, който даде интервю за читателите на "7 дни спорт" след горчивата загуба от Пиаченца в решителния пети двубой за титлата в италианското първенство.



- Казват, че в лицето на Матей Казийски Тренто притежава феномена в италианския волейбол?
- Ако става въпрос за състезатели, определено да - феноменът се казва Матей Казийски. През целия сезон той беше много постоянен и Радо Стойчев изцяло разчиташе на него в трудните моменти. Стойчев придаде максимум качества на целия отбор и благодарение на това и останалите играчи бяха страхотни.


- Тренто загуби титлата на Италия, но пък стана европейски шампион през 2009. Какви са амбициите за новия сезон?
- Все още е прекалено рано, но имаме много млад състав, който искаме да развиваме. При всички положения ще се опитаме да се представим изключително и в следващото първенство. Тоест като това, което загубихме с много малка разлика от Пиаченца.


- Казийски и Стойчев остават със сигурност в състава, така ли?
- Разбира се. Без тях отборът ще остане без сърце.


- Ще се присъедини ли младият Цветан Соколов към Тренто?
- В момента все още водим преговори с Италианската федерация по волейбол. Надявам се, че максимум до месец ще разрешим проблема.


- В същото време Мачерата привлече 19-годишния сръбски талант Старович.
- Да, защото всички твърдят, че тази норма (италианската федерация се опитва да наложи забрана за купуване на чуждестранни играчи под 23-годишна възраст, б.р.) трябва да бъде отменена.


- В такъв случай да очакваме ли Цветан Соколов да облече екипа на Тренто?
- Мисля, че да. Най-вече се надявам това да се получи.


- Очаква се от следващия сезон да се присъедини към Тренто и кубинецът Хуанторена.
- И в този случай има известни проблеми около трансфера, защото кубинската държава се намеси. Все пак тази страна има много особена политика и трябва да намерим начин да се споразумеем. При всички положения става дума за деликатен въпрос, който се надявам да разрешим в най-скоро време. Но да се правят прогнози в този случай е невъзможно.


- Сега предстои сезонът на националните отбори. Съвсем скоро започва Световната лига. Треньорът Силвано Пранди каза, че ще даде почивка на Казийски, защото е много уморен.
- Мисля, че в понеделник (б.р.- днес) Матей заминава за подготовка с националния отбор на България. Постарахме се да му осигурим една седмица почивка и се надявам, че той е успял да си отдъхне след изключително тежкия сезон. Определено имаше нужда от малко релакс.



Визитка  

Кой е всъщност президентът на ИТАС Диатек Трентино Диего Мосна? Роден е на 21 февруари 1948 в Тренто, по професия е предприемач. Икономическата си дейност Мосна започва в началото на 70-те години, когато основава фирмата "Д. Мосна" - износител на печатни машини за снимки и фотоизображения в САЩ. С разширяването на спектъра на дейности през 1978 в град Клес (в околностите на Тренто) регистрира фирмата "Диатек Клес", която се занимава с производството на качествена хартия. Обръщайки се към европейския пазар в началото на следващото десетилетие, Мосна основава в Париж компанията "Diatrace S.A.". През 90-те години целта на компанията става закупуването на звена във всички етапи в хартиената индустрия - от прозиводството до разпространението. И за целта Диего закупува много центрове в бранша в Северна Италия. През 2003 е най-важното разширение на компанията "Диатек" - закупена е швейцарската "Sihl AG", международна компания и лидер в производството на дигитални печатници. Към момента групата "Диатек" наброява 1100 работници.

Контактът на Мосна с волейбола става факт едва през 2000 г., когато неговата компания "Диатек" приема предложението на новосъздадения клуб Трентино Волей за официален спонсор на тима. Отборът се записва официално в системата на италианската федрация, закупувайки правата на закъсалия Равена, а Диего става веднага президент на Тренто и благодарение на качествата си на предприемач и опита си в света на бизнеса успява да развие проекта "Трентино Волей" така, че през март 2009 тимът спечели Шампионската лига на Европа. През 2004 е избран за президент на Волейболната лига на Италия, а през 2007 и през 2009 е преизбран на този пост. Също така е избран от европейските федерации да защитава правото на труд на всички играчи на територията на Европейския съюз. Международната асоциация ФИВБ погазва това право с налагането на ограничение за броя на чужденците в местните първенства.

Владо Николов с призив към феновете на Левски

Вижте какво каза президентът на "сините"

Бленджини обяви състава на България за Лигата на нациите

Вижте 30-те избраници на новия селекционер

Левски удари ЦСКА и е на победа от титлата (ВИДЕО)

„Сините“ биха с 3:1 и са пред първи волейболен триумф от 15 години насам

Контузия приключи сезона на Алекс Николов

Вижте подробности

Марица (Пловдив) е шампион на България за десети пореден път

След успех над ЦСКА

Левски с обрат срещу ЦСКА в първия мач от финалната серия (ВИДЕО)

"Сините" изоставаха с 0:2 гейма, но се окопитиха и победиха

Жените на България до 18 г. поемат към Гърция

Тимът на Антонина Зетова във Втора група

Волейболистките на Левски взеха бронзовите медали

„Сините“ спечелиха малкия финал със Славия

Марица е на победа от 10-а поредна титла

„Жълто-сините“ с втори пореден успех срещу ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки