Божидар Русев: Жалко, но можещите напуснаха България

Български треньор изведе до световната титла на прескок 16-годишната американка Кейла Уилямс. Божидар Русев живее в САЩ от 1991 година и има собствена гимнастическа школа в Западна Вирджиния, в която работи заедно с дъщеря си Храбрина Храбрева. Тя е бивша национална състезателка, участвала е в олимпийските игри Сеул'88. Ето какво разказа Божидар Русев пред Кръстина Иванова, пратеник на БНР на световното първенство по спортна гимнастика в Лондон

Божидар Русев: Жалко, но можещите напуснаха България

Български треньор изведе до световната титла на прескок 16-годишната американка Кейла Уилямс. Божидар Русев живее в САЩ от 1991 година и има собствена гимнастическа школа в Западна Вирджиния, в която работи заедно с дъщеря си Храбрина Храбрева. Тя е бивша национална състезателка, участвала е в олимпийските игри Сеул'88. Ето какво разказа Божидар Русев пред Кръстина Иванова, пратеник на БНР на световното първенство по спортна гимнастика в Лондон.
  
- Г-н Русев, във вашата школа ли създадохте Кейла Уилямс?
- Да, в моята зала в Хънтингтън. Това е вторият по големина град в Западна Вирджиния. Школата ми не е голяма. С Кейла работи дъщеря ми, аз съм в мъжката част. Кейла е българо-американско произведение. Такъв успех и в Америка не са имали. За толкова кратко време гимнастичка да стигне до високото за САЩ 10-о ниво. Това е последното стъпало преди националния отбор. 

- Колко състезатели има във вашия клуб и на каква възраст са? 
- Около 300-400 деца, от които по състезания 30-35. Останалите просто тренират. Малките деца почват от година и половина, има и по-големи, разбира се. 

- Вашето мнение за конкуренцията на световното първенство в Лондон. Струва ми се, че излизат нови имена. Утвърдените отпадат едно по едно? 
- Според мен конкуренцията намалява. Страни като САЩ, Китай и Русия все още имат изявени състезатели. Но големите имена, големите постижения на отделните уреди са все по-малко. 

- Какво мислите за българската гимнастика? 
- Дръпнала е назад. Финансовата част е много важна. Без пари нищо не става на този свят. Някой казва, ама ние им даваме пари. Има смисъл да даваш на човек, който може да свърши работа. А хората, които можеха, бяха изтървани. Повечето излязоха навън. 

- Смятате ли, че новият президент на федерацията Йордан Йовчев и генералният секретар Красимир Дунев могат да ги върнат? 
- Засега двамата имат някои успешни стъпки. Ще видим. Бъдещето ще покаже. 

- Вие бихте ли се върнали? 
- И това е възможно.

Мнацаканян спечели квота за Париж!

След като пребори китаец на полуфинала в Истанбул

Айк Мнацаканян е на крачка от олимпийска квота

Една победа дели българският национал от Париж

С банковите пакети от Fibank клиентите пестят от такси

Над 60 лв. годишно спестява пакетът „Моят избор онлайн“, който може да бъде открит и изцяло онлайн – през дистанционното банкиране на банката

"Арена Бургас" впечатли Европейската конфедерация по стрелба

България и Бургас кандидатстват за Европейско първенство

Георги Глушков награди медалистите от европейските първенства по бокс

Тези постижения са плод на много труд, каза спортният министър

България с 9 медала на Европейското по канадска

Два от тях са златни

Олимпийският огън пристигна в Марсилия

И бе посрещнат от 150 000 души

Левски-Спартак посрещна подобаващо европейската вицешампионка на прескок

„Усещането е неописуемо“, коментира Валентина Георгиева

Министър Глушков подкрепи кандидатурата на България за ЕП по спортна стрелба

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки