50 милиона евро за всеки осминафиналист в Шампионската лига

Годишната „икономика” на Шампионската лига възлиза на 6 милиарда евро за Европа. Френският Бордо ще получи най-големи приходи - 11.5 милиона евро от груповата фаза за 2009 г. Англия, Италия и Испания се радват на най-големи печалби за 2009 г.

50 милиона евро за всеки осминафиналист в Шампионската лига

Според  изчисления годишната  „икономика” на Шампионската лига възлиза на 6 милиарда евро за Европа. Френският Бордо ще получи най-големи приходи - 11.5 милиона евро от груповата фаза за 2009 г. Англия, Италия и Испания се радват на най-големи печалби за 2009 г. 

 

Най-добрите футболни клубове в Европа са спечелили средно по 50 милиона евро с достигане до елиминационната фаза на Шампионската лига, според ново проучване, поръчано от официалния спонсор MasterCard. 
 
Финансовите награди са под формата на приходи от участие в UEFA и награден фонд (средно €14 милиона); дял от търговските приходи на УЕФА от турнира (маркетингови плащания, около €12 милиона); продажба на билети (приблизително €10 милиона); търговски и маркетингови приходи, в т.ч. спонсорства и продажба на стоки, храни и напитки (около €8 милиона) и увеличена пазарна стойност на отборите (около €6 милиона). 
 
Проучването, проведено от проф. Саймън Чадуик – един от водещите спортни бизнес експерти в света, установи, че най-много е спечелил френският шампион Бордо, който е получил 11.5 милиона евро награден фонд от груповата фаза на 2009 ШЛ плюс допълнителни 3 милиона евро за достигане до елиминационната фаза. Според изчисленията клубовете, които са се състезавали в груповата фаза и не са се квалифицирали за финалната фаза на лигата, са спечелили средно по 32 милиона евро от своето участие. 
 
Англия, Италия и Испания са се възползвали  от най-големите икономически печалби  през тази календарна година. Англия – с финалист за 2009 г. Манчестър Юнайтед и четири отбора с участие в груповата фаза през 2009 г., е спечелила €129.5 милиона (€129,476,000) награден фонд за своите клубове. Клубовете в Италия, три от които са се класирали за последния сезон на елиминационната фаза и четири отбора в груповата фаза, са спечелили €104 милиона (€104,007,000). За същия период испанските клубове са генерирали €96.9 милиона (€96,947,000) с миналогодишния трофей на FC Barcelona и четири отбора, състезаващи се в груповата фаза през 2009 г. 
 
Според  проф. Чадуик: “Обхващайки една календарна година, нашето проучване показва, че ШЛ възлиза на стойност €6 милиарда за европейската икономика, като Англия, Италия и Испания се радват на най-големи икономически печалби за последните 12 месеца. Това означава, че годишната „икономика” на турнира може да бъде сравнена с последните финали на Световното първенство в Германия.” 
 
“Освен че това е едно вълнуващо събитие за футболните фенове в целия свят, то е и първокласен спонсорски актив и важен фактор за приноса към икономическото и търговско здраве на Европа. Малко хора осъзнават, че УЕФА значително е увеличила стойността на наградите на Шампионската лига през този сезон и предвид излизането от рецесията, това наистина е огромна помощ за клубовете,” добави още Проф. Чадуик. 
 
Наградите на УЕФА са 3.8 милиона евро за всеки отбор, който се класира за ШЛ, и допълнителни 3.3 милиона евро за участие в груповата фаза (550,000 евро за мач). Победата в груповата фаза е била на стойност 800,000 евро за мач или 400,000 евро при равен резултат. Достигането на първата елиминационна фаза е било гаранция за чиста печалба от 3 милиона евро награден фонд. Отбор, който се квалифицира за елиминационната фаза, печелейки всичките си мачове, си осигурява 14.9 милиона евро само от наградния фонд на УЕФА. 
 
Централата ще направи допълнителни плащания на отборите от груповата фаза в зависимост от търговския успех на състезанието, което може да достигне близо 12 милиона евро за клуб. Според изследването постъпленията от билети са генерирали средно 8.55 милиона евро приходи от груповата фаза и търговски и маркетингови приходи от още средно 6 милиона евро и увеличение на стойността на отборите от почти средно 5 милиона евро върху стойността от квалификация на елиминационната фаза. 
 
Това  означава, че средният икономически напредък от квалификациите на груповата фаза може да бъде разделен на 28% от наградния фонд на УЕФА, 24% от пазарни плащания на европейската футболна централа, 20% от постъпления от билети, 16% от търговски и маркетингови приходи и 12% от увеличената стойност на играчите. 
 
Наградният  фонд на УЕФА допринася с 3.3 милиона евро за всеки четвъртфиналист, 4 милиона евро за всеки полуфиналист, 5.2 милиона евро за всеки подгласник и 9 милиона евро за победителите. Според проучването на MasterCard отборът, който вдигне купата в Мадрид през май 2010 г., може да спечели общо 31.2 милиона евро само от наградния фонд, преди да са добавени допълнителни големи приходи.  
 
Включвайки  цялата награда и търговските  и маркетинг постъпления финалът на ШЛ в Рим през 2009 г. е имал стойност от над 110 милиона евро за победителя – Барселона, и поне 65 милиона евро за подгласника Манчестър Юнайтед, което показва, че наградният фонд е само половината от цялата история. 
Треньорът на Арсенал хвали отбора преди дербито с Тотнъм

Вижте какво каза Микел Артета

Халф на Челси претърпя успешна операция

Вижте подробности

Клоп отписа титлата: Ливърпул трябва да преоткрие себе си

Вижте какво каза треньорът

Луис Енрике: ПСЖ е във великолепен момент

Вижте какво каза треньорът на парижани

Коул Палмър се връща за Челси

Вижте какво каза треньорът Маурисио Почетино

Шведският футбол отказа да въведе VAR

Вижте подробности

Търсенето на треньор не може да разсея Байерн преди мачовете с Реал М, смята Тухел

Вижте какво каза треньорът на баварците

Клоп одобри евентуалния си наследник

Немският специалист похвали работата на Арне Слод във Фейенорд

Обрат: Феновете на Байерн Мюнхен с петиция за оставането на Тухел

Привържениците не са убедени от слуховете за назначаването на Ралф Рангник

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки