Кристиано: Животът ми без футбол е нищо

Светът не свършва с една загуба, каза звездата на Реал

Кристиано: Животът ми без футбол е нищо

През 2008 г. Кристиано Роналдо бе №1 във всички класации. Година по-късно португалецът отново е сред номинираните, но вече не е фаворит за първото място. И за Златната топка, и за Играч на годината на ФИФА се спряга името на Лео Меси. Дори във временната статистическа класация на "Кастрол" за сезона в Примера Кристиано е зад Меси - едва на трето място (първи е Тиери Анри). Португалецът обаче е убеден, че с Реал М ще спечели отново всички титли, които взе с предишния си клуб Манчестър Юнайтед.

- В английската преса пишат, че много липсвате на Манчестър Юнайтед, а в Испания обсъждаме прекалената зависимост на Реал от вас. Какво мислите?

- Благодарен съм на хората, които изразяват подобно мнение, но истината е, че отбор като Реал Мадрид не може да зависи нито от само един, нито от двама, нито от трима играчи. Имаме голям състав и със сигурност ще ставаме по-добри. Аз нямам търпение да се върна отново в игра, за да помогна. Но ще играя едва когато съм 100% възстановен физически и психически.

- Мненията на хората са едно, но фактите показват, че Реал М винаги побеждава с вас на терена, а откакто ви няма, резултатите не са същите.

- Във футбола стават такива неща. Със сигурност ще губим мачове и с мен на терена. Ние трябва да ставаме по-добри във всяко отношение, за да не зависим само от липсата на един играч. Вървим по правилен път, работим добре, сплотени сме и няма начин победите да не дойдат скоро.

- Какво се промени, че отборът не успя да победи в тези 5 мача, в които не играхте?

- Чисто и просто изживяваме лош момент, нищо повече. Никой на света не може да бъде все отпред, невъзможно е. Тук обаче това не се приема добре, защото сме Реал Мадрид и винаги трябва да побеждаваме във всеки мач. Понякога не се получава добре, тогава изведнъж всичко става лошо. В Мадрид тази година има много нови неща: привлечени играчи, много инвестирани пари, но не е лесно веднага да станем отбор.



- Как изглеждаха вашите съотборници в съблекалнята след катастрофата за купата срещу Алкоркон?

- Много тъжни, но вече сме по-добре. Длъжни сме да се поучим от станалото. Катастрофи допускат всички отбори, сега пред нас остава само много работа. Светът не свършва след това 0:4 с Алкоркон.

- Говори се, че трябва да се смени не само игровата схема, но и треньорът.

- Хората може да си говорят каквото искат. Ние трябва да работим здраво и толкоз. Миналото си е минало. Длъжни сме да вдигнем глава и да се поучим от грешките, да ставаме по-добри. И ще станем по-добри. Аз продължавам да вярвам, че можем да спечелим всички титли.

- Какво мислите за слуховете, които поставят Луис Арагонес на треньорската скамейка в Реал?

- Няма смисъл да говорим за хора, които ги няма. Аз сега съм доволен, а когато човек е доволен, не е нуждо да променя каквото и да било. По-добре да говорим за хората, които сега са в отбора. Останалото се обсъжда от феновете и медиите.



- В Англия публиката подкрепя много повече играчите и отборите си. Вярвате ли, че публиката на "Бернабеу" е различна от тази на Манчестър?

- Различно е. Тук напрежението е повече, което си е много добре. Имаме футболисти, които в продължение на много години успяват да се справят с това напрежение без големи проблеми. Понякога публиката протестира или освирква и това не ни се харесва, но върху големите отбори винаги тегне напрежение. И няма причина да е различно в Реал Мадрид.

- Липсват ли ви онези чудесни пасове, които получавахте от Райън Гигс откъм лявото крило? Играе ли Реал М достатъчно активно по фланговете?

- Човече, в Манчестър всички се познавахме отлично. От много време играехме заедно и нещата бяха отработени идеално.

- Все пак не предпочитате ли Реал М да играе с подобна тактика, като Манчестър?

- Вижте, нашата система е много различна, така че нямаме избор, освен да работим и да ставаме по-добри. Убеден съм, че ще станем по-силни! В следващите седмици ще заиграем фантастично, защото сме фантастичен отбор, защото имаме класа и защото работим здраво. Убеден съм.

- Как виждате мача на "Сан Сиро" с Милан, в който няма да играете?

- Ще е много тежко. Милан е голям отбор, вече взеха 3 точки на "Бернабеу" и затова ще е интересно да видим на какво сме способни ние на "Сан Сиро". Трябва да вземем трите точки, защото този резултат ще е жизненоважен за класирането ни за следващия кръг в Шампионската лига.

- Важно ли е за отбора да завърши първи в групата?

- Това няма значение. Не е лошо да си пръв, но ако не станем, и второто място не е зле. Важното е да преминем тази фаза, няма значение дали сме първи или втори. Това не е никакъв проблем.

- С Гути ли се разбирате най-добре на терена? Той винаги ви подава топката там, където искате, винаги знае къде се намирате.

- Гути е добър играч. Познаваме се едва от няколко месеца, но вече играхме заедно и мога да кажа, че е фантастичен. Също като Шаби Алонсо, Лас Диара. Много съм доволен, че мога да играя в такъв отбор и да бъда в съблекалнята с такива играчи.

- Какво мислите за скандала между Гути и Пелегрини на полувремето на мача с Алкоркон?

- Няма да влизам в полемики за това, какво казали хората. Без мене!

- Кой е най-добрият ви приятел в съблекалнята на Реал М?

- Няколко са. Всички ме приеха много добре и се държаха чудесно с мен. Трудно ми е да отлича някого, но все пак ще отбележа Кака, който е много готин тип. Също Пепе, Марсело, Диара, Раул, Касиляс... Обстановката в съблекалнята много ми прилича на тази в Манчестър. Хората ти помагат, когато имаш нужда.

- Липсват ли ви тишината и спокойствието от Манчестър Юнайтед в сравнение с глъчката и безпорядъка тук, в Мадрид?

- Не, в никакъв случай. Живея в скъп квартал, без шум и без трафик и задръствания. Много съм доволен.

- А медийният шум в света на футбола?

- Във футбола е все едно и също: напрежение. Аз живея с напрежението. Такъв е животът, който винаги съм водил.

- Липсва ли ви нещо от живота ви с Манчестър?

- Да, някои неща ми липсват. Храната, времето (Смее се)...

- Футболът ви даде много - а какво ви липсва в живота?

- Със сигурност футболът ми даде много неща. Той е моят живот, нещото, което обичам да правя. Животът ми без футбол няма смисъл, той е едно нищо. Но аз съм подготвен за такъв живот. Понякога е трудно, но елитният футбол е такъв и на мен ми харесва. Надявам се да бъде така до края на кариерата ми. Да играя, да печеля повече титли... Възможно е. Аз съм в точния клуб, нещата едва сега започват. Искам отново да спечеля всички титли, които взех в Манчестър, и съм на път да го постигна.

- Вярвате ли, че идното лято ще се борите за световната титла?

- Отново се видя, че става все по-трудно да се класираш на финалите. Показаха го случаите с Франция, Аржентина и Португалия. Но аз не планирам да остана у дома. Предстои ни голям дуел с Босна и се надявам да играя в ЮАР.

- Ако не успеете, ще гледате ли финалите по телевизията?

- Честно казано, това дори не ми минава през главата. Ще съм там, за да играя, убеден съм.

"Марка"
, Серхио Олмедиля

УЕФА налага странни забрани по стадионите за Евро 2024

Забраняват се вкарванията на плодове на трибуните

Де Йонг е под въпрос за Евро 2024

Нидерландецът със сигурност е аут до края на сезона, а "лалетата" са притеснени

Гуардиола: Не отписвайте Ливърпул за титлата

Според мениджъра на Сити, мърсисайдци все още са в борбата

Юнайтед и Арсенал също са петите на Зиркзее

Нидерландският нападател направи фурор в Серия А този сезон

Ел Маестро поема третия в Австрия?

Доскорошният треньор на ЦСКА е напът бързо да си намери нов отбор

Кандидатите за треньор на Милан се увеличават

Франческо Фариоли е последното име, което е свързано с "росонерите"

Историческо: Интер - Торино ще се свири от изцяло женска бригада

Мария Капути ще бъде главният рефер на срещата

Коман няма да е готов за Евро 2024

Французинът се контузи тежко срещу Кьолн и трябва да почива още няколко месеца

Барселона иска да продаде четирима, но те се дърпат за трансфер

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки